Mengandung

Check up mengandung 18 minggu

Rutin check up lagi.

Bab pergi check up mengandung memang kami tak pernah miss. Saat ni semua parents pun takkan pernah jemu kan. Pastinya teruja nak tahu tahap kesihatan bayi dalam kandungan dan macamana tahap kesihatan si ibu.

Pagi Sabtu tu bangun tidur macam biasa, mandi macam nak pergi kerja. Kalau takde check up, malas aihh nak mandi hahahaha. Selepas solat, saya rasa badan penat dan malas. Hajat hati nak buat nasi goreng, bekal Najiha pergi rombongan sekolahnya, tapi bila dah malas macam tu saya mampu baring je. Suami tegur, kenapa ju? Mesti dia heran sebab kalau weekend kerja-kerja rumah akan saya buat satu persatu. Basuh kain, dryer kain, masak sarapan, tapi kali ni pelik pulak, bini dia lemah longlai.

Saya kata badan penat pulak, mampu baring je. Dan mampu goreng keropok lekor je untuk bekal Najiha. Biasalah Najiha ok je, janji ada bekal, tak banyak soal. Bagi duit belanja RM30, dan si abah hantar dia ke sekolah jam 7:30 pagi. Sunyi takde sorang askar kat rumah ni ;).

Jam 8:20 pagi kami tiba di Klinik An Nisa Seksyen U5. Doktor rutin saya adalah dr Shikin, best doktor tu. Banyak bercakap tentang info berguna untuk ibu hamil. Tak payah tanya, mulutnya sentiasa bercakap semasa sesi check up, tak sempat kita nak bertanya, dia dulu dah cerita. Masa scan baby pun dia banyak bagi info ukuran kepala baby, perutnya dan peha baby. Baby saya ni tak tinggi orangnya, bila ukur kepala dan perutnya tu 18 minggu tapj peha 17 minggu, hmm mesti ikut abah dia ni hahahah. Bila amik tekanan darah, bacaannya 60/100, patutla ibu lemah longlai je arini, tekanan darah rendah rupanya. Doktor nasihatkan banyak minum air masak at least 2 liter sehari.

Hai baby, kami menanti kamu

Dan bila scan tak niat pun nak tengok jantina baby. Tapi dengan kemampuan mesin ultrasound 2D tu dah mampu nampak jantina baby kami bila doktor sedang melihat jantungnya. Kedudukan baby pula sedang elok je masa tu, tu yang memudahkan nak nampak jantina. Alhamdulillah, macam dalam jangkaan saya ;), moga baby sihat-sihat sentiasa.

Adam kata ibu ni asyik mengandung je, kan dah cukup kita 3 orang lelaki, 3 orang perempuan, ni dah terlebih. Hahaha pandai membebel, Abah dia senyum je hahaha. Abah dia kata takpelah, yang ni lah yang akan teman ibu bila korang semua duduk asrama. Hmm betul juga tu, anak ramai-ramai pun bila diorang dah besar sunyi juga rumah tu nanti.

Pinky comel

Inilah vitamin yang saya makan sekarang, obimin untuk tumbesaran dan perkembangan bayi. Nasib baik pink, memang seleralah nak menelannya walau besar macam tu. Memang kene konsisten untuk makan dan semestinya jangan lupa walau sehari. Katanya ini juga antara vitamin untuk mengelakkan virus zika, nauzubillah.

(8)

Anak2

Keletah comel Dzar

25 haribulan September ni genap Dzar setahun 2 bulan. Sudah semakin lincah dan tegap berjalan. Sangat pandai mengikut kakak-kakak dan abangnya bermain di luar rumah. Pantang tengok orang keluar pintu, dikejarnya dan panggil nyah!!! nyahh!!! alahai nyah mana pulak ni sayang ibu ;).

Ala model

Yelah walau dah punya 3 anak, tapi masih seronok bermain dengan si kecil ni. Keletah yang comel tu yang buatkan kita tak sabar nak balik rumah, tak sabar nak ambil dari rumah pengasuh bila pulang dari kerja. Bila jemput kakak-kakak dan abang dari sekolah, semua akan cakap, “eii tak sabarlah nak jumpa adik, rindu!!!”…Ibu pun sama, rindukan si kecil ibu, bucuk bucuk comel ibu!!!

Dzar sangat kuat menyusu botol, sejak kandungan saya semakin membesar, Dzar sudah kurang mahukan susu badan, mungkin dah tak semeriah dulu. Tapi tetap juga mencarinya bila nak tidur. Sayang ibu, maaf sebab tak dapat nak susukan Dzar sepenuhnya dengan susu ibu, sempat bertahan 9 bulan sahaja tanpa susu formula, lepas tu dah terpaksa campur.

Sesi memunggah mainan

Dzar dah pandai main dan pandai bawa diri sendiri. Boleh dah nak sesuaikan diri dengan keadaan sekeliling. Suka sangat tersenyum bila diagah orang dan mulutnya sentiasa mengukirkan senyuman. Sebijik macam ibu dia pemurah dengan senyuman manis ;). Senyum itu kan sedekah, betul kan, bila senyum nampak gigi comelnya yang 6 batang tu, kuat menggigit pulak dah sekarang ni.

Solat time

Paling seronok bila dah boleh ikut kami solat berjemaah, tapi cara dialah. Melintang tengah-tengah sejadah tu, paling tak menahan suka duduk kat sejadah imam, nanti pandai-pandailah abah dia adjust tang mana nak duduk dan sujud ;). eii comel sangat geram!!!

Biasalah baby semua pun orang suka, semoga Dzar membesar dengan sihat dan bijak, begitu juga kakak-kakak dan abangnya. Setiap hari saya akan ajar Dzar mengira jarinya, dan sekarang ni kalau kita sebut SATU!!! Terus Dzar jawab, NYA!!! Sambil tepuk tangan, alahai comel angat, geget baru tawww!!!

(36)

blogging Makan2

Hidangan menu udang galah di The Nai Cafe, Shah Alam

Udang galah memang salah satu menu yang popular bagi penggemar makanan laut. Bagi yang sukakan udang galah ini, kini anda boleh menikmati pelbagai menu berasaskan udang galah di The Nai Cafe, Denai Alam, Shah Alam. Berdekatan dengan Lebuhraya Guthrie dan boleh diakses dari susur keluar ke Bukit Subang/ Denai Alam. Memang mudah!! Tempat meletak kereta juga berhadapan dengan premis ini dan memudahkan untuk anda singgah di restoran ini.

The Nai Cafe, Denai Alam Shah Alam

Ruangan dalam cafe

Susun atur yang tersedia

Lihat sahaja dekorasi cafe ini, simple dan menarik. Semestinya jika ianya bersih pastinya kita berasa yakin dengan cara penyediaan makanan mereka. Yang pasti mereka juga menyediakan ruang solat bagi kaum muslim. Ini yang saya suka kerana memudahkan untuk menunaikan kewajipan sebagai muslim.

Menu udang galah

Sedap, lazat dan menyelerakan, itu sahaja dapat diungkapkan sebaik sahaja semua hidangan ini masuk ke mulut. Cukup dengan rasanya, dimasak sempurna dan penuh citarasa. Emm memang tak bercakaplah ketika menikmatinya kerana ingin merasai rasa udang yang segar dan lazat. Masing-masing khusyuk mengopek kulit udang galah yang segar dan besar saiznya ;).

Udang galah masak lemak cili api

Tom yam udang galah

Antara menu udang galah yang disajikan di sini adalah spicy butter cream, masak lemak cili padi, stir fry, sambal tumis, tomyam, kue teow goreng dan nasi goreng udang galah. Harga setiap hidangan yang dikenakan bermula dari minimum RM12.90. Dan ada lagi menu special mereka tau iaitu Fresh Water LOBSTER “UDANG GALAH” dan juga Patin Tempoyak. Aduii kecur ailio tau.

Nasi goreng

Kue teow basah

Udang sambal

Jadi memang rugi jika anda tidak mencubanya sendiri. Macam saya yang juga penggemar udang galah ni, puashati dengan hidangan yang kami nikmati. Bagi yang anda yang nak datang ke sini, sekarang dah mudah, waze aje The Nai Cafe, anda akan terus di bawa ke alamat di bawah ini:-

The Nai Cafe

The Nai Cafe, No 23-1 Jalan Electron F U16 F, Denai Alam, 40150 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan

No. Tel: 03-7832 4481

Waktu Operasi: Isnin – Ahad

12.00 tengah hari sehingga 11.00 malam

(36)

blogging

Ibu yang cantik tu anaknya lima

Banyak kali saya berkira-kira adakah saya bersedia nak kongsikan cerita ini atau tak. Permulaannya saya sendiri seperti tidak boleh menerimanya. Seakan tak percaya rezeki ini terlalu cepat buat saya dan suami, seolah-olah kami terasa seperti mimpi. Hari pertama mengetahuinya, saya kekadang terlupa. Saya yang sebenarnya…

V
V
V
V
V
V

Alhamdulillah

Sebaik menyedari saya hamil lagi, saya terus mengucap syukur pada Allah. Bukan mudah kita nak dapat rezeki macam ni, Allah tahu apa yang terbaik buat kami sekeluarga. Suami juga redha menerimanya dengan hati terbuka. Ini kurniaan Allah yang terbaik buat kami. Dan sesungguhnya Allah dah menyusun takdir yang paling terbaik buat kami. Untuk pengetahuan anak keempat saya baru berusia setahun :).

Semasa ujian hamil dilakukan, kandungan saya sudah berusia 5 minggu. Wahh nampaknya dapatlah saya puasa penuh tahun ni, tahun lepas ponteng 2 hari sebab tak larat dan waktu tu saya hamil 8 bulan ;). 2 tahun berturut-turut hamil di bulan puasa dan bezanya adalah usia kandungan ;). Kebiasaannya waktu hamil memang saya TIADA alahan. Berbeza dengan rakan sekerja yang tak boleh bau itu ini.

Alhamdulillah sepanjang berpuasa saya masih kuat untuk berpuasa, memasak selepas pulang kerja dan mampu melakukan aktiviti harian di rumah. Masih kuat nak uruskan anak yang berempat tu dan abahnya ;), Alhamdulillah, biasa macam tulah kan, seorang mak akan tunjuk dia tu kuat macam superwoman walau badannya dan mentalnya penat sangat ;). Dan saya mestilah kuat sebab saya nak bayi dalam kandungan ni sihat dan ceria ;).

Permata hati saya

Melayan Baby Dzar yang masih menyusu badan kekadang memenatkan. Walaupun saya mengandung, saya masih menyusukan Dzar. Dan dari pembacaan saya ia tidak memudaratkan bayi dalam kandungan asalkan si ibu mengamalkan pemakanan yang berkhasiat. Dan sewaktu bulan puasa tahun ni, saya suka sangat minum susu dan kurma. Memang gandingan yang terbaik dan sedap giler rasanya ;).

Kupanjatkan syukur pada Allah kerana Dzar Harith tidak meragam sepanjang kehamilan ini. Tidak buat perangai, tidak merengek, tidak menangis dan tidak berjaga malam. Alhamdulillah TQ Allah, kerana kabulkan doa kami supaya anak-anak behave dan saya percaya ia bergantung kepada kita sendiri. Saya kurangkan masa dengan gajet, lebihkan masa bermain dengannya. Bergurau senda dengan kakak-kakak dan abangnya. Bagi saya ketawa penawar semua duka.

Merasalah kurus sekejap 😉

Untuk apa menidakkan ketentuan Allah kan, di luar sana sedih melihat bayi di buang sesuka hati tanpa belas dan perasaan kasih. Selagi Allah memberikan kita rezeki, selagi itu kita wajib menerimanya dengan lapang dada.

Bila saya pergi ke klinik untuk check up, doctor akan tanya, anak ke berapa ni puan? Anak ke 6, dan dalam hati ramainya anak aku. Yang pertama tu gugur, dan berikutnya semua Alhamdulillah sedang membesar bagai johan :). Doktor pun bagi nasihat yang amat panjang lebar, dan saya sangat suka konsultasi begitu sebab bila mengandung di tahap umur dah mencecah 35 tahun ni, banyak nasihat yang kita kene dengar. Kene jaga pemakanan yang pentingnya. Dan untuk pertama kali dalam hidup, doctor bagitau saya perlu minum air gula bila kandungan mencecah 5 bulan nanti. Hohoho selalu gelakkan kengkawan je, sekarang kene batang hidung sendiri :).

Bila melihat Baby Dzar sudah mula kuat berjalan, hati lega kerana melihatkan ramai yang ringan tulang nak menjaganya. Sudah pastilah kak long, kak ngan dan abg Adam yang sangat ringan tulang membantu ibu menjaga Baby Dzar. Dah pandai buatkan susu adik, pakaikan adik diaper dan baju dan pandai tidurkan adik dalam buaian. Setiap anak ada kelebihan dan saya tahu nak arahkan anak yang mana untuk buat tugas yang mana hahahaha. Alhamdulillah tahun depan bertambah meriah dan riuhla keluarga kami ni :).

P/S : Doakan kita semua dijauhkan dari wabak Zika dan semoga ianya segera pergi. Ya Allah selamatkan kami semua, dan sihatkanlah baby dalam kandungan ini, ameen. Kandungan saya kini sudah genap 4 bulan.

(47)