Menang Mini Giveaway

Alhamdulillah saje je suka-suka nak join mini giveaway di blog IhaveaSweetSmile yang semakin meriah dengan income di blognya. Tahniah ina, wah best dapat beriklan dengan Innity ya, bukan calang-calang blog yang diterima untuk beriklan dengan diorang tu kan. Nampaknya usaha bertahun Ina dalam dunia blogging ni membuahkan hasilnya.

Picture intan

Alhamdulillah rezeki mak baby ;)

Ok berbalik kepada Giveaway tadi, saya sesaje nak join GA ni, mana tahu ada rezeki kan. Lagi satu hadiah dia tu memang best iaitu Chewable Vita-C Plus Shaklee, woowowowww!!!! . Nak beli memang entah bilalah kan, jadinya cuba je nasib join GA, kalau menang seronok!!! Ok apakah kebaikan vitamin ni? Jom Baca

  • Memelihara kandungan antioksidan semulajadi dalam tubuh
  • Antioksidan penting dalam melindungi sel kulit daripada rosak dan melambatkan penuaan
  • Chewable Vitamin C Shaklee menguatkan tulang, gigi dan gusi yang sihat
  • Meningkatkan sistem imun tubuh
  • Sangat sesuai untuk orang sukar atau tidak suka makan pil atau tablet
  • Rasa oren semulajadinya sangat selamat untuk kanak-kanak dan orang dewasa
  • Tidak mengandungi sebarang pewarna, perasa, pemanis ataupun pengawet tambahan
  • Tabletnya lebih kecil dari SR Vitamin C Shaklee, jadi ia mudah untuk di makan atau ditelan
  • 1 biji Chewable Vita C Shaklee bersamaan 1/2 biji oren iaitu bersamaan 10 mg
  • Manfaat Vitamin C sangat bagus untuk menjaga kecantikan kulit dan awet muda
Keistimewaan Chewable Vita C
  • Rasa Chewable Vita C tak pahit dan masam macam SR Vitamin C Shaklee
  • Boleh buka sebotol demi sebotol untuk menjaga kesegaran vitamin
  • Boleh makan ikut pilihan masa sendiri (contoh 3 biji lepas sarapan, 2 biji lepas makan malam)
  • Boleh kongsi dengan anak-anak berusia empat tahun dan ke atas juga

Berapa harga dia? Entahlah korang google lah sendiri ye, sebab saya dapat FREE jer, (tangan kat dada, mata ke atas) hahahhaha, jangan jeles.

minigive

TQ ina ;)

Tak sangka rupanya memang rezeki kita, sebab bila tengok keputusan GA tu nama blog kita naik yeay!!! Rasa nak lompat bintang, tapi syukurlah kita teringat yang kita mengandung, jadi kita tepuk tangan reramai je ;). Ok tenkiu Ina, seronoknya ;).

Langsai hutang PTPTN

Alhamdulillah

Ya Allah, syukur saya dan suami sudah melangsaikan hutang PTPTN kami. PTPTN adalah salah satu dari hutang yang ada, yang lain tu masih ada lagi huhu. Tapi at least, melegakan saya sebab bolehla bajet bulanan untuk bayar PTPTN tu, digunakan untuk bayaran mengasuh baby pula nanti, amboih jauh benor perancangan kewangan tu kan ;).

Diskaun berakhir 31 Mac 2015

Sebenarnya saya duk kejar diskaun 20% tu jika hutang diselesaikan sebelum 31/3/2015. Dan tambahan 10% diskaun jika korang bayar prompt every month. Tapi disebabkan ada satu bulan tu saya miss, dan walaupun bayar double untuk next month tu, masih tak dikira ya. Korang kene bayar secara konsisten gitu, emmm kalau tak dapatlah diskaun 30%. Takpelah, itulah dulu suruh apply biasiswa JPA, sombong sangat kalau tak dah senang lenang dah, sekarang rasakanlah huhu.

Syukur tak ramai sangat orang

 

Amboih posing ke adam? :)

Saya langsaikan PTPTN ni dari simpanan dividen ASB. Sebab nak guna akaun 2 KWSP memang TAK LAYAK. Diorang letak syarat, pelajar yang tandatangani perjanjian PTPTN selepas tahun 2001, baru layak nak guna akaun 2 KWSP tu. Chaittt!!! Yang frustnya saya signed aggreement PTPTN tahun 2000, memang nak marahlah kan, kenapalah duit kita nak ditahan-tahan. Korang bleh baca syarat diorang yang saya ambil dari laman web PTPTN.

Apakah syarat untuk membuat bayaran balik melalui pengeluaran KWSP?

Jawapan :

Syarat-syarat bagi pengeluaran KWSP untuk tujuan bayaran balik pembiayaan pendidikan PTPTN adalah seperti berikut:

  1. Permohonan pengeluaran oleh Ahli sendiri:
    • Bagi pengajian Ijazah dan Diploma, perjanjian pembiayaan pendidikan adalah dari 2 Januari 2001 ke atas.
  2. Permohonan pengeluaran oleh Ibu/ Bapa penerima biaya:
    • Bagi Ijazah, perjanjian pembiayaan pendidikan adalah dari April 2000 ke atas.
    • Bagi Diploma, perjanjian pembiayaan pendidikan adalah dari 17 Januari 2006 ke atas.

Ok mudah saja prosedur nak selesaikan PTPTN. Mula-mula kene isi borang pengesahan baki hutang. Macam saya ni, saya call diorang sebelum ke kaunter dan tanya apa prosedurnya. Saya tak suka nanti terus pergi kaunter, tapi kene balik rumah pulak sebab ada dokumen yang tak lengkap dan sebagainya. Dahla susah nak ambil cuti kan, alang-alang dah cuti ni setttlekan semuanya serentak.

Bila dah isi borang PERMOHONAN BAKI PINJAMAN INDIVIDU saya emelkan pada diorang dan diorang semak borang tu dan dalam masa 2 hari diorang akan emelkan PENYATA PENGESAHAN BAKI PINJAMAN PTPTN. Lepas tu print penyata ni dan bawa ke kaunter PTPTN. Katanya nak bayar online pun boleh tapi saya terus pergi kaunter setelah diorang terangkan prosedur dan dapatkan penerangan terus menerus. Korang nak bayar kat kaunter tu guna tunai voley, cheq pun voley ok!! Pergi ke cawangan PTPTN terdekat dan silalah ambil nombor untuk jumpa pegawai kaunter ya.

Setia menunggu

 

Bila nak panggil nombor ni

Tapi yang segannya masa pergi tu, saya tengok kebanyakan yang pergi semuanya anak muda mudi, mungkin baru nak apply loan. Hmmm korang tengoklah, ktorang dah beranak 3 dan nak masuk 4 orang pun, barulah dapat nak settle loan. Pastu belajarlah pepandai dapat 1st class dan barulah waive hutang korang heheheh.

Kami bebas hutang PTPTN hehehehe

Jadi kepada peminjam semua, lunaskanlah pinjaman anda ya, bayor jangan tak bayor ;)

Layan bot itik, Tasik Shah Alam

Memang sengaja ambil cuti 2 hari untuk teman anak-anak masa cuti sekolah yang lepas. Kasihan pulak sebab memikir kita ni sibuk ngan kerja, waktu sekolah memanglah takde masa nak luangkan waktu bersama, jadi ambillah peluang yang ada ni untuk sama-sama melakukan aktiviti riadah yang berfaedah kan Jemah?? Suami macam biasa kerja, tapi kebetulan dapat pula balik awal, hmm terus ajak kitaorang gi Tasik Riadah kat Shah Alam tu naik itik tu.

Kayuh kuat2 tau

 

Hi itik!!!

Hmm aju larat tak? Huisshhh larat!!!! Giler ko tak larat, kang dia ajak orang lain sentap pulak!!! Hehehe saya bab berjalan memang suka sangat!!! Tapi dengan syarat bukan saya yang kayuh itik tu. Yeay!! Nampaknya Najwa memang sukarela nak bantu kayuh bot. Takkan nak suruh ibu dia kan, terberanak plak kat situ nanti. Suami saya memang dah ajar anak-anak ni sukakan aktiviti berbasikal dan larian.

Suka tengok diorang berdua ni

 

My hero kecik

Sebab tu beli rumah depan taman permainan dan ada track larian. Syukurlah saya mengandung, kalau tak dengan saya-saya sekali dia suruh jogging. Saya dah biasa dengan habit suami ni, seronok juga dapat keluarkan peluh kan. Badan pun sihat. 

Bot itik ni disewa satu jam dengan bayaran RM40 dan memasing pakai safety jacket. Mahal juga ya, setakat pusing-pusing kat tasik tu je, kayuh pun bukan pergi jauh pun. Rasa kayuh macam nak mampuih tapi balik-balik kat situ juga. Memercik peluh memasing, hahahah kelakar rasa. Takpelah nama pun nak beriadah kan, kita wat lek wat peace je ;). Bot itik ni ada 4 seat, Najwa dan abah kat depan, saya dan Najiha kat belakang, dan Adam duk kat tengkuk itik tu kekekek, ngam-ngam 5 orang, nanti kalau dah berenam kene pilih bot besar sikit ngeee.

Ibu dan anak

 

Captain boat :)

Menikmati panorama petang

Hahah nampak flawless giler muka aiii

Hmmm bestnya kene angin petang sepoi-sepoi, sambil makan keropok dan minum air. Wahh bahagia!! Suami saya yang bekerja keras menganyuh, Najwa keletihan, hmm budak tu suh buat kerja sikit pun penat, hmmm sebijik ikut perangai ibu dia hehehe. Pandai berlakon sangat (tangan kat dada). Saya ni duk fikir selagi boleh bersiar-siar ni, saya ikutkan aje selagi termampu. Nanti dah masuk fasa berpantang, hmmm terperuk aje kat rumah ;). Lagi satu kan, masa zip jaket tu, sib bek perut saya muat lagi ngan jaket tu hahahah, kalau tak semput ko tahan napas kekeke.

Oklah best sangat aktiviti riadah kali ini. Memang menyihatkan dan balik rumah semua bersiap mandi solat dan terbongkang depan TV sambil tengok drama melayu ;). Hmmm syiok!!!

JJCM Nasi Bamboo Sungai Klah, Sungkai

Biasalah kalau time mengandung, bila orang sebut pasal makanan, mesti tak sah kalau tak pi cari. Katanya kalau tak dapat nanti airliur baby meleleh-leleh. Tapi nampak gayanya airliur maknya yang tak renti-renti meleleh ni hahahah. Lelemak kat badan ni macam dah dipam-pam, orang tu kata lagi, takpe waktu mengandung nilah lesen nak makan apa saje, tak payah diet katanya.

Ha ko, betul-betul punya tak payah dietlah kan, sampaikan malu nak letak gambar tuan punya belog ni huwa huwaaa. Takpelah pas bersalin kita dietlah semula kan, kalau tak kurus jugak mau pitam juga wuuuu sedey!! 

Macamana leh teringin nak makan nasi buluh? Sebab tengok newsfeed diorang kat FB, biasalah suka upload gambor makanan kat FB kan, dahla kita yang mengandung ni menelan ailio menengoknya. Takkan tengok je kan? Hmmm kenelah rasa jugak. Jadi terus suarakan hasrat hati pada suami. 

Jadi Sabtu lepas, suami saya cuti, jadi bila dah cuti, mestilah nak kene berjalan kan, jadinya time tulah kami pergi ke Kedai Nasi Buluh, Sungai Klah, Sungai Perak. Bila nak tau nak gi Sungkai ni, terus tido awal Jumaat malam tu, lagipun suami saya keluar minum dengan kengkawan dia, jadi saya takde kawan borak, haruslah tido awal sebab nak dapatkan tenaga nak makan banyak besok, giler kan statement hahaha.

Nasi Bamboo Sungai Klah

 

Kedainya bertentangan dgn ladang sawit

Pagi-pagi lagi kami anak-beranak dah bersiap, kul 8:30pagi dah bertolak dari rumah. Jalan clear, tapi bila nak sampai area exit Sungkai, jalan dah mula jem. Syukurlah destinasi kami dekat aje dari exit Sungkai tu. Lepas tol terus belok kiri dan dalam 10 minit dah sampai kedai Nasi Bamboo ni. Hmm kul 10 pagi kami sampai, memang kedai lengang lagi hehehe. Rupanya kedai ni buka jam 10.30 pagi. Syukurlah nak kene tunggu 30 minit je tapi tu pun rasa nak pitam dah hahaha.

Depan kedai ni ladang sawit, giler sejuk duk sini, view kampung sangat. Syok sangat menikmati pemandangan macam ni, kat KL mana ada cenggini kan, tapi kalau korang datang rumah saya, mesti terkujat sebab pihak Majlis tanam pokok sawit ni depan rumah kitaorang, heheheh kelako rasa.

Kat sini tempat ambil lauk

Tu kaunter nasi, Tq suami

Bila tengok tuan kedai dah mula letak lauk dan tong air pun dah sedia, kami pun serbu!!! Lapar kot sebab sarapan pun kuih pau je, nanti makan berat-berat dah tak lalu plak nak makan nasi buluh ni. Bab order lauk macam biasa suami saya uruskan, untuk pengetahuan korang yang tak pernah datang ke sini, lauk dan nasi diletak di stesen berlainan tapi berdekatan je. Lepas ambil lauk dan nasi terus bayar ok, pastu blehla melantak terus. Dan konsep kat sini adalah sila layan diri ok.

Tengoklah Najiha tu, pengekor setia abahnya, manja betul dengan abah. Dah besar pun tetap mintak abahnya dukung, mau patah pinggang laki aii tu. Nak buat macamanakalau tak ikutkan, meraung bergegar satu taman, hmmm anak no 2 memang cenggitu kan, psiko lebih hehehe.

Ikan talapia goreng

Ikan sembilang masak asam pedas

Ayam percik

Ambil nasi memang dapat set ni sekali

Suami kata lauk tu semua dalam RM34++ dan nasi pula RM2.50 seketul. Alhamdulillah makan sekeluarga tak sampai RM50 pun, dan duit minyak pulak lagi lebih dari tu hehehe. TQ bang sebab sudi melayan kehendak saya, dan bukan saya pun yang nak datang sini, tetiba suami yang ajak. Ya ampun memang sedap sangat makan kat sini, terpercik-percik ailio sambil bercerita, ishh kotor kan hehehehe.

Syukurlah dapat suami yang sangat memahami. Oklah untuk korang pula, kalau nak datang sini silalah waze aje ye, taip aje Nasi Bamboo, memang ada je dalam waze tu. Sebarang pertanyaan dan tempahan boleh hubungi 017-516 7592, ok babaiiii

wahhh clearnya jalan nak balik KL