Kasut raya anak-anak

22.7.2014 | 09:02

Kasut raya anak-anak. Mak paknya tak payahlah nak cari sangat, kalau bukan raya pun mesti beli kasut dan sandal baru kan. Kata nak pergi kerjaan mestilah baru kan, barulah semangat nak pergi kerja membuak-buak. Suami ajak singgah di AEON Taman Equin. Aikksss ape ke jauh sangat dari rumah ni, selalu ajak ke AEON Wangsa Maju pun susah, ini saya tak ajak, dia pulak yang offer, jauh pulak tu. Rupanya suami ada misi, nak beli barang motor dia berdekatan AEON tu, emmm patutlah ada udang balik mee rupanya, takpelah yang penting dapat shopping hahahha.

20140717-112855-41335853.jpg

Kasut Najwa Najiha

Kebetulan bebudak ni memang belum cari sandal dan kasut raya lagi. Dah lama diorg request, saya aje yang tiada masa nak beli. Bukan apa, nak beli time bulan biasa agak mahal kan, time nak raya ni bolehla nak dapat diskaun sikit. Beli untuk 3 orang, jadi faham ajelah. Alahai beli yang biasa-biasa sudahlah kan, janji puashati dan berkualiti. Tapi sepanjang pengalaman saya, beli harga lebih sikit pun punah juga. Yelah pakainya di kaki, menyepak ke sana kemari, kene hujan bagai, memanglah gitu kekdahnya. Ingat nak menyinggah ke warehouse sale Clarks, owh tak payahlah, measti ramai beratur kan uishhh puasa-puasa ni tak larat.

20140717-112855-41335943.jpg

Sorang merah dan putih

20140717-112856-41336032.jpg

Kasut tinggi tu

Jadi misi cari kasut adalah khas untuk Najwa dan Najiha. Sejak dah besar ni masing-masing dah ada taste sendiri. Kita bagi idea sokmo ditolaknya, bila anak bagi idea pun kita reject juga hahah. Sudahnya win-win situation, si anak nak kasut bertumit, mak pula nakkan kasut senang sarung aje, tak payah bertali bagai, nanti orang dah berlari awak masih lagi terkial-kial nak pakai sandal bertali. Inilah hasilnya, sepasang seorang. Seorang warna merah, seorang lagi hitam, si kakak saiz 35 dan si adik saiz 36. Amboih adik, menang segala benda. Baju dia pun saiz lagi besar dari kakak, makan pun lagi banyak dari kakak. Takpelah janji sihat, jangan banyak komplen, sian Najiha sentap dia.

20140717-112855-41335751.jpg

Kasut Adam

Dan seronok juga sebab kasut-kasut ni abah belanja, terima kasih ye suami, murah rezeki saya hahahaha. Seronoklah si Najwa dan Najiha, tapi mengomel juga sebab design yang diorang nak tu tak dapat dipenuhi, tapi dah lelama tu ok aje, suka dan jatuh hati dengan kasut barunya. Seminggu selepas tu, belikan kasut si Adam pula. Wahh ini ikut citarasa abah dia, takpelah abah belanja, Adam ikutkan aje ;). Macamana pula persiapan raya korang? Di saat kita bergembira, tidak lupa kepada mereka yang dalam kesedihan, kesusahan dan serba kekurangan, juga bantulah mereka seadanya mengikut kemampuan kita. Semoga apa yang kita lakukan sentiasa mendapat redha Allah.

Alangkah hebatnya kuasa D.U.I.T

20.7.2014 | 07:59

Assalamualaikum

Kali ini saya ingin berkongsi dengan pembaca tentang hebatnya kuasa D.U.I.T. Owh no no!! bukan duit atau wang yang saya maksudkan, tetapi Doa, Usaha, Idea, Tawakal (DUIT). Setiap hari kita tidak pernah lupa untuk berdoa. Sebaik bangun dari tidur sehinggalah malam menjelma untuk kita tidur semula. Doa, doa dan terus berdoa. Kita memang diasuh dari kecil untuk sentiasa berdoa agar apa yang dihajati akan dimakbulkan Allah. Berdoa juga tidak cukup untuk mencapai keinginan kita, tetapi inya mesti disusuli dengan usaha, idea dan seterusnya bertawakal kepada Allah.

Palestinian youth prays on street outside destroyed mosque in Mughraqa

Tahukah anda betapa hebatnya kuasa DOA itu? Saya kongsikan info ini yang saya baca dari blog Denaihati iaitu perkongsian bersama dari Ustaz Noehas.

Doa adalah ibadat. Doa bermaksud meminta dari Tuhan Yang Maha Esa. Amalan  berdoa amat disukai oleh Allah SWT. Perkara ini dengan jelasnya disebut  dalam Al-Quran bahawa ALLAH telah berfirman yang bermaksud “berdoalah  kepadaKU pasti AKU sentiasa menerima doa kamu“.

Begitu juga firman ALLAH  ta’ala yang bermaksud “AKU memustajabkan doa orang yang meminta dariKU  ketika dia meminta dariKU“. Allah amat suka hamba-hambaNYA meminta-minta  dariNYA, tidak seperti manusia yang tidak suka jika diminta berkali-kali.

Sekiranya kita berdoa tetapi apa yang kita hajati itu tidak dipenuhi, janganlah kita patah semangat dan jemu untuk terus berusaha. Bukan Allah tidak mahu memakbulkannya, tetapi Allah mahu kita sentiasa mengingatiNya. Ketahuilah bahawa ALLAH sangat sayang kepada hambanya yang mengangkat tangan memohon doa kepada Nya seperti maksud ayat 186 Surah Al Baqarah : “Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka) sesungguhnya Aku (ALLAH) sentiasa hampir (kepada mereka) Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKU. Maka hendaklah mereka menyahut seruanKu (dengan mematuhi perintahKu) dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul“.

berdoa-dan-solat-istikharah

Doa adalah senjata orang mukmin. Doa juga merupakan yang terutama dalam ibadah. Sebagaimana Sabda Rasulullah SAW. :

“Doa adalah TERAS Ibadah.” (HR. Tirmidzi)

Secara istilah, doa adalah permohonan seorang hamba kepada Tuhannya. Doa merupakan ibadah yang paling agung, sebagaimana hadis di atas. Dengan demikian kita boleh fahami bahawa sebuah ibadah pasti mengandungi doa kepada Allah SWT, dan doa tanpa ibadah belumlah sempurna.

Ada beza kan kalau kita berdoa jika kita ditimpa kesusahan? Waktu itu kita akan berdoa bersungguh-sungguh sehingga mengalirkan airmata, dan merayu agar Allah memakbulkan apa yang kita inginkan. Baik berdoa untuk dipanjangkan umur, diberikan kesihatan yang baik, disembuhkan penyakit dan segala macam permintaan kita. Waktu itu kita rasa amat dekat dengan Allah. Dan salah satu usaha agar doa kita dimakbulkan oleh Allah Ta’ala adalah dengan memanfaatkan waktu-waktu tertentu yang dijanjikan oleh Allah bahawa doa ketika waktu-waktu tersebut dimakbulkan, Insha Allah. Diantara waktu-waktu tersebut adalah:-

405697_544731252236714_1263546135_n

Jadi teruskan berdoa dan berdoa agar apa yang kita hajati diperkenankan Allah. Entri ini dianjurkan oleh Denaihati.com dan penaja contest iaitu Asamboi.mySemoga entri ini dapat memanfaatkan kita semua dalam mencari redha Allah dalam amalan harian kita ameen.

Koleksi Dress dan Shawl terkini di ButikAlianajiha

15.7.2014 | 08:30

Assalamualaikum

Setiap minggu ada sahaja koleksi terkini di ButikAlianajiha. Tidak rugi membeli dress ini kerana harganya sangat berpadanan dengan kualiti dan materialnya. Jahitan yang kemas dan cantik membuatkan si pemakai berasa selesa dan berpuas hati apabila memakainya. Untuk anda yang masih mencari dress dan jubah raya, boleh mencuci mata di ButikAlianajiha, dan setiap penghantaran akan dicaj RM8 SM/ RM10 SS dengan menggunakan penghantaran poslaju.

20140712-121747-44267623.jpg

Adalia Dress RM219

ADALIA EXCLUSIVE DRESS

Jubah 6 panel & terdapat 6 warna memikat hati. Material dari high quality pearl satin & mempunyai zip pada bahagian hadapan. Tidak jarang, berlining & BF friendly. Saiz dari XS-XXL.

Normal Price RM299.
Harga Gila-Gila Raya Sale: RM219.

Digayakan oleh Anzalna Nasir…Potongan ala princess dengan kemasan hand beading exclusive pada lengan dan bahagian pinggang. Berlining dan super flowy bersaiz XS,S,M,L,XL,XXL. Ada 6 warna yang gorgeous. Super Ohsem!

20140712-121747-44267499.jpg

Halina Dress RM149

HALINA EXCLUSIVE JUBAH.

Penampilan anggun oleh Anzalna Nasir. Potongan 6 panel dengan kombinasi warna block yang menarik. Nursing friendly dari material Pearl Satin serta button pada lengan bagi memudahkan wudu’. Bersaiz XS,S,M,L,XL,XXL.

Hanya RM149 sahaja (Normal RM179)


STANDARD : Suitable for height <160cm
TALL : Suitable for height 161cm hingga 173cm

Tamara dan Safa Shawl

Saya mempunyai beberapa koleksi Safa shawl ini. Kainnya sangat selesa dipakai dan senang untuk dibentuk. Boleh kelihatan flowy di bahagian atas kepala jika anda pandai menggayakannya. Hari Rabu ini saya akan update kedua-dua selendang terkini ini dan pastikan anda memilikinya untuk koleksi anda pula, mana taknya baju raya kan ada beberapa pasang, jadi bolehla gayakannya mengikut warna pilihan anda ;).

20140715-060821-22101399.jpg

RM49 dengan pilihan 18 warna

TAMARA Shawl dalam 18 warna. Material Heavy Chiffon. Shawl Half Moon yang amat selesa dan senang dibentuk, jahitan menggunakan teknik “baby hem” beserta lace & beads. Cukup lebar untung perlbagai jenis gaya, and menutupi dada.

20140715-060821-22101302.jpg

RM39 sahaja

SAFA Shawl. Material Heavy Chiffon. Shawl panjang dan berbentuk separa bulat dikedua-dua hujung. Amat selesa dan senang dibentuk, jahitan menggunakan teknik “baby hem”. Cukup lebar untuk pelbagai jenis gaya, and menutupi dada. RM39. MENANTI ANDA RABU INI.

20140715-063524-23724704.jpg

Jadi korang jangan buat pembayaran last minit ya

Apa lagi, jom cuci mata di

Instagram ButikAlianajiha

dan

Facebook ButikAlianajiha

Whatsapp/Wechat

0196225881

P/S – Kepada yang bertanyakan Alicia Dress, stok baru akan dikemaskini selepas raya ya, memang ramai yang whatsapp untuk dress ini, apakan daya stok yang saya ada sudah sold out, tapi takpe dress di atas masih lagi ada dan korang takkan rugi membelinya :)

Berapa kerap cuci peti ais?

14.7.2014 | 09:30

20140714-082504-30304179.jpg

Dah 8 tahun berkihdmat

Heheeh soalan cepumas ini ditujukan buat bapak-bapak, berapa kerap anda cuci peti ais rumah sendiri? Rumah sendiri you, bukan rumah kat kampung, rumah atuk nenek mahupun rumah jiran. Kalau tanya ibu-ibu, mesti dah selalu kan? Ececehhh siapa lagi nak menangkan ibu-ibu kalau bukan diri sendiri kan. Hmmm kalau tanya saya, adalah setahun sekali hehehe, acah aje, kalu setahun mau berkulat peti ais, geli pulak nak buka tutup simpan air dan makanan segala bagai.

20140714-082504-30304326.jpg

Stok makanan nan hado

Masa bulan puasa adalah waktu kerap saya mengemas peti ais. Waktu ni stok makanan basah setiap minggu bertukar ganti. Jadi haruslah peti ais akan sentiasa nampak kemas dan tersusun you! Wahh rajinnya bini si zairul ni, untunglah badan si Zairul keekkeek. Hari Sabtu adalah hari membeli lauk pauk. Ikan, udang, sotong dan ayam kokokokkk!! Saya kan ada barangan tupperware. Jadi gunakanlah tupperware yang dah dibeli tu, jangan buat hiasan dalam almari sebagai koleksi ataupun hobi. Takmo! takmo!! Ada ke yang buat macam tu? Bak sini saya nak guna hehehe.

20140714-082504-30304400.jpg

Sedap sikit mata memandang

So susun cantik-cantik. Barulah semangat nak memasak bagai kan. Kalau korang tak masak pun tak mengapa, asalkan peti ais tu kemas udahla. Buang segala kotak mahupun khazanah yang sudah tak mahu digunakan. Ini makanan beberapa bulan lepas pun ada lagi? Haishhhh hahaha dulu-dulu saya pun macam tu, sampailah waktu anak-anak dah besar ni, masing-masing nak simpan minuman kegemaran sendiri, sakit pulak mata kita tengok ianya bersepah.

Jadi saya pesan sambil bercekak pinggang, korang kalau nak simpan barang korang, haruslah ianya tersusun, jangan sepah-sepah, faham?? Terkebil-kebil mata si Adam memandang ibunya, ibu ni dah kenapa? ;). Ok saya cuci peti ais guna air sabun sunlight aje. Lap-lap sampai bersih, lagipun ini adalah tempat menyimpan makanan, jadi adalah wajib untuk kita memastikannya sentiasa dalam keadaan bersih sentiasa. Barulah terhindar dari segala penyakit dan kekotoran kan.

20140714-082504-30304097.jpg

Makanan sejuk beku, lauk pauk

 Sekian tips dari saya, alahai tips biasa-biasa aje, kalau korang ada petua dan tips lain untuk mencuci peti sejuk ni, bolehlah kongsikannya bersama ya. Maklumlah raya semakin menjelma dari mood mengemas adalah sangat terserlah.