Makan2

Ikan tongkol masak lemak cili api

Maaf kalau entri ni buat ailio korang merembes dan menjejeh membasahi baju dan tudung. Maaf kita tak niat nak buat macam tu bulan-bulan puasa ni, just nak share resepi yang saya rasa paling sedap pernah saya masak abad ini. Abad lain belum tentu sesedap ni, jadi tanpa berlengah lagi marilah saya kongsikan resepi memasaknya. Ya, dah sedia?

Ikan tongkol masak lemak cili api

Bahan Rebus

Ikan tongkol
Bawang putih – Hiriskan
3 keping asam keping
Lengkuas – Hiriskan
Serai – Ketukkan
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Kemudian bahan di atas korang masukkan dalam periuk dan rebuskan sehingga ikan tongkol empuk. Air rebusan tu pulak jangan dibuang, sila asingkan dan buang segala bahan tadi tu. Hanya ambil ikan dan air rebusan semata-mata.

Bahan Kuah Kuning
Ikan tongkol yang dah di rebus
Air Rebusan Ikan Tongkol
Santan pekat
2 keping Asam keping
Timun
Kacang panjang
Tomato

Bahan Kisar
Bawang merah
Cili Api
Halia
Kunyit

Ok bab ni senang kerja korang, ambil periuk, masukkan bahan kisar, air rebusan, santan, asam keeping, kacang panjang, timun dan kacau sehingga ianya mendidih. Jaga elok-elok supaya santan tidak berketul-ketul ya. Kemudian masukkan ikan, tomato dan garam secukup rasa. Dan siap!!! Tara!!!

Sedap baunya

Kalau tengok bahan, pastinya korang rasa macam banyak step nak kene buat kan tapi alahai bila dah buat tu senang sangat tau. Mudah dan sedap rasanya. Saya pertama kali masak ikan tongkol masak lemak cili api ni, sebelum ni asik buat masak kicap atau sambal je. Rasanya masam-masam pedas sangat membuka selera untuk berbuka dan bersahur, tu pasal saya tambah tomato, lagi sedap bak ang!!!!. Dan Alhamdulillah suami dan anak-anak sukakan masakan ibu. Fuhhh seronok kita!!

Petola masak air


Pasta la kita

TQ sebab buat ibu happy, walau penat tapi ibu puas bila dapat pujian mcam tu. Sayur petola dan pasta tu adalah hidangan sampingan untuk hidangan berbuka kami sekeluarga. Memang memasak itu memenatkan, tapi demi kepuasan dan kebahagiaan suami dan anak-anak, penat tu dah hilang entah kemana, ece ce cehhhh…hahahahha

(52)

shopping

Saiz kasut anak dah sama dengan ibunya

Korang dah shopping raya ke? Bila fikir malasnya nak bersesak ramai-ramai dengan harapan boleh shopping online je. Kalau untuk baju saya oklah nak shopping online ni, tapi untuk anak-anak ni memang kene angkut diorang sekali sebab tak reti nak bajet saiz memasing. Yelah anak pun dah besar panjang, bukannya umur setahun dua yang boleh congak je ukuran diorang ni. 

Weekend lepas kami duk cari kasut anak-anak dan Bata adalah pilihan kami, sebab itu je kedai yang nampak depan mata ;). Saya memang malas nak menapak jejauh bulan pose ni. Bila dah ada pilihan tu ambik dan bayar terus. Kalau duk survey nanti buat pening kepala sebab bebudak ni kalau dibagi pilihan memang semua diorang nak. Jadi ibunya bawa satu kedai je, dan tengokla mana-mana yang korang berkenan.

sama saiz kasut ibu

Memula kami pegi bahagian kasut kanak-kanak. Cantik design ni, oklah dengan harganya. Lepas tu tengok saiz bebudak ni mana ada, sebab yang paling besar saiz 4 je. Kaki diorang ni boleh tahan besarnya dah sama dengan saiz kasut ibu rupanya!!! Haishhh hari-hari tengok diorang ni tak sangka anak-anak saya sudah besar panjang. Then salesgirl tu kata cuba tengok bahagian kasut dewasa dan ambil saiz yang kecil. Ha ada satu design ni memang cantik dan sesuai untuk anak-anak saya ni.

Kasut Najiha

Memasing dah pandai memilih, nak ikut citarasa diorang sendiri. Oklah yang si adik nak warna hitam, yang kakaknya nak warna pink. Yelah ikutla, amik je, ibu belanja ;). Yang terkejutnya diorang berdua test kasut tu saiz 6 tapi ketat!!! Lepas tu try saiz 7 pulak, eh eh eh sesuai dengan diorang. Dah sama saiz dengan kasut saya lah!! Hemoi hemoi dah besar anak ibu. Yang si adik tu kakinya lebar, tu yang ambil saiz besar sikit, kakaknya tu pula memang spesis tapak kaki panjang macam ibu dia ;).

Kasut Alia

Kasut ni ada 4 warna dan harganya RM49.99 sepasang, beli 2 pasang dah RM100. Sekarang ni diorang ada promosi, dengan pembelian melebihi RM90 akan dapat voucher RM50, dan boleh digunakan untuk next purchase dengan minimum pembelian RM100 dalam satu resit. Ish banyakla pulak nak kene beli kan. Simpan aje voucher tu untuk next purchase, ingatkan ibu dia nak jugak beli kasut sepasang ;).

Ha settle bab kasut, lepas ni nak cari tudung dan baju raya anak pulak. Maknya tu pakai je apa yang ada ;).

(36)

proton savvy

Welcome home Savvy

Rindunya kat anak saya yang satu ni, lama tak jumpa, kesian dia, lama dia kene tinggal kat rumah mak mertua di Pahang, dalam 2 tahun jugalah, lama kan ;). Memang sebelum ni enjinnya tersengguk-sengguk dan kekadang gear bertukar sendirinya dari D ke N. Hohoho memang pengalaman ngeri sebab sedang saya merentas kesibukan kota dengan kenderaan kiri kanan, dia boleh pulak mati di tengah-tengah tu. Memang mak nerbes, dan selepas tu seakan merajuk dengan dia.

Anak ke 5 ;)

Banyak dah saya belanja nak baiki enjinnya tu. Ramai juga yang recommend mana-mana bengkel yang boleh atasi masalah Savvy ni, baik bengkel proton dan bengkel independent semuanya mengecewakan. Sedih rasanya, savvy yang kuharap dapat save kan duit minyak, nampaknya telah burst bajet saya setiap bulan hohohoho. Bila dah berapa nak perform, daripada terbiar kene hujan dan panas, kami nekad hantar Savvy balik kampung, parking di bawah bumbung, dan kekadang mak mertua rajin juga mengelapnya ;).

Tapi 2/3 minggu lepas, suami buka mulut katanya nak bawa Savvy balik ke pangkuanku ;). Saya risau lepas ke nak bawa kereta tu jalan jejauh tu? Dibuatnya mati tengah hutan Mancis-Karak tu camno? Masak kita nanti. Tapi suami saya ni memang nekad orangnya, kalau dia sebut A janganlah kita memandai sebut Z, tak maunya dia.

Memang puas hati, enjin tip top semula

Kebetulan kakak ipar balik ke pahang dengan anak menantunya. Ha masa itulah suami minta tolong bawakan sekali Savvy tu balik ke KL. Hohoho kesian anak buah tu, berpeluh kuyup sebab aircond Savvy rosak rupanya. Tapi surprisingly, Alhamdulillah Savvy selamat sampai tanpa mati enjin dan perjalanannya dipermudahkan. Alololo windu saya kat kereta ni. My 1st car kekdahnya ;).

Tq kepada kawan opis yang rekemen bengkel kereta di Sungai Cincin, Gombak. Dengan perbelanjaan RM2,500 inilah yang mereka baiki dan servis. Ada waranti 3 bulan, DAN ALHAMDULILLAH ENJINNYA KEMBALI PULIH SEDIAKALA. Masih sedap dipandu dan sangat menggembirakan saya. Syukur ya Allah, ada hikmah dan betulnya cakap suami, jadi jangan sesekali melawan cakap suami tau!! hahahaha.

Syukur sangat sebab dapat memandu Savvy comel ku ini. Senang saya nak menyelit dan parking pun sangat memudahkan. Cuma rasa kecil di jalan, bila dah biasa pandu mpv, bila pandu savvy ni, kereta belakang rasa dekat je dengan kita, rasa boleh jengah dalam kereta ada apa?? ;). Jimat minyak itu semestinya ;), duit selebihnya tu bolehla shopping pulak, eh eh!!! 🙂

P/S- Dah sebulan saya memandu savvy ke opis, so far ok, tp kekadang ada juga rasa macam kene buli ngan kete besar2 hahahah, reda je ;), kepada pemilik savvy yang nak tahu lebih lanjut tentang bengkel tu bolehla call sendiri seperti no tertera di resit atas.

(55)

blogging

Sertai peraduan “Would you rather..” dan menangi hadiah bernilai RM125 setiap hari

Krim Sudocrem

Bayi anda mengalami ruam lampin mahupun kegatalan? Kini anda boleh mencuba krim Sudocrem yang tidak asing lagi dengan permasalahan ini. Apa itu Sudocrem? Ia merupakan krim ruam lampin yang mudah dan efektif bagi kaum ibu selama lebih daripada 80 tahun. Ia merupakan pilihan terbaik untuk membantu melegakan kesakitan kulit dan merawat ruam lampin.



Ruam lampin

Sudocrem telah terbukti secara klinikal bahawa dapat melegakan dan Melindungi kulit bayi anda yang halus. Sudocrem bertindak dalam tiga cara yang mudah. Pertama sekali, ia mengandungi emolien yang melegakan kesakitan.

Kedua, sifat penyejukannya dapat melegakan kesakitan dan kerengsaan. Akhir sekali, asasnya yang tahan air membentuk rintangan sebagai perlindungan, membantu mencegah perengsa (urin dan tinja) daripada bersentuhan dengan kulit.


Luka, lecet dan kelecuran ringan

Sudocrem ialah krim yang lembut tetapi efektif, ia mengurangkan risiko jangkitan dan membantu melegakan ketidakselesaan. Ia juga membantu membentuk rintangan perlindungan ke atas bahagian yang mudah terjejas.


Akne

Sudocrem merupakan krim ruam lampin pilihan seluruh negara, ia juga merupakan pilihan yang sangat baik untuk melegakan keadaan-keadaan kesihatan kulit seperti akne.

Ekzema

Sudocrem juga boleh digunakan untuk menenangkan dan melegakan ekzema, dan sesetengah keadaan kesihatan kulit yang lain. Untuk mengetahui lebih banyak tentang bagaimana Sudocrem boleh membantu pelbagai masalah kulit, kunjungi pusat keluarga anda.

Ianya dijual pada harga RM24.90 – 120g dan RM15.90 – 60g , Di Guardian, Caring, semua kedai farmasi and kedai baby terpilih.

Jom sertainya

Kini pihak Sudocream menganjurkan satu peraduan yang mana anda berpeluang memenangi hadiah harian bernilai RM125 yang mana syarat-syaratnya adalah mudah.

Terms and Conditions:

1. No purchase necessary

2. The competition is open to all citizens of Malaysia aged 18 years or over. Employees of DKSH Malaysia Sdn Bhd and their families or households are not eligible to enter.

3. Details of how to enter form part of the Terms and Conditions. It is a condition of entry that all rules are accepted as final and that the participants agree to abide by these rules. The decision of the judges is final and no correspondence will be entertained.

4. All prizes are non-transferable. There are no cash or prize alternatives.

5. All out of pocket expenses other than those specified are the responsibility of the winners.

6. Entries must be submitted via the Sudocrem Malaysia Facebook page found here https://www.facebook.com/SudocremMalaysia/. Participants may submit only one (1) entry post per day, but may take part in each individual daily post between 09:00am to 05:59am. Daily winners will be announced before 9:00am and at 9:00am a new competition post will be released.

7. To enter, users must comment either “A” or “B” only in Comment below. This comment should answer the corresponding “Would you rather?” question outlined in the post and this constitutes entry into the random prize draw for any of the daily prizes.

8. All entries must be received by 05:59am on each day to participate in a draw. Entries made to a competition post after that time will not be considered.

9. The acceptance, disqualification or removal of competition entries, without explanation or prior notification is entirely at the discretion of DKSH Malaysia Sdn Bhd.

10. The winner(s) may be required to participate in post-contest publicity.

11. The prize for each competition post is an educational toy worth RM100 each and a tub of 60g Sudocrem® Nappy Cream worth RM18.90* only.

12. If the selected Competition Winners do not claim their prizes within seven (7) working days of being advised of winning via Facebook personal message, DKSH Malaysia Sdn Bhd reserves the right to disqualify the winner and select an alternative winner.

13. All prizes will be delivered within 28 days of the competition completion date.

14. Events may occur that render the competition itself or the awarding of the prizes impossible due to reasons beyond the control of DKSH Malaysia Sdn Bhd and accordingly DKSH Malaysia Sdn Bhd may at its absolute discretion vary or amend the promotion and the entrant agrees that no liability shall attach to DKSH Malaysia Sdn Bhd as a result thereof.

15. By entering the competition it shall be assumed that you have read, understood and agreed to these Terms and Conditions.

16. DKSH Malaysia Sdn Bhd reserves the right at any time and from time to time to modify or discontinue, temporarily or permanently, this competition with or without prior notice due to reasons outside its control.

17. DKSH Malaysia Sdn Bhd accepts no responsibility and disclaims any liability for any damage, loss, liabilities, injury or disappointment incurred or suffered by the entrant as a result of entering the competition or in accepting the prizes.

18. The competition shall be governed by Malaysian law.

19. DKSH Malaysia Sdn Bhd shall, save to the extent that disclosure might be required by law, keep confidential all information about the entrants and shall not disclose or share any information about the entrant.

Jom sertainya dan mana tahu rezeki anda pula kan ;). Jangan lupa klik ke Facebook dan laman web mereka untuk keterangan lanjut:-

Website : https://sudocrem.co.uk/

FB : https://www.facebook.com/SudocremMalaysia/

(53)