sweet family sweetfamily

Penangan Exam

Tak boleh nak cakap macamana tahap stress dia sampai blog pun terabai. Memang boleh dikira dengan jari berapa kali saya update blog dalam bulan April ni. Mak dah HIJAU!!!!! Hahahah Apa motif?..Bila sebut exam, rasanya semua orang pun tak suka sebab memang bikin stress. Tapi tak taulah kalau ada orang yang suka cari stress kan, bagusla kalau ada yang cenggitu, tabik sama dia!! Exam ni memang berkaitan tentang kerja kat opis ni jugak, kalau sebelum ni saya dah ambil paper 1, yang ni paper 2 la pulak, macam drama berepisod dah jadinya :). Wahh dah lama tak study nak exam, memang stress sangat mak rasa. Bagaimana stress dan terabainya seorang insan bernama suami dan anak-anak hahahaah.

Mak dah hijau!!!

Sebulan sebelum exam kami dah hadiri kelas kat pejabat, in house classes. Bila ambil sekali dengan kengkawan, bahagian investment, atau lebih spesifiknya processing and monitoring officer, kita ada geng nak study dan diskus. Bila tak faham atau tak pasti kita boleh terus bincang dan dapatkan kesimpulannya.

bajet study la tu hihi

Geng satu kepala, makan sama, gossip sama, rehat sama, solat sama, apa saja bersama. Bila dapat study dan exam bersama, rasa seronok sebab teringat zaman kat U dulu, entahla bila cakap pasal U saya teringat zaman bercinta pulak heheheh. Gatei ya?? Malam tadi suami jerit dari ruang tamu, saya yang kat dapur ni, mengomel sendiri, apalah yang dibisingnya tu? Rupanya suami duk kata tak lama lagi kami akan dapat menantu, si Adam 6 tahun tu dah ada awek. Hishhh!! Apalah awal nau bercinta, ibu abah dulu form 2 baru tau cinta tau ahahhaha!!!!

Kecian si comel main sendiri

Bila balik rumah dah tentu tak boleh nak tengok langsung buku dan nota bagai. Harap je usung beg buku dan file ke hulur ke hilir. Bacanya tak seberapa, tapi syukur juga Allah memberi saya masa untuk semua ni kan. Bila kat rumah, memang kene fokus kat anak-anak. Kasihan si bayi kekadang kene main sendiri bila maknya nak study. Nasib baik dah boleh bawak diri walau umurnya 9 bulan, aah Dzar dah 9 bulan tau 25hb lepas. Bagusla bucuk ni, dah boleh berdiri lepas tangan 5 saat, bagus nak walau 5 saat, ibu dan family happy sangat nak.

Selamat Hari Lahir Najiha

Tak lupa, tanggal 23hb April adalah hari lahir anakku tersayang, Ain Najiha. Dah besar anak ibu, dah 9 tahun pun. Rajin belajar, dengar cakap, rajin membantu, walaupun kecik-kecik dulu banyak perangai tapi dah besar ni banyak positifnya. Dulu banyak kene psiko dengan budak ni, kalau nak pujuk kene guna bahasa psikologi, barulah dia paham. Hmm sangat menguji kesabaran ;). Untuk Najiha, moga jadi anak solehah dan berjaya dunia akhirat ya, kami semua saying kamu.

Doakan ibu lulus ya

TQ gak kat suami banyak bantu saya buat kerja rumah, ha cenggitulah suami solehhh (sebut dengan lidah bergulung) hahaha takde maknanya lidah bergulung k. Tolong masak, tolong jaga Dzar, tolong jaga Adam, walau dirinya tak terjaga tapi dia masih bertimbang rasa, hahah berpantun pulak. Ha nak bagitaulah, korang ada pengalaman diganggu ‘benda halus’?. Sejak setahun lebih tinggal ni rumah baru ni, saya belum pernah “diganggu” lagi. Cuma kisah malam tu buat saya seram pulak.

Ahad lepas, diorang ni semua dah tidur. Pukul 10 malam semua dah out, wow sunyi, dapatla saya study dengan tenang. Bila tepat jam 12:00 malam, mata saya dah mengantuk dan mula cari bantal. Saya ambil Dzar yang tidur dalam buai dan tidurkan di sebelah saya. Saya tidur mengiring membelakangkan buaian. Bila dah lena dalam 1/2 jam, saya dengar bunyi spring buaian macam dienjut. Saya yang mengiring ni cuba nak memusingkan badan dan nak menoleh ke arah bunyi tersebut. TAPI SUSAHNYA SAYA NAK BERPALING!!!! Cuba banyak kali pun tak boleh juga sehinggalah akhirnya saya tersedar dan terus istighfar. Bulu tengkuk meremang tahap maksima, terus capai hp dan buka bacaan Surah Albaqarah, eiii seram!!!

Pandai ‘dia’ tau suka nak kacau keimanan saya pulak, buat ‘dia’ jangan ganggu dah ya. Kita semua makhluk Allah dan semoga kita buat hal-hal sendirik aje lepas ni.

Semoga berjaya


Alhamdulillah selasa lepas, dah lepas beban kat bahu ni, selesai exam dan DOAKAN SAYA SEMOGA LULUS YA, sebab kalau tak lulus kene repeat deh!!! Ya Allah berikanlah kejayaan buat hamba-hambamu yang lemah ini.

(71)

Tips Kecantikan Tips Kesihatan

Dipaksa bersenam

Hai uolsss

Hmmm korang watpe tu? Dah mamam? Bestnya kalau dapat makan tak payah nak sekat-sekat ni kan. Biasalah pompuan, nak kurus tapi kuat makan pastu bising acaner nak kurus ni? Alamak berat naik 500gm lahh. Adoiii pening nak fikir, kalau tak nak fikir boley??? Hahahha.

Sekarang ni suami saya ada masalah, masalah dia adalah suka bersenam, lepas tu paksa semua orang bersenam jugak.

 

mini gym

 

Saya takde masalah macam tu tapi masalah saya, saya tak suka dipaksa bersenam kokookoko. Yelah bak kata orang masalah rumahtangga janganlah dicerita pada umum, tapi masalah ni rasanya tidaklah peribadi malahan jika diamalkan pastinya menyihatkan kan. Kat rumah ni, ada ruang sikitlah untuk kami sekeluarga work out. Mini gim, kot…tapi rasanya macam mini stor pun ya jugak hahaha. Kat situlah si suami ni rajin bersenam pagi dan petang.

Anak-anak pun kekadang join sama, cuma saya je yang agak liat sikit nak join sekali. Alasan yang selalu saya bagi, Baby Dzar takde orang nak jaga, eleh alasan ko jemah sangat kan ju. Husband saya senang aje, didukungnya Dzar tu, dia on threadmill tu, dah pergi ko ke situ berlari. No more excuses!!! Aritu saya tanya suami, “kenapa abang suruh aju lari kat thread mill tu,”? “Aju Nampak gemuk ke”? Nak tau apa jawapannya? “Sebab abang sayang aju, kan bagus kalau kita jaga kesihatan, biar berpeluh badan tu, kalau kita jaga kesihatan, barulah kita boleh sihat sama-sama, kalau dah sakit apa pun tak boleh nak buat nanti. Dah lambat nak diubati”.

Holo holo holo looooo

So suwiitttt En suamiku, dah boleh buat tajuk drama pulak kan?? ;). Yelah saya turuti kehendak abang, aju pun sibuk nak kurus, hari-hari mengadap cermin lepas tu tanya anak-anak, ibu gemuk tak? Si Adam baik, taklah ibu kurus je, katanya ;), Adam sama macam abahlah, mulut manis kekekekeke.  Takpe ibu suka jawapan Adam tu, ibu bagi 10 HA….!!!!!

70kg huk huk

Kalau nak ikutkan, berat selepas bersalin adalah 70 kg. Selepas 2 bulan bersalin pula adalah 69 kg. Tak turun banyak sebab kuat makan, maklumlah lapar memanjang. Bila masuk kerja semula selepas cuti berpantang, saya takdela kurus mana pun. Berisi adalah, buktinya adalah gambar di atas. Selepas Dzar mencapai umur 6 bulan, sudah mula makan, saya mula kurangkan kuantiti makanan harian. Yelah sebab saya menyusukan Dzar sepenuhnya, jadi saya tunggulah sampai dia besar sikit.

waktu ni 67kg

Bila saya dah kurangkan kuantiti nasi, lebihkan sayur hijau dan banyak minum air masak, berat saya turun dari 69 kg ke 67 kg. Alhamdulillah itu dalam jangka waktu sebulan. Dan saya teruskan sehingga kini berat saya 65 kg, owh ya tinggi saya 163cm, dulu cecita nak jadi model tapi tak kesampaian ahhahahah lawak. Wah bukan mudah ok nak kurangkan berat badan di samping melawan nafsu makan ni.

Tolong jangan kecam saya ;)

Hampir 8 bulan jugalah saya ambil masa nak turunkan berat badan ni. Takpe orang kata perlahan-lahan. Kalau tengok kat Kelab Diet Atkin kat FB tu, ada ibu yang lepas bersalin 2 bulan dah mula atkin fasa 1. Nasihat saya JANGAN!! Sebab kasihan baby nak menyusu tapi nanti kurang segala macam vitamin yang baby perlukan, susu cair dan tak mengenyangkan baby. Saya tahu keinginan korang tu, tahu dan faham sangat-sangat!! Yelah bila mengandung shape badan dah lari, tengok orang lain kurus dan cantik, kita pun nak macam tu juga kan. Boleh, bukan tak boleh, tapi perlahan-lahan ya, dan Insha Allah, kalau usaha pasti Berjaya :)!!!!

(48)

Anak2

Keriuhan anak empat

Syukur pada Allah di kala umur 35 tahun, dikurniakan anak 4 orang. Sebenarnya tak pernah tercapai dek akal nak anak lebih dari 2 orang. Yelah mana nak uruskan hal harian di rumah, uruskan anak, makan, baju dan memacam lagi. Tapi itulah namanya rezeki, sebab anak-anak yang dikurniakan ni memang tak dirancang, Allah bagi rezeki kita terima. Kata orang setiap anak tu ada rezekinya kan, janji kita jaga amanah Allah ini sebaiknya.

 

penawar duka laraku

Orang kata saya subur, ya subur murah rezeki dengan anak. Bab menanam pokok memang saya tak subur hahahah. Mak kata tangan saya panas, lantas saya tak menanam pun pokok ni, mak tanam dalam pasu, saya balik kampung lepas tu angkut dengan pasu-pasu tu bawak ke umah saya di Subang, settle masalah tangan panas saya ni. Hingga hari ini pokok serai, kunyit dan kari yang mak tanamkan untuk saya, hidup subur, aman dan damai ;).

Bercakap tentang macamana umur saya di usia 35 ni sudah mempunyai 4 orang anak? Saya dulu memang tak plan bab anak, sebenarnya nak juga buat family planning tapi matlamat tu gagal hahaha. Saya kahwin di umur 23 tahun, sempat kerja 6 bulan okay, jangan ingat saya tak abis belajar lagi dah gatal nak kahwin ;). Anak pertama saya lahir setelah setahun 5 bulan mendirikan rumah tangga. Waktu anak seorang ni memang seronok sangat, rasa macam dah lengkap keluarga kecil kami. Rasa macam nak jarak sikitlah anak pertama dan kedua ni.

Namun sebaliknya apabila saya disahkan hamil anak kedua, ketika anak pertama berusia 7 bulan. Wow rapat rasanya, sebab memang terasa letih nak pula saya menguruskan hal rumahtangga sendirian kerana suami bekerja di Perak ketika itu. Bila anak kedua lahir, Alia anak sulung saya, masih lagi kecil dan perlukan kasih sayang. Kekadang kasihan Alia sebab kene marah kalau bising dan tidurnya adiknya terganggu.

 

sayang betul ngan si kecik ni

Kali ni kami berdua dah nekad nak rancang keluarga sebab suami kasihankan saya nak uruskan anak-anak dan rumah seorang diri, juga kasihankan anak-anak, biarlah diorang ni dapat perhatian sepenuhnya. Penat memang penat, saya pastikan anak-anak mendapat kasih sayang sebaiknya dan pelihara hal harian mereka. Makan, pakai dan ajar mereka membaca juga mengaji. Biarlah saya penat asalkan anak-anak saya gembira ;). Suami pula sangat memahami dan rajin bawa kami berjalan dan bercuti ;).

Ketika usia Alia menginjak 5 tahun dan Najiha pula 3 tahun, sekali lagi saya disahkan hamil anak ke 3. Bila dah memiliki 2 orang anak perempuan, sudah pastilah saya nak memiliki anak lelaki pula kan. Sebelum mengandung, saya sudah beritahu suami yang saya bersedia untuk mengandung lagi. Saya amalkan doa dan pemakanan untuk mendapat baby boy, namun semuanya bergantung kepada ketentuan Ilahi. Dan Alhamdulillah saya disahkan hamil lagi dan bulan ke 4 kandungan saya, doktor sahkan saya hamil bayi lelaki. Allah sahaja yang tahu perasaan waktu tu. Check up bulanan memang saya pergi seorang diri sebab suami sibuk sangat dengan kerjanya tapi saya tak merungut sebab dah biasa dan sudah diajar untuk berdikari. Menangis kegembiraan bila doktor bagitau berita gembira tu dan saya terus telefon suami dan kabarkan berita gembira, masalahnya laki aku tak percaya ko!!!! Hahahaha besoknya pergi scan lagi sekali dengan suami dan barulah suami tersenyum gembira hahahaha.

 

adik makan tangan je tau ;)

Ha selepas Adam lahir lengkaplah keluarga kami dengan anak perempuan dan lelaki. Bila diorang dah besar sikit dah riuh dah rumah dengan keletah mereka yang manja dan mengada-ngada ihiks. Biasalah anak 3 orang tapi riuhnya macam anak 10. Seorang menangis, sorang mengamuk, sorang lagi bergaduh. Macam-macam halnya. Tapi takdelah setiap masa diorang ni berkelahi, ada masa sayang-menyayangi jugak. Waktu tu rasa, eh dah 3 anak aku, bolehla nak rehat panjang. It’s time nak menabur kasih sayang kat bebudak ni. Juga masa nak berjalan setelah lama menunggu si adam pandai berjalan dan tak perlu berdukung. Wahhh sangat seronok waktu ni. Memasing dah boleh bawa diri sendiri :).

 

ramainya rakyat jelata

Seronok memang seronok, bila memasing dah besar, rindu pulak nak ada anak kecil lagi. Lumrah manusia, bila dah kawin ditanya bila nak beranak? bila dah ada anak ditanya berapa orang anaknya? Berapa lelaki dan berapa perempuan? Taknak tambah lagi ke? Bila anak Alia dah berumur 10 tahun, Najiha 8 tahun dan Adam 5 tahun, saya rasa saya nak tambah anak lagi tetapi suami pula tak setuju sebab kasihankan saya sebab penat nak uruskan anak-anak dan rumahtangga. Ramai juga yang tanya bila nak tambah anak lagi, sampai kekadang teremosi sampai menangis sebab tertekan dengan orang sekeliling. Bab ni memang sensitif, dan tolongla fahami perasaan mereka yang masih belum dikurniakan zuriat ni. Jaga mulut dan percakapan agar tak menyakiti insan sekeliling.

Alhamdulillah Allah kurniakan kami rezeki lagi. Kali ni baby boy juga dan Alhamdulillah  senang nak jaga budak kecik ni. Dan syukur juga anak-anak dah besar, bolehla tolong jaga si adik. Dialah penyeri hidup kami, hari-hari kene gomol yang paling kelakar suami yang memula kata tak nak tambah baby lagi tu yang paling sayang si Dzar ni ;). Alhamdulillah, Alhamdulillah….Keriuhan berganda dengan adanya 4 orang anak ni, apatah lagi mereka punya anak yang lebih ramai tu kan. Allah kurniakan rezeki dengan pelbagai bentuk, kita hambanya sentiasa bersyukur dengan apa jua yang kita terima. Syukur…

(55)

blogging

Redeem baucer Zalora

Wahh sangat happy sebab memang tengah duk cari handbag, beg mekap dan purse baru yang boleh masuk hp sekali. Dan baru-baru ni blog saya ni dapat offer dari #Zalora untuk promosikan barang yang dijual di Zalora. Sebagai balasan saya diberi baucer Zalora, oklah kan dapat baucer, boleh redeem juga dan jenama produk vendor kat situ pun boleh tahan juga. Nak beli Poplook tapi baju dah banyak, nak beli shawl emm dah banyak juga, nak beli macam-macam tapi duit pulak tak banyak hahaha.

 

zalora rarara

Setelah lapan ratus kali duk usha barang kat Zalora. Tutup bukak website diorang, tengok bag, tengok blouse, tengok sandal, tengok shawl, make up, wah gaya ko macamlah dapat baucer ribu raban kan hahahahahah. Semuanya nak beli, padahal kau ada rm200 hengget je nilai baucer. Jadi jangan nak berangan lebih-lebih, haruslah belanja ikut kemampuan yang hado!!! Tapi kata orang berbelanja haruslah bijak, jangan dah pilih tapi menyesal kemudian hari, jadi tindakan tadi tu saya rasa memang tak salahlah kan ;), hihihi.

 

ek elle

wahhh

Oklah setelah berpuluh kali tengok benda yang sama, ok thats it, amik je yang ko pilih tu ju, jangan tengok benda lain dah, kalau tengok mesti nak yang tu pulak. Nah inilah pilihan saya, ok tak korang??? Bijak kan cara saya berbelanja? hahaha. Warna tu memang warna yang sangat saya suka, pink, purple. Kira sangat matching dengan giteewww. Dulu-dulu saya suka bangat warna merah dan pink, bila meningkat usia, dari pink dia berubah ke purple pula. Takpela warna adik-badik juga kan, sweet je nampak kat mata saya ni.

lagi??

idaman hati

Memang dah lama saya idamkan purse yang simple macam tu dan ada tali pendek, tu brand Alfio Raldo dan saya rasa harga dia dalam RM70 lebih macam tu kot, korang boleh usha kat Zalora ya, saya dah lupalah. Tapi saya beli purse dan beg make up tu total harga dia dalam RM103 macam tu. Kene tambah RM2. Baucer yang saya dapat ni kene redeem RM100 per order. Tak boleh guna 2-2 baucer untuk satu transaksi, tu yang saya buat 2 bil ni. Beg Elle tu pulak RM169, so kene topup lagi RM69.

bolehla isi apple 5 ku

nak sumbat make up

Dah puas hati rasanya bila dah dapat apa yang diinginkan, jimat juga duit sebab tak perlu nak keluar belanja beli bag ni semua. Dan korang tahu perempuan ni memang tak pernah nak rasa puas dengan apa dia ada, jadi takmo ada perasaan begitu lagi ya ju. Semoga bertahan lamalah jodoh kami semua ni. Dan minggu ini hati rasa berbunga dengan gajet-gajet baru ni, sudah semestinya saya rasa bersemangat lebih untuk pergi kerja. Nampak tak? motivasi itu sangat perlu kan, ahahha kalau dapat shopping memang over kan :). Oklah newey TQ Zalora, kalau sudi bagi lagi baucer ya :).

(36)