Ikan patin tempoyak, Temerloh Catering, Shah Alam

Hmmmmmm selera mak buyong mencanak-canak sekarang ni. Ada juga jenis lauk pauk yang saya tak boleh nak hadap sangat, contohnya lauk beriani ataupun masakan yang pedas-pedas. Kata orang tengok kedai jugalah, ada yang saya boleh ngam, ada yang tidak. Waktu mengandung ni saya rajin masak, tak kisahlah lauk simple macamanapun janji masak di rumah dan makan dengan keluarga, hmmm selera sangat ;).

IMG_3340.JPG

TQ abang

Ahad lepas, suami saya tak pergi ride motor, katanya nak ambil hati saya sebab beliau nak ride ke Danok hujung bulan ni. Suami offer saya nak pergi mana? Abang bawakkan mana je aju nak pergi ;). Hmmm ok saya taknak shopping, sebab saya penat nak berjalan. Saya minta nak makan ikan patin tempoyak kat Shah Alam tu je ;). Hmm ini kali kedua kami makan kat sini. Sebab saya suka ikan patin tempoyaknya masam-masam dan kene dengan selera ibu mengandung kekekek.

IMG_3346.JPG

Tembam kan saya? hehehe

 Sebelum makan selfie dulu. Tak cukup korum sebab suami dan Najiha tengah ambil lauk. Takpe entri lain nanti ibu masukkan gambar korang pula ya. Kita tengok menu dulu. Suami tau selera saya, ikan patin tempoyak, pecal, ulam dan paaaaaaling penting sambal tempoyak!!! Sangat kawww!!! Syukur sangat!!! Tercapai hasrat saya nak makan ikan patin kat sini ;).

IMG_3342.JPG

IMG_3344.JPG

IMG_3343.JPG

IMG_3341.JPG

IMG_3345.JPG

Kedai ni memang sentiasa full house. Kebetulan kami sampai jam 12:30 tengahari, memanglah penuh pelanggannya. Dan kebetulan masa kami sampai je ada satu family tu baru habis makan, rezeki kami dapat tempat duduk dan dekat dengan tempat ambil lauk dan makanan hahahahaha mudah aje kerja suami saya ;). Kalau nak tahu sepotong ikan patin sangkar harganya RM12, manakala ikan patin buah RM23 macam tu. Sebelum ni patin sangkar tu RM10 sepotong, mungkin sebab susah nak dapat ikannya, kan Temerloh banjir, habis semua ikannya dihanyutkan bah, agaknyalah kan ;).

Kepada yang nak merasakan keenakannya, dan belum pernah ke sini, bolehlah terjah

No. 2-G, Jalan Pahat J 15/J, Kompleks Otomobil,
Section 15, Selangor, 40000 Shah Alam
019-575 1308

Inilah saya sekarang, tak suka make up, pucat dan mual heheh :)

IMG_3347.JPG

Kisah minggu awal persekolahan

Macam nilah tugas mak-mak dan pak-pak. Setiap kali sesi persekolahan tahun baru bermula pastinya akan bercuti untuk melihat dan menemankan mereka ke sekolah. Seronok perasaan gembira dan sayu bercampur baur. Nak plak ini adalah sesi persekolah anak-anak di sekolah baru mereka. Makanya nak kene cari kawan baru, nak mengenali cikgu, nak tengok sekolah baru, nak teman diorg naik van. Jadinya semua itu pastinya merisaukan naluri keibuan saya ini.

Hari pertama adalah Hari Isnin. Alia sudah di darjah 4 manakala Najiha di Darjah 2 tahun 2015 ini. Diorang dapat sama sesi kata ko!! Sesi pagi. Seronok tak terkata. At least saya dapat temankan diorang untuk sesi yang sama. Perut pun tak memboyot lagi jadi masih mampu berjalan ke hulu ke hilir melihat persekitaran sekolah. Alia pesan, kalau ibu tak larat tak payahlah temankan. She was very concern about her “adik”. Tq kakak, takpe selagi ibu larat selagi tu ibu ngekor korang hehe.

Sampai diorang masuk ke kelas lah saya ngekor tu hehe. Syukur memasing takde nangis-nangis dah. Dah besar kan, hmmm ibu pulak rasa nak nangis hehehe. Jadi selepas teman diorang, saya pula pulang ke rumah. Masak, sidai kain, suami pesan kalau sempat kemaslah kain baju dalam kotak tu. Oklah bang, tapi mata rasa nak tidur aje ;), takpelah mesti suami tak marah sebab mengandung kan hehehe.

IMG_3329.JPG

IMG_3330.JPG

Bila tiba waktu nak pulang sekolah, saya bergegas ke sekolah semula. Najiha habis kelas jam 1:00 petang, Alia pula jam 1:30 petang. Takpelah menunggu japlah kakaknya tu. Merah-merah muka memasing, panas kan petang-petang sekarang ni. Kesian tengok anak-anak semua ni, nak pandai macam nilah kan, bukan senang nak jadi senang, semua kene usaha ;). Jam 1:45 petang van sekolah pun tiba. Van ni hantar diorang ke sekolah agama yang mana ianya juga pusat transit diorang ni.

IMG_3331.JPG

Bersesak dalam van, selagi muat selagi tu pakcik tu suruh masuk ke dalam. Hmmm saya perhati je, nak tegur pun saya orang baru kan. Takpelah lagipun sekolah agama tu dekat sangat. 5 minit macam tu, kalau naik vanlah, kalau jalan kaki tak sampai kot sebab penat hihi. Jadinya bersardinlah korang jap dalam van tu sementara sampai sekolah agama ya.

IMG_3332.JPG

IMG_3333.JPG

Jam 1:50 petang sampai sekolah agama. Bergegas diorang semua makan pula. Sempat snap gambar memasing dengan muka merah dan penat. Berkejar-kejar hidup korang kan. Ibu kesian, tapi ibu tiada pilihan lain. Semoga ini kenangan manis buat korang untuk dikenang bila dah berjaya nanti kan ;). Sambil makan tu saya pesan nanti lepas ni mandi untuk ke sekolah agama pula. Untuk pengetahuan pembaca, transit dan sekolah agama adalah dalam bangunan yang sama. Lepas makan diorang naik tingkat atas untuk mandi, dan turun semula ke tingkat 1 untuk masuk ke kelas agama pula.

Insha Allah saya tak risau bab keselamatan, Allah jaga hendaknya ;). Selama 3 hari saya perhati diorang punya jadual ni. Alhamdulillah diorang mahir nampaknya, bak kata orang dah boleh ikut pergerakan jadual harian tu. Penat memang penat, sekarang ni jam 10 malam dah pengsan, tapi saya pastikan homework semua dah siap ;). Najiha tu kekadang jam 8:00 malam dah hanyut, tak sempat solat Isya’. Adam pula nampaknya dah seronok dengan persekolahannya. Cikgu kata dah tak nangis lagi. Alhamdulillah my little khalifah, u did it ;). 

Bandingkan harga di PricePanda Malaysia

Korang yang suka shopping ni pernah buat perbandingan harga barangan tak? Ha kalau nak tahu, PricePanda adalah laman web yang menyediakan perbandingan harga bagi produk yang baru dilancarkan di pasaran. Pengguna akan didedahkan dengan informasi harga bagi alat peranti terkini dan produk lain. Di samping itu, laman web PricePanda memaparkan komen-komen profesional mengenai produk-produk yang telah disenaraikan di laman web ini. PricePanda ditubuhkan pada 2012 dan boleh diakses di mana sahaja melalui aplikasi untuk semua peranti Android dan iOS.

Mudah, pantas dan informatif, itulah komen saya apabila melihat website ini. Harga yang dipaparkan adalah perbandingan dari beberapa kedai online dan secara tidak langsung membantu anda membuat pilihan yang berbaloi. Apa yang saya survey? Sebagai pengguna produk tegar Apple, sudah semestinya saya ingin mengetahui harga terkini iPhone 6 Plus yang menjadi idaman saya. Nampak gaya iPhone 5S saya ni perlu dijual, ada sesiapa yang berminat nak beli tak? Ngeee

panda

PricePanda

Bagi saya yang menggunakan telefon untuk whatsapp, call, layari internet, update blog, iPhone 6 plus sangatlah sesuai kerana skrin amat besar berbanding iPhone 4 dan 5 ni yang amatlah terhad penglihatannya. Malahan nak taip pun kekadang tersilap huruf kerana jari agak montel. Nak taip A tertaip B, nak taip C tertekan Z, hmmm jari-jari.  Eh kenapa salahkan jari kan? ;).

panda1

Apple Products

Anda hanya perlu menaip produk yang anda inginkan di web PricePanda dan paparan skrin di atas akan tertera mengikut kategori produk berserta harganya. Untuk melihat dengan lebih terperinci hanya klik “compare price” dan paparan skrin di bawah akan dipamerkan. Kalau tengok kepada harga yang dipaparkan, nampak gaya memang banyak perbezaan harga antara satu syarikat dengan syarikat yang lain mengikut klasifikasi model 16GB dan 128GB. Contohnya Pada saya model 16GB sudah mencukupi sangat dah untuk kegunaan saya ni ;).

panda2

Perbandingan antara 3 syarikat

Kalau tengok perbandingan antara 3 syarikat di atas iaitu Apple Store, Expansys dan Lazada, nampaknya Apple Store menawarkan harga yang murah untuk model iPhone 6 plus 16GB Silver. Wahh perbezaan harga yang ditunjukkan adalah dari RM576 sehingga RM750. Dan banyak penjimatannya tu kan? Sekarang pastinya memudahkan anda membuat perbandingan harga dari masa ke semasa.

Maklumat yang mudah dihujung jari, tak perlu masuk dan keluar kedai untuk bandingkan harga, segalanya kini mudah dan pantas. Terpulang kepada anda untuk membuat pilihan mengikut citarasa dan bajet kewangan poket anda sendiri ;). Jadi jangan lupa layari laman web, blog dan facebook PricePanda Malaysia untuk maklumat yang terkini ya .

Website: http://www.pricepanda.com.my
Blog: http://www.pricepanda.com.my/blog
Facebook: http://www.facebook.com/PricePandaMalaysia

Persekolahan sesi 2015 di sekolah baru

Assalamualaikum

Diam sunyi seribu bahasa ;). Banyak nak ditulis tp mood agak ke laut ditambah mual-mual mengadap phone dan PC. Lagipun banyak benda nak dibuat bila pindah rumah ni. Bila pindah angkut je semua benda, bila nak unpack, berlonggok lagi dalam kotak tu. Phewww mencabar sangat ;), maklumlah masa mengandung ni dilarang buat kerja-kerja berat, sentiasa rasa nak baring je, tapi kalau bukan ibu-ibu, siapa lagi nak selesaikan barang-barang tu semua kan?. Takpela perlahan-lahan, man-man ;).

Semalam adalah hari pertama persekolahan anak-anak kita ni ya. Semuanya dengan baju baru dan kelengkapan baru. Teringat anak-anak mangsa banjir, tetap semangat nak memulakan persekolahan biarpun tanpa baju dan beg baru ;(, sayu hati, namun dikejauhan tetap juga kirimkan doa dan sedikit bantuan moga meringankan beban mereka.

IMG_3285.JPG

Anak-anak saya, Alia, Najiha dan Adam memulakan persekolahan mereka di sekolah baru. Sekolah kebangsaan sesi pagi, sekolah agama sesi petang. ADAM? Minggu lepas adalah minggu pertama hantar untuk daycare dan Adam memang sedih aje, menangis, merengek takmo pegi sekolah. Yelah belum ada kawan lagi kan. Tapi puaslah memujuk, Adam belum mula sekolah lagi. Nanti mesti dah sekolah ada kawan ramai kan.

IMG_3286-0.JPG

Tengok muka Adam pun dah tahu dia macam sedih je. Tapi semalam balik sekolah katanya seronok!! Alhamdulillah moga Adam terus semangat nak ke sekolah ya. Kakak-kakak tiada masalah, tapi saya tetap temankan diorang ni dari waktu perhimpunan sehinggalah diorang selamat masuk ke kelas. Adam saya tak jenguk sebab risau nanti nak ikut saya balik pulak ;). Semalam banyak berjalan dan berdiri dan hari ni kaki sebelah terseliuh dan rasa sakit. Alia dan Najiha dah pesan ibu jangan banyak berjalan. Ibu makan ni, ibu makan tu, ni ktorg belikan untuk ibu, baby nak rasa. Hahahah caring sungguh, kalau tau macam ni awal-awal lagi ibu dah mengandung ;).

IMG_3288.JPG

IMG_3287.JPG class="alignnone size-full" />

Syukur nampaknya sekolah baru ni nampak selesa, yelah baru 4 tahun beroperasi. Serba serbi nampak kemas cantik memuaskan hati. Sekolah ini adalah sekolah rendah kedua yang ditubuhkan kerana penduduk di sini terlalu ramai dan padat. Dan selepas selesai urusan sekolah kakak-kakak dan abang. Saya ke temujanji dengan doktor untuk check up bulanan. Alhamdulillah baby sihat ;). Siap gerak-gerak “say hi” kat ibu dia. Dan kandungan saya sudah masuk 10w3days. Alhamdulillah semoga anak ibu sihat-sihat sahaja ya ;).

IMG_3289.JPG