blogging

Diskaun hebat Big Baby Fair di Lazada

Pssttt saya nak bagitau yang Lazada akan mengadakan promosi dan diskaun hebat iaitu “Big Baby Fair” yang berlangsung dari 27-31 Julai 2016 yang mana diskaunnya sehingga 80%. Lazada merupakan gedung membeli belah online yang menawarkan pelbagai produk dan memberikan anda keselesaan untuk membeli tanpa perlu bersesak. Menarik kan? Dan untuk itu pertama kalinya saya mencuba produk lampin bayi Mamy Poko yang diterima dari pihak Lazada. Membeli belah secara online memang mudah tanpa bersesak dan penghantarannya pula cepat.

Mamy Poko

Memang selesa

Jenama Mamy Poko sememangnya dikenali dan rata-rata pengguna memberikan komen positif kepada lampin bayi ini. Baik dari segi kualiti, material dan daya kadar serapannya yang tinggi. Apabila saya mencuba dan menggunakanya pada Baby Dzar, ternyata ianya begitu selesa dan memberikan perlindungan berkesan. Lihat sahaja ciri-ciri utama yang ada pada lampin bayi Mamy Poko.

1) Tape yang digunakan tidak ketat dan selesa di badan bayi

2) Tape kedutan bergetah sangat fleksibel dan muat di sekeliling pinggang bayi

3) Pelindung  yang fleksibel dan bebas pergerakan di peha bayi

4)Menyerap maksimum sehingga 12 jam

Design winnie pooh

Selesa dan fleksibel

Walau selasak lama pergerakan Dzar, lampin ini memberikan keselesaan maksimum tanpa kebocoran, tiada ruam dan tidak melecet. Semua ciri yang ada pada lampin ini terbukti berkesan dan anda tidak perlu risau dengan kualiti produk Mamy Poko ini.

Elok terletak

Alah membeli menang memakai, sepertimana yang kita maklum harga lampin bayi Mamy Poko agak mahal dan pada saya jika dibandingkan dengan kualitinya, harga bukanlah isunya lagi. Dan jika anda lawati laman web Lazada,  harga yang ditawarkan amatla berpatutan dengan adanya diskaun hebat ini. Pastikan lampin yang dipilih bersesuaian dengan saiz bayi dan anak anda.

Lawati laman web Lazada sekarang atau klik sahaja banner di atas untuk terus menikmati penjimatan berganda dalam membeli keperluan bayi dan anak anda. Saya juga tidak melepaskan peluang sebegini untuk memastikan saya menyediakan keperluan anak-anak pada harga yang berpatutan. Apa tunggu lagi, jom bertindak sekarang ;).

(45)

Anak2

Happy birthday Baby Dzar

Allah selamatkan kamu

Allah selamatkan kamu

Allah selamatkan Dzar Harith

Allah selamatkan kamu…..

Ulangtahun pertama Baby Dzar

Syukur pada Allah Dzar sudah mencapai umurnya 12 bulan. Teringat lagi tarikh 25 Julai 2015 jam 11.25 pagi di Tropicana Hospital, saya selamat melahirkan baby Dzar secara normal. Kembar darah kekdahnya, dan sememangnya sakit menahannya selama berjam-jam. Walau begitu, kesakitan semuanya hilang tatkala melihat wajah Dzar yang sangat putih melepak tu.

Pandai dah nak potong kek

Dzar anak yang baik dan mudah dijaga. Teringat lagi saat selepas pulang dari hospital, malam pertama di rumah, Dzar berjaga dari malam ke pagi kerana tak puas menyusu, Alhamdulillah malam kedua dan seterusnya susu semakin banyak dan Dzar kenyang dan lena tidurnya. Biasalah berjaga 2/3 jam sekali menyusu, lumrah bayi memang begitu. Walau siangnya Dzar tak berapa lena nak tidur, tapi syukur malam-malam memang thorbaik tidurnya lena dan seakan memahami ibunya yang perlukan rehat yang cukup.

Sekarang ni Dzar dah boleh bertatih setapak dua. Takpe anak-anak saya semuanya memang macam tu, setahun lebih baru boleh berjalan dengan lancarnya :). Tapi mulut memang bisinglah si kecik tu, peramah dan mudah tersenyum. Siapapun yang datang menegur pastinya dibalas dengan senyuman, lepas tu sure semua orang cakap, bagusla dia nyenyum je, nyenyum je dia hahaha comel!!!

Kalau perasan muka Dzar ni macam cina sikit dan berkulit putih. Kalau nak tahu, nenek belah mak saya ni Chinese, menurun kat cucu yang sorang ni. Anak saya yang lain tu tak mengikut pun, yang sorang ni je nampaknya “Chinese look”. Ada jugak pewarisnya kan hehehe. Tetiba teringat masa mengandung dulu suka benor nengok citer Running Man, dah kenan pula kat anak yang sorang ni :), sib baik encem hahaha.

Oklah ibu harap semua anak-anak ibu sentiasa gembira dan menyenangkan semua orang. Semoga dipanjangkan usia, sentiasa sihat-sihat, berjaya di dunia dan akhirat. Semoga kalian menjadi anak yang soleh dan solehah dan sentiasa mengingati antara satu sama lain. Ibu abah sayang kamu semua ketat-ketat ;).

(15)

blogging

7 Idea Kek Cawan “Buatan Malaysia” Yang Menjadi Pilihan

Sekarang ni, sambutan hari jadi bukan saja melibatkan majlis, tetapi lebih kepada “adakah ini menarik untuk dimuat naik di Instagram?”

Sebab itulah ramai orang yang lebih gemar untuk tempah kek cawan untuk majlis hari jadi. Hiasan yang cantik pada kek yang kecil molek ini sangat sesuai untuk majlis seperti ini. Berbeza dengan kek hari jadi yang bersaiz besar, kek cawan tidak perlu dipotong untuk dibahagikan kepada 20 orang tetamu. Hanya ambil satu dan makan!

Kek cawan boleh dihias dengan pelbagai cara mengikut imaginasi anda. Bergantung kepada tahap kreativiti pembuat cake tersebut! Dan ini adalah beberapa idea kek cawan oleh pembuat kek dari Malaysia yang pasti akan buat anda jatuh cinta!

1. Kek Cawan Bunga Pelangi

Sumber: Kak Sal Kueh

Kek cawan yang mempunyai 3 warna ini akan menceriakan mana-mana majlis. Nampak cukup menarik apabila krim mentega berbentuk ros itu menghiasi kek cawan perisa vanila. Kombinasi warna kuning cerah, merah jambu dan biru ini buat anda rasa seolah-olah anda sedang makan pelangi.

2. Kek Cawan Buah-Buahan Yang Elegan

Sumber: Dolce Cupcakes

Siapa kata yang kek cawan hanya boleh dihias dengan krim mentega yang berperisa dan gula tabur sahaja? Anda boleh hias kek cawan dengan buah-buahan juga! Apabila digandingkan pula dengan krim mentega dan bunga fondan, kek cawan anda akan kelihatan elegan dan menarik.

3. Kek Cawan Istimewa Dengan Cetakan Gambar

Sumber: Mrs. Olsen’s Delights

Untuk memberikan ciri eksklusif, anda juga boleh mencetak gambar untuk diletakkan di atas kek cawan. Gambar tersebut akan dicetak pada kepingan aising menggunakan dakwat bergred makanan. Jadi anda tak perlu risau kerana ianya selamat dimakan. Hiaskan kek cawan itu agar ia kelihatan seperti negatif filem dan gandingkannya dengan krim mentega berwarna pic untuk kelihatan vintaj. Pasti menarik!

4. Untuk Peminat Kereta

Sumber: The Flour Chemistry

Dihias secara teliti dengan jenama kegemaran akan buat Si Dia terasa mewah. Saya yakin dia pasti rasa sayang untuk makan kek cawan itu!

5. Kek Cawan Feminin dan “Sweet”

Sumber: Niza’s Creation

Tidak mahu gambar yang dicetak pada aising atau lapisan fondan? Hiasan yang ringkas dan menarik menggunakan krim mentega perisa coklat pada kek cawan perisa coklat adalah pilihan yang bagus juga. Sesuai untuk majlis hari jadi anak perempuan kerana semua kanak-kanak sukakan coklat!

6. Kek Cawan Bertema Star Wars

Sumber: Eats & Treats Bakery

Kek cawan yang dihias dengan gambar yang boleh dimakan ini sangat sesuai untuk peminat Star Wars. Ditambah dengan krim mentega berwarna disekeliling gambar, anak-anak anda pasti suka jika kek cawan ini dihidang di majlis hari jadi mereka. Biar kawan-kawan mereka pilih watak kegemaran masing-masing dan “may the force be with them”.

7. Untuk Si Fashionista

Sumber: Shaniel Cake Artistry

Kek cawan yang dihias untuk penggemar fesyen ini pasti akan buat anda terkesima! Cantik sungguh hiasan fondan seakan tas tangan dan barang kemas yang diletakkan pada kek cawan ini kan? Dan lihatlah manik seakan mutiara yang disusun pada fondan berwarna putih dan hitam itu. Kawan-kawan anda pasti tidak akan berhenti mengambil gambar hasil kerja seni ini.

Majlis anda tidak akan sempurna jika tiada kek cawan yang ditempah khas daripada pembuat kek tempatan. Berita baiknya ialah, anda boleh buat tempatan kek mengikut citarasa anda di RecomN.com.

Untuk membuat tempahan, anda hanya perlu beritahu perisa dan jenis hiasan yang anda suka, serta bilangan tetamu yang akan hadir. Dalam masa beberapa jam, beberapa orang pembuat kek akan hubungi anda, dan anda boleh bandingkan harga dan kerja mereka. Sangat mudah!

(80)

cerita-ceriti

Bye bye Kuala Lumpur

Hari ini hari ketiga saya bertugas di pejabat cawangan Shah Alam. Akhirnya masa yang ditunggu tu tiba jua. Sekian lama menghitung bulan, minggu, hari dan masa tibalah jua saat yang dinantikan. Allah memang perancang dan penentu yang maha hebat. Sebelum beli rumah di Shah Alam ni dulu kami tawakal aje sebab sukakan suasana persekitaran dan kemudahan infrastruktur yang berdekatan. Walau saya terpaksa berkorban bangun awal dan keluar ke kerja pagi-pagi untuk meredah jem melekat di Kuala Lumpur.

Alhamdulillah setelah setahun menetap di sini, saya dikhabarkan berita gembira yang mana ofis ni bakal melebarkan lagi sayap mereka dengan membuka lagi cawangan di Seksyen 14, Shah Alam. Bila bos tanya siapa nak mohon??? Sepantas kilat tangan ni menyambutnya ;), bersungguh kan?. Hohoho dalam hati adalah berbunga-bunga…

Serba baru ;)

Jika dahulu saya bertolak jam 6:30 pagi, hantar baby Dzar ke rumah pengasuh, kasihan tengoknya masih sedap dibuai mimpi, dah kene angkut ke rumah uminya. Sejak umurnya 2 bulan lagi, itulah rutinnya. Tujuan keluar awal sebab nak meredah jem dan juga nak berebut parking. Serabut kepala bila parking penuh dan mengggagau nak cari parking lain sambil nak u-turn dan lalu jem lagi. Owhh stress!!!

Sebaliknya, apabila dalam 3 hari ni dah boleh keluar lewat jam 7:30 pagi, hantar kakak abang ke sekolah, dan masih sempat sampai ke pejabat sebelum jam 8:30 pagi. Parking pula depan pintu opis dan tak perlu nak berebut bagai. Owh syukurnya!!! Alhamdulillah ini semua rezeki dari Allah, dan memang kami semua gembira dengan ketentuan ini.

Love uols forever


Tq friends

Namun disebalik kegembiraan tu, terselit juga kesedihan yang mana saya berjauhan dan terpisah dari kawan-kawan lama. Dah 8 tahun saya bekerja di Opis KL, juga selama itulah hubungan saya dan rakan-rakan seperjuangan menempuh suka duka gelak tawa. Mau tak sedih sebab mereka itulah kawan bercerita dan mengadu semua hal. Susah senang bersama!!! Tak pernah nak berkira dan kalau ada masalah pastinya kami sentiasa bersama.

Kami berdua ke Shah Alam


Moga kita akan terus happy begini

Hari terakhir di HQ merupakan saat yang tak boleh nak dilupakan. Semua orang ambil kesempatan ni untuk makan bersama dan rupanya mereka ni dah plan untuk kami berdua yang nak berpindah ni. TQ korang!! Sayang korang dunia akhirat!! Terlalu banyak kenangan kita bersama, orang kata KL Selangor bukanlah jauh, lagipun nanti saya perlu ke KL juga untuk meeting dan sebagainya. Hahaha walau begitu, bila berjauhan hati tetap terasa sunyi dan rindu hilai tawa bersama.

(36)