Merasa juga duit Google Adsense

Dia kata di masa ekonomi tak berapa menentu ni setiap orang kene wat lebih dari 1 kerja. Dia tu tahu ke kesempitan hidup orang lain tu? Bercakap memang senang, cer dia buat pulak…Aah membebel pulak pepagi ni, janganlah memarah nanti mahal pulak rezeki. Coiiiii!!!

Jadi nak bagitau, dari suka-suka duk menulis blog ni memang tak mustahil nak jana side income. Dulu suka-suka je menulis, macam tulis diari, ini kali cuba untuk lebih konsisten nak update blog dengan topik yang bermanfaat dan yang berguna untuk mereka yang lain. Hmm sangat bersemangat hari ni sebab nak cuti besok kan hihihih.

Pendapatan bulan pertama

 

baki terkini

Nak cerita tentang pengiklanan dengan Google Adsense (GA). Tahun 2013 saya pernah apply tapi ditolak mentah-mentah sebab GA hanya diterima untuk blog berbahasa inggeris sahaja. Oklah sentap tau, sampai hati dia tolak permohonan kita. Ok fine!! Jangan putus asa banyak lagi cara nak jana income dari blog. Contohnya iklan dengan Nuffnang, affiliates, Nuffnang, affiliates emmm 2 tu je saya tau bahahahahaaha!!! Cakap berapi macam hebat sangat ko kan!!!

Oklah awal tahun 2015, Google Adsense punya baik hati, dia buka peluang untuk beriklan dengan blog berbahasa melayu. Tanpa ragu dan buang masa kita pun apply. Ya Ampun, syukur blog kita diterima!!!! Ingat lagi, saya mula letak kod iklan GA di blog bulan 4, 2015. Dan ikut purata pendapatan GA hanyalah USD10 sebulan, dan MINIMUM CASHOUT adalah USD100. Hahahah 10 bulan lagi kot Jemahh nak merasanya!!!

Takpe, permohonan dah diterima, kod iklan dah pasang, income dah nampak. Sekarang usaha untuk naikkan income, tulislah cerita bermanfaat di blog ko kan. Sejak akhir-akhir ni nampaknya ramai pembaca singgah di blog saya. Tq semua, sapa tu? sapa tu? Tq sudi singgah ya, kalau rajin tinggalkanlah komen. Kalau korang malas, klik entri dan baca pastu klik button share. Tak rajin jugak?? Sukati korangla hihihi.

 

Alhamdulillah pertama kali merasa

Nampaknya dari April 2015 sehingga Disember 2015, blog ini telah mencapai tahap minimum untuk cashout income GA. Mampu jugak Jemah melakukannya, Tak sangka tau!!!  Harap-harap boleh jana income dan kita boleh jadi fulltime housewife. Boleh tengok anak membesar depan mata dan uruskan rumahtangga. Memang idaman semua orang kan.

Inilah kali pertama saya cashout duit GA ni. Bila dah cukup minimum cashout 100USD, pada setiap 22haribulan diorang akan tansfer duit tu terus ke akaun korang, tak payah nak klik mana-mana button pun. Kalau diorang dah transfer diorang akan maklumkan melalui emel. Saya transfer terus ke akaun maybank personal. Memang kat situ saya simpan duit hasil blogging ;). Korang boleh baca cara nak transfer duit dari GA ni terus ke akaun bank korang di blog bro HasrulHassan ni ya. Saya memang tahap malas sangat nak buat tutorial semua tu. Oklah bolehla belanja bebudak dan bapak budak ni, yiiiii!!!!!

(64)

Taman Fantasi, Putrajaya

Kalau yang sudah sedia maklum, suami saya ni memang suka aktiviti riadah sekeluarga. Bawa anak-anak ke taman, padang dan buat aktiviti bersama-sama. Memang sejak lahiriah lagi, wah ayat ko, hehehe. Sejak dulu lagi, memang itulah caranya nak eratkan hubungan kami anak-beranak dan cara nak dekatkan anak-anak dengan ibu abah yang sibuk bekerja keluar pepagi dan balik hampir nak malam dah.

 

Kakak-kakak cantik

 
 

cantik kan view dia

 
Aktiviti kami hujung minggu lepas adalah beriadah santai di Taman Fantasi, Putrajaya. Tak pernah tahu pun ada taman secantik ini, kebiasaannya di sinilah event Floria diadakan. Suami saya memang tau pelusuk Putrajaya ni sebab dia memang banyak berurusan dengan pejabat kerajaan di sini.

 

Seronokla

 
Sebelum pergi tu dah bagitau awal-awal aktiviti kami ni. Barulah semangat diorang nak kemas rumah, buat homework, iron baju, basuh kasut hmm senang keje ibu korang hahaha. Biasalah anak-anak memang dah tak sabar nak main basikal, kasut roda dan badminton. Sangat teruja nak bawa basikal sume tu. Kesian sebab hari sekolah dari pagi ke petang duduk di transit dan sekolah. Hari minggulah hari nak huha huha dengan gembiranya.

 

ini paling seronok


Adam dapat basikal memang jauhla perginya. Dah berani pusing tanpa ditemani kami ni. Tapi still nampak ke mana perginya tu. Nampak tak dah pandainya nak berdikari tu? Dah besar semuanya kan, memasing dah tau nak buat aktiviti sendirian. Dapat pula tempat yang luas macam tu, memang sakanlah diorang berkayuh ke sana kemari.

 

Us ;)


Dzar sangat baik dan tenang dalam strollernya. Syukurla tenang kan, dapatla ibu dia naik beskal, main badminton dengan abah. Petang itu kami dapat beriadah dengan gaya fantasi gitu, diiringi hujan renyai-renyai dan begitu menyeronokkan sekali. Bebudaklah specially kan, sampai taknak balik dah kekdahnya. Nanti Dzar besar bolehla join kami sekali  ya. Buat masa ni lek lu dalam stroller tu ;). Bagi chance ibu nak posing jap hahaha.

 

Ehem macam model muslimah gitteww


By the way, suka betul blouse labuh dari butik RayyanHaya ni, sangat best material kain dia, dan paling suka sebab tak perlu IRON!! Aku tau korang pun malas kan?? Pergilah cari kat IG diorang ya, saya beli dengan personal shopper sebab kat website adalah selalu Sold Out. Mencik sangat!!! Lagi satu effect kurus ketara kat situ, yeay!! dapat tipu korang kengkonon dah kurus kan?? Lagi satu, nak bergambar silalah silang kaki macam tu, pun boleh nampak kurus gak hahahah, oklah selamat mencuba, tetiba??!!! kekekekeke 
 

(69)

Dzar sudah 6 bulan daa

Daa 6 bulan dah si kecil kita ni.

Pejam celik pejam celik sekejap je dah pandai meniarap, pusing, ketawa, kenal orang, makan nyum-nyum. Untuk itu 6 bulan jugalah Dzar menyusu badan ibu sepenuhnya tanpa susu formula. Ya Allah terima kasih berikan peluang emas ini, mujurlah susu ibu mencukupi ;). Tapi nampaknya stok susu beku dah tak berapa banyak yang tinggal, kene gigih kumpul stok lagi ni.

IMG_9075[1]

pandai koyak buku :)

Dzar dah kenal orang sejak umurnya 5 bulan lagi. Biasalah nak dengan ibu sesaje, bau badan kita pun dia dah tau kan. Saya pun tak boleh nak buat kerja itu ini, hanya melihat dan memeluk dia seorang saje. Bertuah anak ibu ni. Kekadang biar juga dia meniarap sambil letak mainan keliling, bolehla bertahan 20 minit, lebih dari tu dah penat minta dukungla ;).

IMG_9074[1]

Suka ngan Abg Adam

Kepandaian Dzar

  • Dah berjaya meniarap dengan sekali pusing, tanpa ragu-ragu dan boleh toleh ke belakang cari suara orang yang memanggil namanya
  • Dia tau nama dia Dzar Harith hahaha
  • Dah pandai makan, semalam pengasuh kata dia makan nasi impit habis sebijik, haaa? risau pulak saya dengar, harap-harap hadam dengan baikla
  • Dah seronok main air, kalau mandi tu dah pandai nak pegang air paip mengalir, takkan berjaya okay hahaha
  • Kalau dia tengah baring, kita hulur tangan, dia sendiri pandai nak angkat badannya, amboihhh kemain tu
  • Dah pandai berborak, sambil tengok jari dan masuk jari dalam mulut
  • Suka ketawa bila diagah, nak pulak dengan abang Adam, amboihhh seronok dengan kaum sejenis hihi
  • Saya dah letak Dzar dalam walker, dah boleh tolak kaki dia sesikit, tapi dalam tu 10 minit je hihi

 

cakkk

 
Seronok tengok perkembangan bebudak ni kan. Hari ke hari suka nak tau apa kepandaian dia. Pastu cerita dengan kakak-kakaknya, terus diorang cuba pulak. Kekakak Dzar ni dah minta saya mengandung lagi, katanya kali ni nak baby girl. Adehh semput kejap ibu, nak beranak lagi?? Hmmm belum masanya lagi dan cukuplah kot 4 orang ni. Ni pun riuh dah sampai nak terangkat bumbung rumah ni rasanya hiruk pikuk tu ngeeee.

Kalau pergi memana mesti orang suka agah dia, lumrahlah tu orang suka tengok baby kan. Siap ada yang nak dukung dan cium, hmmm risau pulak kita. Jangan dibawa lari udahlah :)

(43)

Jubah, blouse, palazzo di Butik NorieSignature

Nak tanya, ada tak korang kat sini yang sedang mencari jubah, blouse atau palazzo untuk dipakai ke pejabat, kenduri ataupun majlis rasmi. Biasalah orang perempuan dengan pakaian ibarat aur dengan tebing, walau pakaian dan tudung dah penuh satu almari pun, tetap kata takde baju nak pakai, owh pening, apakah nasib ;).

Jangan pening-pening, sebab nak bagitau yang saya ada jumpa satu butik ni yang menjual pakaian dengan rekaan terkini dan warna yang memukau mata memandang. Walau begitu ianya tetap menitikberatkan aspek sopan dan memenuhi tuntutan syariat. Memang sesuai sangat untuk mereka yang sukakan pakaian yang ringkas dengan konsep minimalis. Kalau dapat beli baju baru setiap bulan memang best!! Bukan apa, untuk mereka yang bekerja tu kira penghargaan buat diri sendiri setelah penat bekerja, untuk suami pula jangan lupa hadiahkan baju untuk isteri memasing. Ibaratnya kalau ada baju baru ni lagi bersemangat nak bekerja lagi kan ;).


Ok, butik yang dimaksudkan ialah Butik NorieSignature. Untuk pengetahuan anda, Norie Signature menawarkan pelbagai pilihan busana muslimah yang cantik, anggun dan sopan bermula dari saiz S hingga XL. Koleksi mereka terdiri daripada blouse muslimah, tunik, jubah muslimah, tshirt muslimah, skirt labuh dan lain-lain. Mereka juga membuat penghantaran ke seluruh Malaysia dan juga luar negara seperti Singapura, Brunei, Australia dan lain-lain.



  
Memang menjadi trend sekarang yang mana material pakaian adalah menggunakan jenis kain yang selesa, ironless dan tidak panas. Malahan zip baju yang ada juga mudah digunakan untuk ibu-ibu breastfeed dan juga mudah untuk mengambil wudhu’. Biasalah ibu ibu bekerja nak cepat dan pantas kan, dan pada masa yang sama nak kelihatan cantik bergaya.


NorieSignature juga mengutamakan kepuasan pelanggan. Jika produk yang di order rosak atau tersalah size, anda juga boleh memulangkannya mengikut polisi mereka. Prinsip mereka, 100% 7 hari pemulangan untuk penghantaran mudah. Selain itu mereka juga menyediakan perhubungan 24jam. Hubungi mereka pada bila-bila masa menggunakan borang online. Setelah anda menghantar petanyaan, mereka akan memastikan untuk menghubungi anda pada masa yang paling singkat. Wow best kan?? Khidmat pelanggan adalah sangat penting bagi memastikan kelancaran proses penghantaran adalah pantas dan penerimaan produk pelanggan dengan maklumat tacking penghantaran ;).


NorieSignature juga baru melancarkan produk terbaru mereka iaitu blouse Helena dan jubah wardah. Didatangkan dengan beberapa pilihan warna yang segar, ceria dan anggun dipandang. Harganya sangat berpatutan dan setanding dengan kualitinya. Maklumat size dan ukuran juga disertakan bagi memudahkan anda memilih size pilihan anda. Saya memang suka sangat blouse labuh macam ni, boleh dipakai dengan palazzo, skirt ataupun jeans. Ayu sangat ;).

  
  
Pembelian pula boleh dilakukan terus ke butik mereka ataupun melalui website, facebook, IG mahupun whatsapp. Banyak pilihan bagi memudahkan anda untuk membuat pembelian. Apa tunggu lagi? Dapatkannya sekarang sebelum kehabisan stok.

Butik : 63B, Tingkat 2, Jalan Besar KU/8, Meru, Klang, Selangor.

website : http://www.noriesignature.my/

Facebook : https://m.facebook.com/noriesignature/

Instagram : https://www.instagram.com/noriesignature/

Whatsapp :  012-3457840 / 019-271 4626 (ORDER)

Emel : noriesignature@gmail.com

Selamat menyoping ya ;).

(53)