Bayaran upah jaga bayi, caj transit, mengaji dan yuran KAFA

Alhamdulillah sudah pun masuk bulan ke 2 sesi persekolahan bagi tahun 2017. Bagi yang punya anak-anak bersekolah memang akan memikirkan di mana nak daftarkan anak sekolah, sekolah mana yang terbaik, kat mana nak hantar anak untuk dijaga pengasuh, berapa pula caj dan yuran yang akan dikenakan.

Boleh dikatakan menjelang tahun 2017 ni, ramai ibu bapa merungut kerana kenaikan harga upah mengasuh bayi, bayaran yuran bulanan, caj bas/sekolah dan bayaran transit yang dikenakan di nurseri dan sekolah agama swasta yang menyediakan servis dan perkhidmatan ini. Semuanya memang memerlukan wang, apa tidaknya dalam kekangan ekonomi yang memerlukan kedua-dua suami dan isteri bekerja bagi membiayai tanggungan komitmen sana sini, memang nak tak nak memerlukan kita menghantar anak-anak ke nurseri dan transit.

Caj transit, sekolah agama KAFA, mengaji

Bagi ketiga-tiga anak saya yang sudah bersekolah rendah ni, mereka dihantar ke sekolah kebangsaan, dan kemudiannya ke sekolah agama KAFA di mana di situlah tempat mereka makan, mandi dan bersiap ke sekolah. Tetapi bagi anak kecil saya yang berumur 1 tahun 7 bulan ini pula saya hantar ke rumah jiran berdekatan dengan rumah saya. Sudah setahun lebih pun si adik dengan uminya, setakat ni memang jagaannya baik dan menepati citarasa dan semoga ianya berkekalan.

Berikut adalah caj perbelanjaan anak-anak untuk sebulan:-

  • Caj mengaji RM25
  • Van 1 hala RM45
  • Sekolah agama KAFA RM150
  • Transit RM130
  • Pengasuh bayi RM350

Jika dahulu semasa menghantar Dzar dari bayi berusia 2 bulan, hanya 3 orang budak yang dijaga oleh Umi, tetapi sekarang in total ada 6 orang budak berusia dari 7 bulan sehingga 6 tahun. Umi sendiri punya anak seramai 5 orang. Setiap hari saya berdoa semoga Umi dapat menjalankan tugasan menjaga anak-anak asuhan ini sebaiknya tanpa ada sebarang masalah. Saya pun faham keadaan sekarang memerlukan beliau mencari pendapatan tambahan, tapi kudrat untuk menjaga anak-anak seramai 6 orang nisbah 1 penjaga ni memang amat mencabar. Semoga anak-anak asuhan umi dijaga dengan baiklah hendaknya Ya Allah, ameen.

Tu yang kadang-kadang bila seorang budak yang dijaganya demam semua pun demam, dah macam kat taska pun ya. Kalau selsema pula lama nak elok, dan kekadang bontotnya merah kalau lambat ditukar diapernya. Kekadang terfikir nak tukar pengasuh lain, tapi bukan mudah nak cari kan. Jadi sekarang ni redha dan tawakal pada Allah.

Bulan April, 2017 nanti nak hantar baby pula ke rumah Umi. Hmmm kalau difikirkan bila dah beranak ramai ni, nak jadi surirumah sepenuh masa pula ;). Hmm tapi selagi hutang keliling pinggang ni belum dilunaskan lagi, baikla bekojo la kito sekueknyo ;).

(60)

Pengalaman bersalin anak ke 5

Alhamdulillah pada jam 7:35 malam, pada malam jumaat 9/2/2017 yang lalu, saya selamat melahirkan anak kami yang ke 5 secara normal. Seorang lagi anak lelaki dikurniakan Allah kepada keluarga kecil kami ini, menjadikan jumlah kaum adam lebih satu bilangannya dari kaum hawa ;). Wahh lebih meriah rasanya dengan kehadiran si kecil kami ni apabila bercampur dengan keriuhan yang sedia ada 😄.

Pengalaman bersalin kali ni sedikit berbeza dengan yang sebelumnya. Saya sudah mula merasa kontraksi yang agak kuat pada jam 9:00 pagi 9/2/2017. Tapi saya tahankan dan layankan lagi sakit tu sebab saya ni jenis lambat untuk bersalin walaupun tanda-tanda tu dah ada. Sempat lagi goreng pisang tanduk dan pisang kapas untuk sarapan pagi. Emm sedapnya nak pula dapat pisang yang dah masak ranum kan, terasa kemanisannya ;).

Tepat jam 11 pagi suami ajak saya ke hospital. Bimbang tengok keadaan saya yang mengaduh kesakitan, at least kalau dah ada di hospital tak perlu nak risau dan panik kan. Oklah saya turutkan dan sempat juga makan nasi beriani ayam di kedai mamak sebelum menyerah diri di hospital, hmm harap-harap beranilah nak bersalin kan, anak ke 5 dah pun TAPI debar dan sakitnya tetap macam anak pertama juga.

Jam 12:30 tengahari saya tiba di kaunter pertanyaan Topicana Medical Centre dan nurse minta saya duduk di kerusi roda untuk terus ke labor room memandangkan usia kandungan saya sudah mencecah 39 minggu. Wow debarnya sudah terasa 😄. Dan masuk ke labor room saya diminta menukar baju seragam dan terus nurse cek bukaan dan sudah pun 3cm. Emm terusla kene tahan kan :).

Oklah tu, saya pun memang tak sabar nak bersalin dah sebab tak larat dah nak bawa perut ni ke sana ke mari. Suami dan anak-anak masih di tingkat bawah. Actually bebudak memang tak dibenarkan masuk ke labor room, kalau wad biasa tu bolehla kan. Bila dengar saya sudah admitted, suami saya diminta uruskan hal admission dan GL yang saya bawa. Selesai hal admission, suami menghantar semua anak-anak ke rumah, dan bermulalah tugasan si kakak-kakak menjaga diri sendiri dan adik-adiknya. InshaAllah dah bolehla nak harapkan kakaknya.

Tangan yang sakit dicucuk

Nurse dah bagitau awal-awal, risiko bleeding mungkin berlaku memandangkan ini anak yang ke 5. Jadi jarum dimasukkan ke tangan kiri bagi persediaan untuk sebarang kemungkinan. Ya Allah lagilah berdebar hati ni kan, waaa nak operate lak rasanya hahaha. Ko dah kenapa elok-elok boleh normal tetiba nak operate kan. Bukan apa jap lagi nak melayan perasaan sakit tu kan. Hmmm sakitnya!!! Saya memang TIDAK MENGAMBIL epidural setiap kali bersalin. Tapi gas tu adalah itupun diberi semasa bukaan mencecah 7cm. Emm memang takde membantu jugak pun sebenarnya ;).

Jam 3 petang, bukaan sudahpun 5cm dan Dr Hazinat terus bagitau nak pecahkan air ketuban. Ok doctor saya rela ;), dan selepas tu melayan kontraksi sakit tahap gaban. Wow!!! berdesing sakitnya hahaha, sampai bilalah nak tahan sakit ni. Jam 6:30 petang, bukaan rahim sudahpun 7cm. Auwww sakitnyo rasa nak tercabut rambut ni. Bilalah nak rasa terberak ni, saya memang tak larat nak menahan kontraksi ni lagi.

Tepat jam 7:20 malam, sakit nak terberak tu dah dirasai. Alhamdulillah Dr Hazinat memang standby di hospital sebab ada 3 patients beliau yang nak bersalin dalam masa berselang 10-20 minit. Yeay tak perlu risau nurse kata “tahan dulu, jangan teran lagi!! kepit dulu!!”. Huiii pantang betul kalau dapat arahan macam tu sebab kita rasa nak teran sangat tapi disuruh tahan, hmmmm nak marahhh!!! :).

Pengalaman bersalin anak ke 5

Doktor pun dah ready, dan saya dah boleh teran kalau sakit tu sampai. Dan Alhamdulillah dengan 2kali push, saya selamat melahirkan seorang bayi lelaki, 3.11kg, secara normal, jam 7:30 malam Jumaat, 9/2/2017. Tak henti-henti mulut saya dan suami mengucapkan syukur pada Allah. Terima kasih Allah atas kurniaanmu ini. Dan saya sempat susukan bayi sejurus selepas bersalin tu dan dia pandai hisap dah tau!! Eiii seronok tengok.

Dan selepas bersalin memang ada sedikit pendarahan dan saya ditahan di labor room lagi dan dimasukkan air. Saya juga minta suami balik temankan anak-anak di rumah, sokongan beliau tadi sangat padu dan saya bersyukur beliau ada menemani di saat saya perlukannya. Bila suami dah pulang, bayi di bawa ke nurseri dan saya pula menunggu masa untuk dipindahkan di wad. Jam 11:30 malam, nurse datang check dan pendarahan sudah kurang dan saya dibenarkan untuk ke wad bersalin, Alhamdulillah ya Allah.

My happy and sweet family

Sewaktu disorong dengan kerusi roda ke wad bersalin, saya minta nurse bawakan bayi ke bilik saya untuk disusukan. Saya tak kisah dengan sakit dan mahukan yang terbaik untuk bayi. Jangan risau tiada susu ke apa, sebab waktu tu korang akan lihat setitik dua je susu yang ada, tapi bayi boleh stimulate untuk susu tu keluar nanti. So jangan sedih dan risau kata tiada susu. Dan berdasarkan pengalaman saya hari ke 3 selepas bersalin barulah susu akan keluar dan dapat mengenyangkan bayi.

Sarapan saya vegetarian porridge 😉

Doakan saya dan bayi sihat-sihat dan semoga anda yang membaca blog ini juga dikurniakan kesihatan yang baik dan dirahmati Allah, ameen ;). Bagi yang masih belum dikurniakan anak, semoga Allah akan memudahkan dan memakbulkan impian dan doa kalian.

Caj yang dikenakan semasa bersalin di Tropicana Medical Centre, Kota Damansara ini adalah RM5,500. Bersalin normal, caj adalah termasuk bil ibu dan anak. Caj untuk bilik wad bersalin adalah RM200/ day. Dan bil adalah tanggungan syarikat saya bekerja. Doktor O&G pilihan saya adalah Dr Norhazinat yang sangat pakar dan best ;).

(136)

Cara Semakan Keputusan UPKK 2016 Online Dan SMS

Anak sulung saya menduduki Ujian UPKK ini pada bulan Oktober 2016 yang lalu. Dan semestinya sebagai ibu saya berdebar-debar ingin mengetahui keputusan peperiksaan Alia ni. Selalu ingatkan dia belajar rerajin, usaha dan istiqamah. Jenuh nak suruh baca buku dan buat ulangkaji, kalau tidak diingatkan memang ke TV ajelah hadapnya ;).

Moga-moga keputusannya baik-baik sahaja dan membanggakan kami. Bagi anda yang ingin menyemak keputusan UPKK 2016, caranya adalah seperti berikut.

Sumber rujukan di sini.

Berikut adalah maklumat penting berkaitan semakan keputusan UPKK 2016 secara online dan SMS untuk panduan pelajar dan ibu bapa. Bermula pada tahun 2017, JAKIM telah memperkenalkan kaedah baru bagi mengetahui dengan lebih cepat dan pantas keputusan UPKK iaitu dengan membuat semakan keputusan UPKK tahun 2016 secara online dan SMS.

Tarikh Semakan
15 Februari (1100 pagi ) sehingga 21 Februari 2017 (1100 pagi)

Semakan Online

Klik : http://semakan.islam.gov.my/


Semakan Secara SMS
Keputusan UPKK 2016 juga boleh disemakan melalui SMS. Semakan SMS boleh dibuat bermula jam 1100 pagi pada 15 Februari sehingga 1100 pagi pada 21 Februari 2017.


Cara Buat Semakan

UPKK <jarak> RESULT <Jarak> NoMYKID dan SMS ke 15888

Contoh mesej penghantaran : UPKK RESULT 060515036884

atau

UPKK <jarak> RESULT <jarak> NoSijilLahir dan SMS ke 15888

Contoh mesej penghantaran UPKK RESULT BS7651

Nota

  1. Pastikan No MyKid/No Sijil Lahir seperti mana yang didaftarkan dalam peperiksaan
  2. Kelewatan penerimaan SMS mungkin berlaku disebabkan trafik semakan yang tinggi
  3. Caj Penghantaran adalah RM0.15 dan Caj Penerimaan RM0.20 (Tidak termasuk GST).
  4. Perkhidmatan tersedia bagi Celcom, Maxis, Digi, U Mobile, Tune Talk dan XOX

Apa Itu Peperiksaan UPKK?

Ujian Penilaian Kelas KAFA (UPKK) adalah peperiksaan yang diselaraskan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Peperiksaan adalah untuk murid tahun lima (5) di Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan Kelas Agama dan Fardhu Ain Integrasi (KAFA Integrasi) seluruh Malaysia.

Lapan mata pelajaran ditetapkan untuk murid di dalam UPKK melibatkan Amali Solat, Penghayatan Cara Hidup Islam dan Al-Quran. Serta Ulum Syariah, Adab, Sirah, Tulisan Jawi dan Bahasa Arab.

Good luck buat semua anak-anak ;).

(239)

Mencari pembantu rumah cekap & terlatih? Hubungi Agensi Pekerjaan Cempaka Allied Sdn Bhd

Sebagai ibu bekerjaya yang punya ramai anak-anak ni, ada kalanya saya memikirkan untuk memiliki seorang pembantu rumah yang dapat membantu meringankan bebanan menguruskan hal rumahtangga seharian. Dari hal menguruskan anak-anak, menyeterika baju sekolah, membasuh baju, mengemas rumah, mencuci pinggan, mengemop lantai, vakum rumah dan sebagainya. Kalau nak disenaraikan tugasan para ibu ni memang tak tertulis gamaknya.

Antara alternatif untuk membantu para ibu bekerjaya ini adalah dengan mencari pembantu rumah yang boleh membantu dalam segala aspek tugasan di atas. Kalau saya memang nak sangatlah sebabnya terasa ringan sikit apabila ada yang membantu saya nanti.

https://www.maidagencymalaysia.com

Jika anda pula sedang memikirkan untuk memiliki seorang pembantu rumah yang cekap dan terlatih, nah Agensi Pekerjaan Cempaka Allied Sdn Bhd ada jawapannya. Mereka mempunyai pembantu yang sememangnya terlatih, sihat, bersih dan berpengalaman dalam hal-hal urusan rumahtangga.

Agensi Pekerjaan Cempaka Allied Sdn Bhd ( CEMPAKA ALLIED) is a licensed recruitment company which commenced its operation in 2003. We are an established home grown recruitment and maid agency in Malaysia providing effective personnel recruitment services to either corporate company or home employer.

Established and registered by Ms. Siti Zarina Bt Ismail as the main shareholder cum Director, she manoeuver the management and administration operations.

Pembantu rumah mereka adalah dari Filipina, Indonesia (Acheh & Jawa), Thailand dan Vietnam berdasarkan permintaan dari majikan. Kalau nak tahu prosedur urusan menggaji pembantu rumah ni, anda perlu menyediakan dokumen berikut:-

Senarai Semak Permohonan untuk Pembantu Rumah Asing (PRA) yang anda boleh rujuk DI SINI

  1. Borang PRA1
  2. Borang Permohonan Pas Lawatan (IM.12-PIN.1/97)
  3. Borang Permohonan Visa (IM.38-PIN.1/93)
  4. Borang Personal Bond (RM10.00 Setem)
  5. Perjanjian kontrak (RM10.00 setem)(2 set asal & 2 set salinan)
  6. 1 salinan IC Suami & Isteri
  7. 1 salinan passport pembantu rumah asing. (detail, page stamp masuk)
  8. Borang perakuan daripada majikan yang x guna Agensi (permohonan individu) – Lampiran C
  9. 1 salinan kwsp (both)
  10. 1 salinan slip gaji 3 bulan (both)
  11. 1 salinan sijil lahir anak bawah 15 tahun
  12. Bil utiliti tertera alamat rumah (pengesahan: if berbeza dgn alamat rumah)
  13. 1 salinan sijil khawin
  14. Surat Permohonan (Rayuan) JP Visa
Agensi Pekerjaan Cempaka Allied

Senang kan kalau ada pembantu rumah, kita ni kalau balik dari tempat kerja mesti dah penat, dan sampai di rumah tu tengok pula rumah bersepah mesti sedikit rasa stress di hati ;). Sekarang dengan adanya pembantu rumah dari Agensi Pekerjaan Cempaka Allied, dah tak susah-susah lagi nak buat itu ini. Semestinya kita juga ada banyak masa diluangkan bersama anak-anak dan keluarga.

Pembantu rumah bukan setakat terhad untuk membantu dalam hal menguruskan hal rumah tetapi juga membantu menjaga bayi dan anak-anak anda, menjaga ibu bapa yang sudah tidak upaya, dan tidaklah kita terfikir untuk menghantar mereka ke rumah orang-orang tua. Kata orang selagi hayat dikandung badan, kita akan cuba berikan sumbangan yang terbaik untuk mereka yang tersayang.

Dan anda juga tidak perlu risau jika pembantu rumah ini lari, kerana agensi ini memberikan jaminan untuk menggantikannya mengikut terma dan syarat mereka. Hmm lega kan sebab bukan mudah bila pembantu lari, kita yang bekerja ni sudah pastilah terpaksa ambil cuti untuk menguruskan segala urusan sementara menunggu untuk dapat pembantu yang baru. Jadi untuk anda yang ingin mendapatkan maklumat selanjutnya, anda boleh hubungi maklumat lanjut seperti tertera di bawah :-

Main office : No 12-B , Jalan Kenari 11,, Bandar Puchong Jaya, Puchong, 47100 Puchong, Selangor, Malaysia

E-mel: clientmanagement@grgroup.com.my

Whatsapp: 012-6667254

Laman Facebook: https://m.facebook.com/cempakaalliedsdnbhd/

Instagramhttps://www.instagram.com/MaidAgencyMalaysia/

Laman Web Rasmihttps://www.maidagencymalaysia.com

(77)