Jalan2

Kadar harga bilik di Paradise Spa Hotel, Port Dickson

Ok sambungan jalan-jalan Port Dickson sempena cuti sekolah. Macam yang saya bagitau sebelum ni, hotel ni saya booked last minute via booking.com. Saya tau cuti sekolah ni banyak hotel yang fully booked dan memang kene buat perancangan awal, tapi nak buat macamana suamiku itu sangat busy mengalahkan PM, jadi memang tak dapekla nak plan awal untuk percutian singkat kami ni.

Paradise Spa Hotel Port Dickson


Tandas


Double bed

Usah risau selain hotel, penginapan sekarang memang banyak je bajet hotel dan homestay sana sini, kene survey harga dan kualiti je kekdahnya. Bila saya tengok ada bilik yang kosong di booking.com, saya terus akan check dan baca review mereka yang pernah menginap di situ. Google je nama hotel yang korang nampak kat booking.com tu, akan keluarla review dari blogger ataupun review di booking.com itu sendiri.

Masuk bilik terus test dryer haha

Ok hotel yang kami pilih adalah Paradise Spa Hotel, Port Dickson. Ok tak hotel ni? Walaupun hotelnya simple dan biasa-biasa sahaja namun ianya selesa untuk kami sekeluarga. Nampak masih baru dan yang penting ianya ada pool untuk anak-anak mandi manda. Kadar harga hotel untuk satu malam adalah RM222.60 including breakfast for two dan GST included. Bayaran perlu dibuat secara online dan on top of that, semasa check in anda perlu membayar deposit RM100 dan akan dipulangkan semasa check out. Antara fasiliti yang ada di sini:-

✅ Free parking
✅ Wifi
✅ Swimming pool
✅ Gymnasium
✅ Bagi yang nak bersarapan di luar, kedai yang menjual roti canai hanya berhadapan dengan hotel ini.

Pool dewasa, kanak-kanak di kiri sana


Swimming pool Paradise Spa Hotel

Mudah nak mencari tempat makan di sini tapi untuk pilihan yang lebih banyak anda perlu keluar mencari ke Teluk Kemang dan bandar Port Dickson yang terletak 10 minit perjalanan dari hotel. Berdekatan dengan hotel ni adalah Grand Lexis Hotel yang popular tu, tak dapat masuk tengok luar pun jadikla hahaha.

Bab mandi pool tu yang seronok biasalah kalau namanya budak, depa dengan air memang tak boleh dipisahkan. Pelampung tu kami beli di Teluk Kemang, harga pelampung Adam RM15 dan pelampung leher si Dzar tu RM20. Hmm seronok dia mandi berkepak-kepak tangannya semacam orang pro je mandi hahaha. Overall penginapan di sini pada saya selesa dan saya bagi 3 bintang!!!

(16)

Jalan2

JJCM @ Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy Place, Port Dickson

Cuti sekolah ni ramai yang bawa anak-anak berjalan kan. Perancangan kami kali ni makan angin di Port Dickson dan seterusnya ke Melaka untuk 3 hari 2 malam. Saja nak gembirakan anak-anak, kalau kami bekerja, Alia, Najiha dan Adam duduk di transit, Dzar pula di rumah pengasuh. Mesti bosan tanpa ada aktiviti makan angin macam ni. So perancangan ni kira last minute, book hotel, cari tempat makan, semuanya hujung jari je, biasalah book hotel online di booking.com, hotel yang mana ada kosong situ kami terjah ;).

Tarikh saya pilih 3/12/16 ni memang fully booked kebanyakan hotel. Yang ada tu pula saya survey satu-satu review hotel ni di blog-blog. Tq yang buat review tu, at least takdela rasa ralat kalau dapat bilik yang kurang memuaskan. Bukan apa, bayarannya sama bahkan ada yang mahal sedikit dari kadar biasa, jadi kata orang alang-alang membayar biasalah puas hati.

Bertolak seawal jam 8 pagi dari rumah, sarapan di R&R Elmina dan hajat hati nak singgah MAHA, ya ampun jem bangat!!! Beratur keretanya tak bergerak, hujan gerimis pulak tu, nak singgah MAHA ni sebab ada job review berbayar, alahai kalau macam ni gayanya tak jadilah singgah ;).

Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy

Bertindih-tindih ayamnya 😉

Ok perjalanan diteruskan, sehinggalah kami tiba di PD jam 11:30 pagi. Emm perut pun dah lapar, jadi kami pusing-pusing dulu cari tempat makan. Yang ni pun saya baca kat blog review juga, dan kedai Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy Place Port Dickson dekat je dengan hotel, dan terletak di tepi jalan utama, senangla nak singgah.

Sayur bendi

Sedapnya bau ayam panggang

Satu set RM6.00

Sedapnya bau ayam panggang, buat perut saya dan baby dalam perut lapar hahahah. Konsep kat sini layan diri, semuanya sudah tersedia, dari nasi, ayam panggang, sayur dan air, semuanya korang kene ambil sendiri. Tak susah sebab diorang ada dulang besar jadinya boleh ambil semua sekali jalan. Harga pula amat berpatutan. Sedap pun sedap juga rasanya tu. Emmpp Dzar pun makan dengan seleranya tau ;).

Harga hidangan Nasi Kukus Ayam Panggang Cowboy Place

Nasi kukus ayam panggang ni di makan dengan sup dan ada kuah cicah black papper. Pada saya pertama kali cuba ni, sedap aja. Sayur yang kami ambil adalah bendi dan kacang botol, orang kata secocokla dimakan bersama. Airnya satu je takde pilihan lain tapi best yakni air tembikai ;). Harga set nasi ayam ni sepinggan RM6, sayur RM4, air pula RM2, telur dadar RM2 dan jumlah yang kami perlu bayar adalah RM44. Hmm pada saya memang kenyang dan berbaloi harga dia untuk kami seramai 6 orang ni.

Ajak mandi laut ko!!

Teruja dapat main pasir pantai

Si Dzar yang teruja

Selepas selesai makan, sementara nak check in hotel jam 3 petang. Kami singgah dulu di tepi laut ni. Bagi Dzar ni pegang pasir laut ni dulu, wahh memangla teruja dia tu, sampai berlari nak masuk dalam air ;). Nampak keseronokan di wajah-wajah kesayangan ni semua.

Sayang awak

Hmmm puashati dapat makan angin cenggini, mekasih banyakla kat suami yang sudi bawak kami jenjalan, lenkali ada rezeki jalan lagi ;).

(34)

Anak2

Harga kasut sekolah Jenama BFirst & North Star

Biarpun sesi persekolahan akan bermula dalam masa sebulan lagi, tapi persiapannya saya cuba untuk settle kan seawal mungkin. Maklumlah kandungan ku ini sudah mencapai 29 minggu, nak berjalan jauh pun tak larat, mild contraction pun sudah terasa. Hmmm mengah berjalan rasanya tapi nasib baik dalam shopping complex, ibu gagahkan juga mencuci mata sekali sekala hahaha.

Kasut sekolah anak2

Anak-anak saya akan bersekolah di darjah 1, 4 dan 6 di tahun 2017 dan mujurlah tak banyak songeh, ibu kata A diorang follow A, walau ada design yang kekadang diorang tak berkenan, tapi bila saya ajak masuk kedai BATA, sebolehnya saya ikut design yang diorang suka. Kak long suka design yang ada 3 tali zap on tu, Najiha dan Adam tak kisah, janji muat aje. Alhamdulillah tak susah kerja kita membeli kasut sekolah korang, masuk satu kedai je, tak perlu singgah kedai lain pulak.

Saya ada terbaca kat FB kasut sekolab jenama Yonex yang mana potongannya sehingga 70%, saya ada juga singgah di AEON Melaka, tapi sayang yang tinggal hanya size kecil-kecil molek aje, alahai bukan rezeki kami ;). Takpelah kita cari jenama lain ya.

Kasut kak long North Star RM39.99

North Star RM39.99

Ini antara tips saya memilih kasut sekolah ya, tapi terpulang kepada anda bagaimana anda menentukan pemilihan mengikut citarasa memasing.

  1. Pilih design yang banyak material plastik PVC berbanding kain, bukan apa cepat kering dijemur selepas basuh ;).
  2. Saiz yang dibeli sesikit besar dari saiz kaki anak, maybe 1/2 inci sebab kaki diorang ni cepat panjang, lagipun pakai stokin kan, jadi selesalah tu.
  3. Pilih design yang selesa dan mudah diorang nak sarung, contohnya budak sekolah rendah tak perlu pakai yang bertali, bukan apa kalau dah tercabut ya ampunn!!! jenuh nak suruh ikat semula hahaha. Kalau pandai ikat takpela, yang tak pandai tu ha satu hal pulak tersadung terpijak tali kasut.
  4. Pilih harga mampu milik dan berpatutan.

Harga kasut jenama BFirst dan North Star

Kasut BFirst Adam saiz 1 RM32.99

Jenama BFirst dan North Star ni memang ada dijual di kedai BATA dan shopping complex. Macam ni lah lebih kurang design yang anak saya nakkan tu. Harganya dari RM32.99 sehinggalah ke RM39.99 sepasang. Saiz 1 untuk Adam, saiz 5 untuk Najiha dan Alia pula pakai size 4 dan 5.

Uishh cemburu bila kak long dapat 2 pasang kasut, saya kata takpa korang beli sepasang dulu kemudian nanti baru tambah lagi ya. Biasanya kalau ikut pengalaman, kasut tu kalau pakai dengan cermat boleh tahan setahun.

Beg sekolah transformers

Ok dah settle bab kasut, beg sekolah pula si Alia dan Najiha masih guna beg jenama SWAN yang saya beli 2 tahun lepas berharga RM99 setiap satu. Walaupun mahal tapi ternyata kualitinya sangat tahan dan masih digunakan untuk tahun ke 3. Adam pula saya belikan beg ni untuknya. Moga anak-anak ibu abah belajar rerajin dan jadi orang berguna dunia akhirat.

(91)

Anak2

Perkataan pertama Dzar di usia 1 tahun 4 bulan

Seronok tengok perkembangan si budak kecil ni. Setiap hari excited melihat perkembangan kemahirannya, dan yang paling excited semestinya kakak-kakak dan abangnya. Kalau tengok keletah si adik mencuit hati ni, mesti diorang akan tanya, kitaorang dulu macam tu tak ibu? Eii geramnya comel sangat!!! Dicubitnya budak kecil tu lepas tu nangis, dah nangis mengamukla ibu dia kan, hmmm riuh rumah hahaha.

Saya sudah

Walau sudah anak ke empat, tapi dimanjakan dengan cara yang sama. Tidak melebih dari anak-anak yang lain. Biasalah keyword dia cemburu, kalau tengok ibu abah lebihkan yang sorang ni, yang lain pasti bising, sayang sangat adik tu!! So saya perasan kalau cium yang adik, mesti kene cium semua. Kalau puji seorang, yang lain pun kene puji juga. Kenelah jaga hati anak kan, just fikir kalau kita di tempat diorang, macam tu jugalah perasaannya.

Ingat ramai anak ni senang ke kan, banyak nak kene jaga supaya diorang tak rasa dipinggirkan. Bila anak dah besar, dah faham segala benda, lagilah nak kene jaga hubungan dengan diorang. Alhamdulillah suami pun rajin melayan anak-anak, sebenarnya antara saya dengan suami, si suami lebih lembut dan tak garang dengan anak. Saya lain sikit, garang dan tak sabar. Dan diorang lebih cepat bertindak kalau dengar arahan ibunya, dengan abah boleh gurau-gurau lagi, tapi bila abah cakap diorang susah sangat nak follow, ha time tu rimau saya datang ahhahaha.

Eh nak carita pasal perkataan pertama Dzar kan antaranya adalah bah, ayeer, tarrr!!!. Ha umurnya dah genap 1 tahun 4 bulan. Kalau tengok dah lincah ke sana kemari, memanjat juga ko. Tak boleh pintu tu terbuka, dipanjatnya grill tu sampai atas. Lasak sangat, yelah nama pun boy kan, ada pulak abang umur 6 tahun, lagilah diikutnya semua yang abangnya tu buat.

Kalau Nampak abahnya, dia akan panggil, bahh!! Seronok abah, anak-anak memang akan sebut nama abah berbanding ibu, susah kot nak sebut ibu tu ya? hahahha. Lepas tu kalau Nampak cawan je, ayeerr, ayeerr..Hmmm geram tau!!! Bila kitaorang tengok Ceria I-Star, Dzar pandai sebut taaarrr!! Aritu saya ajar kaaakiii!! Boleh juga diikutnya, aduii comel bangat!!!

Ramailah tukang ajar Dzar kat rumh ni, seronok tengok gelagat anak-anak ni semua. Kalau diajar memang cepatla dapatnya, tapi dah pesan kat diorang ni ajar yang elok-elok je ;). Lepas ni apa lagilah kepandaian Dzar kan, kita nantikan episod akan datang ya ;). 

(32)

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline