Jalan2

Rabbit Fun Land, Semenyih

opposite bukit broga, semenyih

As usual kalau Sabtu ada cuti umum, sebab suami ni Sabtu pun kerja jugak kan, so kitorang amik peluang cuti Wesak tu untuk mengisi masa terluang dengan anak-anak. Kesian Sabtu pun keje, syukurla saya ni bercuti kalau tak tunggang langgang juga rumah tu dibuatnya. Hmmm nikmat dan rezeki juga tu kan, hmm syukur. Apa aktiviti kami Sabtu lepas? Saya nak anak-anak ni dekat dengan alam semulajadi je, jadinya saya dengan suami sepakat nak angkut diorang semua ke Rabbit Fun Land, di Semenyih.

Memang jauh dari rumah tapi bila dah bagitau anak-anak nak tengok rabbit, yang jauh tu tak peduli dah, janji dapat tengok rabbit jarak dekat. Aihh macam ibunya pulak yang beria-ria nak pergi ni hahahha.

harga tiket rabbit fun land 

sedondon lak baju diorg ni

Kalau nak tahu, Rabbit Fun Land ni terletak bertentangan dengan Bukit Broga Semenyih tu. Memang ramai yang suka panjat bukit ni ya, sebab berderet kereta parking tepi-tepi jalan tu, kalau anak-anak dah besar bolehla panjat bukit ni satu hari nanti ;). Tengok cuaca pagi Sabtu tu sangat baik, tak panas dan suasana redup je. Sangat merestui aktiviti kami pagi tu. Kami sampai kat sini jam 10:30 pagi, memang takde orang lagi waktu ni. Seronok je bebudak ni berkejaran dengan arnab-arnab jinak dan comel. Harga tiket pun berpatutanlah kan, dan kat sini pun ada jual carrot kot nak suap kat bebudak arnab tu kan.

Suwit tak hahaha

Bangun-bangun makan

Dzar pun elok sangat perangainya. Baik aje didukung oleh abahnya. Suka dia tengok haiwan kat situ, cuma tak boleh nak pegang je, rasanya kalau lepas ni mau digegetnya arnab-arnab comel tu. Alia, Najiha dan Adam pun suka sangatlah, mana taknya dapat bertentangan mata dengan haiwan comel.

Arnab ni pun dah biasa dengan kehadiran manusia kan, jadinya takdelah dia berlarian sangat, siap datang kat kita berebut makanan dengan kengkawan. Comel kemain memasing ni, rasa nak tangkap je sekot bawak balik, kalau buat sate pun sodap ni, erkk!!! hihihihihi

Amboi seronok memasing

satu-satu ya tercekik lak kita nanti

pandai pulak beratur tu haha

ibu pun teringin ha

Kat sini bukan setakat ada arnab je, pun ada rusa, kambing, monyet, lembu, kuda. Oklah kan sesambil nak mengisi masa lapang dengan anak-anak. Bukan main happy dapat suap makanan kat haiwan-haiwan tu. Saya paling suka aktiviti macam ni, memang kegembiraan anak-anak keutamaan saya. Dari duduk di rumah tengok TV aje kan, biarlah buat aktiviti bermanfaat sambil mengeluarkan peluh.

hallo monkey

meh makan meh

menunggu disuap siannya dia

Kalau nak naik kuda pun boleh dan tiketnya RM8 seorang, tapi alahai dekat benar trek kuda tu berjalan, tapi takpelah janji dapat menunggang kuda kan ;). Bila sorang nak naik kuda, semua pun berebut nak naik sama. Ha bergilirlah tunggu turn memasing. Best kata bebudak ni ;), hahaha comel!!!

Jalan kuda jalan ;)

muatan berat ni hihi

Alia’s turn

Yeeha

Puas hati nampaknya diorang ni, ibu ngan abah yang tak berlari ni pun fenat jugak ha. Ramai rasa ahli keluarga kami ni, riuh macam anak 10 ;).

Berpeluh-peluh memasing, bau kuda pun ada melekat kat badan hahahahah!!! Bau najis usah katalah kan, tapi itu alam semulajadi yang takleh nak dapat kat bandar nun. Bila memasing dah penat, dah kedengaran memasing kehausan dan kelaparan, oklah jom kita balik ;)!!!!! Lenkali kita datang lagi!!!

(23)

shopping

Shopping @cattleyacouture, Shah Alam


Selepas habis exam yang lepas, memang terasa nak release tension sekejap. So sebagai penawarnya, ajak suami lari kejap ke Seksyen 7, Shah Alam semata-mata nak beli shawl Andria yang tengah ada promo tu. Sebelum ni diorang jual 3 pcs RM100, tapi beberapa minggu lepas diorang jual 7 pcs RM150. Promo tu bermula 30hb April sehingga 8 Mei 2016 sahaja ya. Dah abis dahhh!!! Nanges!!!

Mohle kita

Syukur kali ni si kakak-kakak dan Adam taknak ikut. Diorang pun nak kene baca buku sebab nak exam sekolah kebangsaan. Tapi si kecil tu wajiblah angkut sekali, mau meraung tak dapat susu ibunya. Kitaorang keluar rumah jam 3 petang, selepas menunggu suami balik dari menunggang motor, aktiviti wajib beliau di hari Ahad, janji dia bahagia sudah!!! ;).

Ini je yang ada

Syukur jalan tak jem dan sampai di depan butik Cattleya Couture ada satu parking baik punya depan tu. Mudahlah saya sebab tak perlu berjalan jauh ;). Suami dan baby tunggu dalam kereta sementara saya shopping dengan aman damainya ;). Tapi sayangnya tak banyak dah pilihan warna yang ada. Nan hado!!! Saya aim nak beli warna biru, turqoise, tapi yang ada hanyalah dari keluarga warna hijau, purple dan merah.

Oklah dari takde, pilih je warna yang rasanya masih belum ada dalam simpanan. Saya dah pernah beli shawl ni sebelum ni, memang kainnya selesa dan senang dibentuk. Lebih best dari brand Zawara oppsss!!! Material Diandra ni lebih lembut dan flowy sangat. Lebih panjang dan selesa sangatlah kalau dipakai, rasa anggun je gitteww kekdah dia.

Promo jubah pulak

Dan kebetulan saya tengah cari jubah untuk dipakai ke pejabat. Selalu pakai blouse dengan seluar slack je dan kekadang budak opis boleh agak apa yang saya akan pakai nanti. Hahahah gurau jelah, dah kenapa diorang menyibuk dalam hal pemakaian saya kan, ingat retis??? kekekekke.

Saya memang sukakan material jubah Analea dari CC ni. Moss satin yang tidak jarang dan sesuai kekdahnya nak pakai ke pejabat. Berat, flowy dan nampak anggunlah kalau dipakai. Sekali cuba terus jatuh hati nak beli. Saya ni memang cerewet sikit bab beli pakaian ni. Suka material yang selesa dipakai dan rasa anggun begitu. Wahh ko!! Nak beli shawl je, dah pakej pulak dengan jubah, lagipun suami kita bising, suruh pakai labuh-labuh, oklah kita faham bang, tapi kalau abang bagi duit, lagi kita mengangguk faham ;).

yeay lepas ni puasa lah kita ;)

Selepas sejam proses memilih dan pembelian, kami terus bergegas balik ke rumah. Kesian anak-anak ibu kene tinggal. Sebagai balasan ibu belikan aiskrim dan abah masakkan nasi goreng simple bertatahkan telur. Sedap giler ko!!! Saya ingatkan suami guna perencah segera, rupanya tak, dia tumis bawang merah dan cili kering, pecah telur dan masuk nasik. Letak garam dan dah siap!! Tak sempat nak snap gambar nasi goreng sebab dah selamat kene makan ;). Nyummy, tq abah!!!

(21)

Tips Kesihatan

Tak nak operate tonsil!!

Hmmmm

Setelahh lebih dari 12 hari demam berturut-turut, bukan setakat demam malahan demam sakit urat dan sakit tekak sepertinya ada bola ping pong di tekak. Nak makan tak selera, nak makan macam-macam tapi bila disuap, takde rasa dan tekak tak boleh nak menerimanya, sakit dan pedih. Terus hilang nikmat makan sementara, terus bersyukur dengan pemberianNya. Ditarik sementara nikmat kesenangan yang diberi.

Saya yakin ujian ini terlalu kecil berbanding mereka yang diuji dengan ujian yang lebih besar dan berat. At least, walaupun sakit, saya masih lagi dapat bergembira dengan suami dan anak-anak. Masih lagi punya kerja dan majikan yang prihatin. Syukur padamu ya Allah.

Saya pernah terdengar di radio IKIM, tajuk tazkirah tu “DI LANDA MUSIBAH, BUKAN TANDA KITA DIBENCI”, malahan sesungguhnya ujian yang diberi adalah untuk melihat keutuhan keimanan hambanya kepada Penciptanya. Pagi-pagi dengar IKIM memang memotivasikan, sesungguhnya mati itu pasti dan kita pun tak tahu bila pula giliran kita dipanggil menghadapNya.

Minggu lepas merupakan fasa demam paling teruk dalam hidup. Demam sakit urat dengan tonsil bengkak dan menjadi ulser penuh di tekak. Nak makan, minum, bercakap pun susah dan menyakitkan. Bila demam datang saya kata pada suami “hantarlah saya ke hospital, saya tak larat dah, biarlah saya dan Dzar masuk spital, sakit betul badan saya ni, lemah sangat”. Dan pada hari Rabu, 11/5/16 suami bawa saya ke klinik swasta untuk dapatkan surat refer, nah memang betul doktor suruh masuk ke hospital, bukan sekadar warded tapi operation buang tonsil ni. Alamak, bukan ni yang saya nak, bila kita disuruh buat sesuatu yang bukan keinginan terus rasa stress pula.

Bila doktor cakap operate, terus hati saya kata no. Takdelah saya cakap depan doc tu mau kene marah, tekak dah ulser teruk masih lagi takmo buat apa-apa?. Keluar dari klinik saya terus call kakak saya. Syukurla kami ni semua ahli keluarga sakit tonsil ;), dan punya pengalaman memasing. Kakak saya kata cubalah makan gamat healin gamogen tu dulu. Sebab anak dia dulu makan tu dan Alhamdulillah surut bengkak tonsilnya. Dan jangan terus buang tonsil tu, selagi boleh guna natural remedy, cuba dulu katanya, ok tq kak. Terus saya dan suami google mana outlet gamat terdekat.

gamat gamogen, zaniplus, mouth wash

Nah, syukurla ada outlet berdekatan dengan rumah. Sebelum pergi sana saya call diorang terlebih dahulu. Dan syukurlah kedai diorang masih buka sehingga 8:30 malam. Dan ini yang saya beli atas nasihat pemilik outlet tu. Balik rumah terus saya tonggang 15ml. Yerkkk rasa dia hanyir sikit tapi nak cepat baik maka telan aja. Actually gamogen ni kene makan 15ml sebanyak 2 kali sehari semasa perut kosong.

Untuk 4 jam pertama, saya tak repeat makan paracetamol berbanding beberapa hari sebelum tu. Kalau tak 4 jam sekali saya mesti kene telan paracetamol sebab demam berulang. Setelah makan 3 kali gamat gamogen ni, rasa tekak boleh menelan makanan baik dari sebelumnya. Walaupun nasi bubur, tapi dah boleh lalu di tekak dan tak sakit seperti sebelumnya.

Alhamdulillah its getting better. Syukur Ya Allah, kalau boleh saya taknak kene operate, im not ready for it. Badan masih seram sejuk dan ada masa rasa nak demam tapi saya kuatkan semangat dan be positif. 12/5/16 saya sambung cuti lagi untuk make sure badan betul-betul sihat. Korang pun tau opis saya tu macam deep freezer, tak pasal-pasal nanti demam lagi ;).

bergossip tu hahahah

ada sorang xde time ni

Makanya 13/5/16, saya decide untuk mula bekerja. Dan Alhamdulillah saya survive dan berjaya menghadap aircond sejuk kat opis ;). Tq untuk kengkawan yang sangat baik hati mencari menu untuk pesakit tonsil. Puas diorang fikir nak lunch kat mana memandangkan risau saya tak larat berjalan. Memikir menu apa untuk saya. Menu yang lembut dan tak pedas sesuai untuk tekak saya yang sakit dan pedih ni. Saya sayang korang!!! Kawan tiada gantinya!!! Sayang korang ketat-ketat!!!!!!!!!

(36)

cerita-ceriti

Demam berulang

Memang dari kecil saya kerap demam disebabkan tonsil di tekak ni membengkak. Demam yang berulang-ulang dan nampaknya bulan lepas dan bulan ni saja saya demam 4/5 kali. Walaupun dah makan antibiotik, tapi masih demam dan sangat-sangat memenatkan badan. Kalau dah demam, apa kerja pun tak boleh nak buat, lemah satu badan. Asyik nak baring dan tidur. Sakit semua urat saraf dan sendi mak ni ha.

Ubat demam dan selsema

Mula-mula ke Poliklinik An Nisa Subang Bestari, ini sahaja ubat yang saya dapat disebabkan saya masih menyusukan bayi. Dan dos yang diberikan juga bukanlah sama dengan dos untuk pesakit demam yang biasa. Setiap 4 jam saya akan makan ubat demam dan masih tidak kebah lagi. Disebabkan tak larat, saya ke klinik berdekatan pejabat di KL Sentral iaitu Twin Tower Medical Centre.

twin tower medical center

Inilah ubat yang saya dapat, emm nampak banyak sikit dari sebelum tu. Dan semua ni sesuai untuk ibu mengandung dan menyusukan bayi. Walaupun dah habis ubat antibiotik tu saya kerjakan, saya masih lagi demam. Kat opis dia punya aircond macam duduk dalam deep freezer, rasa kita ni dah macam ikan dan ayam beku. Makanya demam saya semakin teruk.

Huii memang tak larat, pergi surau sejuk, bilik menyusu sejuk, kat workstation sejuk, pendek kata mana-mana pun sejuk. Demam yang mulanya dah kebah, masih berulang lagi. Akhirnya saya decide nak balik rumah je, amik MC even dah separuh hari kat opis. Aduiiyai yang lemahnya nak berjalan kaki dari opis ke tempat parking. Melintas jalan sume dan doa janganlah pengsan.

klinik dr arisah

Dan balik dari opis semalam, saya ke klinik berdekatan rumah. Doktor suruh buka mulut dan nampaknya tonsil saya bukan setakat membengkak tapi dah jadi merah dan ada ulser putih-putih tu lagi. Mak aihh doktor suruh saya menghadap cermin dan tengok tekak saya sendiri, umang aiii!!! Ngeri ko!!! Patutla sakit tekak tahap gaban, nak makan tak selera, makan sakit.

Rupa-rupanya itu punca demam saya melarat. Doktor bagi lagi antibiotik, ubat demam, batuk dan ubat hisap. Semoga cepatla sihat, dah tak larat demam lagi. Dzar pula merengek sebab nak tumbuh gigi, sian manja ibu ni, meleleh aje air liurnya. Semoga kita cepat sihat ya Dzar.

(39)