Selamat Hari Lahir ke 8, Najiha

Selamat Hari Lahir yang ke 8 tahun, buat anak ibu, Najiha.

Selamat Hari Lahir Najiha

Alhamdulillah semalam 23.4.2015 genap umur Najiha 8 tahun. Masih segar diingatan ibu, saat ibu melahirkan dan membesarkanmu dengan ragam-ragammu yang sangat mencabar kesabaran dan keimanan ibu abahmu hahaha. Orang kata anak no 2 ni banyak sangat kerenahnya dan kita sebagai ibu bapa sangat perlu bersabar dan pandai menangani kerenah mereka ini.

23.4.2015

Buah hati saya

Takpe sebab ibu faham, jarak Najiha dan Najwa agak rapat dan sememangnya orang beranak rapat ni sahaja yang memahami bagaimana gigihnya membahagi kasih sayang kerana untuk memastikan kakak dan adik mendapat kasih sayang seadilnya. Maklumlah rapat kan, si kakak cemburukan adik, kalau bagi lebih perhatian lebih pada adik mulalah si kakak buat perangai, dan begitu juga sebaliknya. Apapun sekarang bila terkenangkan semua tu memang pengalaman yang sangat-sangat bermakna. Bila masing-masing dah besar ibu dah boleh harap diorang ni buat kerja rumah. Sapu sampah, basuh pinggan mangkuk, nak-nak bila mengandung ni, memang diorang orang suruhan saya ;).

Semoga Allah memberkati hidup kita

Beginilah sambutan hari lahir kami anak beranak setiap tahun. Ini adalah kehendak suami untuk menggembirakan anak-anaknya. Kalau ikutkan saya ni jenis yang ringkas sangat, beli je kek sepotong sudahlah. Tapi suami kata takpelah sambutan untuk diorang ni setahun sekali, katanya masa dia kecik-kecik dulu tak merasa nak potong kek macam ni, alahai sayu pulak saya dengar ;). Oklah saya ikutkan aje, lagipun menggembirakan anak-anak kan amalan berpahala, asalkan tidak melanggar batasannya. Topi tu memang disimpan dari 2 tahun lepas lagi. Setiap kali sambutan hari lahir kami akan gunakannya, dan simpan semula selepas diguna, JIMAT KAN? hahaha..

Oklah layan aje gambar ni, dan abaikan dapur yang bersepah itu ya ;).

Untuk Najiha, ibu doakan semoga Najiha dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Semoga menjadi anak solehah berjaya dunia akhirat. Sentiasa rajin membantu dan mengasihi sesama kita.

Iklan Google Adsense mula muncul di blog

Sebelum ni sudah mula sok sek sok sek sana sini yang mana iklan Google Adsense sudah menyokong blog yang berbahasa melayu. Baguslah nampaknya ramai rakan blogger yang sudah diluluskan permohonan mereka untuk meletakkan iklan Google Adsense di blog dan sama-sama menjana income. Dan tidak ketinggalan saya juga mencuba untuk memohon iklan tersebut, mana tahu ada rezeki kan. Selama ni duk tengok otai-otai ramai yang membuat duit dengan iklan ini.

Pada 14 April yang lepas saya ada menghantar email pada pihak Google Adsense, dan selepas 1/2 jam, saya terus menerima emel sebegini. Tiada pula mereka mengatakan yang permohonan saya sudah diluluskan, cuma katanya saya perlu menyemak semula bahagian ‘payment’.

 

camni dah kira pre approve ya?

 

Dala hati, eh mungkin ke google adsense ni dah terima permohonan saya? Dan apa lagi teruslah saya google sana sini. Dan betullah, permohonan saya sedang dipertimbangkan dan saya perlu ‘create’ kod iklan dan meletakkannya di blog saya. Dalam masa 2 hari, memang tiada iklan yang muncul di bahagian iklan GA ni. Yang ada hanyalah ruangan kosong sahaja. Saya baca dari blog yang lain katanya pihak Google mengambil masa untuk menyemak isi kandungan blog dan bukannya permohonan serta merta diluluskan. Dan mulai Jumaat lepas, saya mula nampak iklan mula muncul di bahagian header, ractangle dan sidebar blog ini.  

Income ciput je huhu

 

Saya tak berapa pandai sangat dalam strategi menjana pendapatan dari iklan GA ni. Yang pastinya trafik yang tinggi yang akan menentukan pendapatan satu-satu blog tu masyuk atau tak kan? Saya banyak merujuk ke blog otai seperti kak Yanmie dan HasrulHasan yang memang dah lama dengan GA ni. Semoga hasrat menjana pendapatan dari blog akan menjadi kenyataan ;). Setakat hari ini status Geli-geli Nuffnang masih lagi dikekalkan, mana tahu dalam minggu ni dah berubah pula kan hahaha. Takpelah berubah kepada sesuatu yang lebih menguntungkan, mungkin ;).

Bedung dan tungku baby online

Bungkusan dah tiba

 

Sekarang ni semuanya mudah di hujung jari. Bab mencari keperluan baby dan ibu semuanya dibeli dengan online. Janji duitnya hadoo kan. Sebab tu suka beli sikit demi sedikit. Baru tak terasa duitnya keluar mengalir bak air sungai. Kali ini nak cerita tentang bedung dan tungku baby. Ini adalah pertama kali aii beli tungku baby tau. Dulu masa Adam buat sendiri je bunjut untuk tuam perut dan anu baby. Saya just letak lada hitam dan bungkus dengan kain.

3 bedung dan 1 tungku

Kemudian panaskan sedikit pada lilin dan tuam pada tempat yang ingin dituam. Alhamdulillah tiada kembung dan angin pasang. Sebab pertama kali jaga bayi lelaki kan, jadi perhatian tu lebih sedikit sebab risaukan orang tua kata anak lelaki ni mudah terkena angin pasang.

Teringin juga nak beli tungku sebab nak mencuba benda yang baru, maklumlah dah 5 tahun tak mengandung ni macam-macam pulak benda baru yang dijual kan ;). Ok, saya nak cerita tentang bedung dan tungku yang dibeli online ni. Saya beli dari may ex-class mate masa kat UKM dulu. Seronok tengok kawan saya ni berniaga. Menjual Shaklee dan barangan jahitan. Kalau korang nak beli boleh terjah FB beliau ya di SeriJahitan. Harganya sangat berpatutan dan pada saya memang murah jika nak bandingkan dengan harga di tempat lain.

Ok settle bab ni

Contohnya bedung tu, ukurannya ialah 35” x 35” (besar sikit dari ukuran lampian bayi) dan harganya sehelai adalah RM8.00. Manakala tungku tu pulak berharga RM5.00 sahaja, dan mengandungi campuran herba yang dibuat dan diadun sendiri oleh kawan saya ni. Material kain adalah menggunakan kain cotton flannel yang sangat lembut dan selesa.

Murah kan? Saya pun dah survey beberapa tempat dan memang kat SeriJahitan ni menawarkan harga yang berbaloi. Ok kalau korang nak terjah dan cuci mata, mohla ke FB beliau ya. Ok bye Salam Jumaat semua…

Header blog yang cute

Junaidah Mohitheader blog

Cantik tak Kak Ton??

 

Ha macamana header blog kita yang terkini ni? Cantik tak? Saya memang dah lama nak tukar header yang baru. Lebih simple dan nampak kemas dan kebabooomm!!! Saya ada usha-usha satu blogger ni, dia ni suke benor bab-bab susun atur dan mengemas rumah. Kemas kemain rumah dia ni.

Blogger yang maksudkan itu adalah Sue Suka Susun. Tak sangka di samping tu juga Sue ni ambil tempahan edit blog, header blog, sticker, facebook bagai. Wahh hasil tangannya juga sangat memuaskan hati. Dan senang nak deal dengan Sue ni, kita bagi je macamana design yang kita nak, bagi sejelas yang mungkin, tau-tau je Sue dah siap edit dan design.

Korang pun terjahlah blog dan FB beliau, sweet sangat color blog sue ni. Contohnya header ni, caj yang dikenakan adalah RM30. Dan pada saya harganya berpatutan dengan hasil kerja tangan beliau. Kalau korang tertiba teringin nak hias blog bagai, bolehla contact beliau okay. Oklah tata…

1 2 3 501