penjawat awam diberi tempoh selama 15 Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) SBPA

SBPA | Penjawat awam diberi tempoh selama 15

Kira-kira 1.4 juta penjawat awam diberi tempoh selama 15 hari mulai 16 hingga 30 Disember ini untuk memilih kekal dalam sistem saraan lama atau menerima sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang menawarkan kenaikan gaji lebih baik.

Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Abu Bakar Abdullah (gambar) berkata, selepas tempoh itu penjawat awam tidak lagi dibenarkan menukar sistem saraan dan mereka yang tidak memilih SBPA kekal dalam SSM (Sistem Saraan Malaysia) yang sedia ada.

“Berdasarkan penyusunan gaji, kita percaya sebahagian besar penjawat awam akan memilih SBPA yang menawarkan pelbagai faedah dan insentif lebih baik.

“Bagaimanapun kita tidak akan memaksa penjawat awam memilih SBPA kerana mereka yang bekerja dan perlu menentukan pilihan sendiri,” katanya pada sidang akhbar Pelancaran Pekeliling SBPA di pejabatnya di sini semalam.

Katanya, penjawat awam yang memilih SPBA berpeluang memperoleh kenaikan gaji tujuh hingga 13 peratus mulai tahun depan dan pelbagai faedah lain.

(293)

4 Comments

 • Reply
  MrS. F!zA
  December 7, 2011 at 11:29 PM

  i ♥ sbpa..hihih hubby cuti sklh mcm mna diorg nk bt keptusan utk utk guru2..

 • Reply
  *azni*
  December 8, 2011 at 12:38 AM

  azni msh confuse atau tak berapa paham lg dgn sistem ni wlupn dr sndiri keje gomen..nak kena ada org explain ni..hehe..

 • Reply
  aizamia3
  December 8, 2011 at 8:29 AM

  masa ni masih ramai yang tak faham tapi nanti bila dah dibuat penerangan insyaAllah akan lebih mudah untuk faham mengenai perkara ini..

 • Reply
  wan nurul hezrina
  December 9, 2011 at 1:25 AM

  kena tunggu pekeliling n taklimat

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge