Uncategorized Tudung Online Untuk Muslimah February 6, 2014

Spread the love

20140205-194920.jpg

Bagi wanita Muslim di Malaysia pemakaian tudung adalah biasa dalam budaya mereka kerana menutup aurat adalah dituntut dalam agama. Oleh itu dengan memakai tudung mereka dapat menjalani kehidupan biasa namun masih meneruskan ajaran agama. Tudung atau scarf dipakai untuk menutup rambut, telingan dan leher wanita. Ianya berbentuk segi empat  dan segi tiga dengan cetakan yang pelbagai. Jika dahulu tudung dilihat sebagai aksesori tambahan buat wanita dengan corak yang biasa atau sekadar ‘plain’. Namun kini terdapat variasi rekaan yang boleh dipilih di pasaran seperti tudung ala Syria, tudung satin, tudung bawal dan macam-macam lagi.

Tudung amat sinonim bagi wanita Melayu dan Muslim lain di Malaysia. Rekaan tudung kini semakin moden hasil sentuhan pereka fesyen generasi kini. Sentuhan yang diberikan membuatkan headscarf kini lebih popular dan trendy.

20140205-194930.jpg

 Selain itu tudung sangat sesuai untuk dipakai pada bila-bila masa sahaja. Tidak kira sama ada untuk majlis seperti kenduri kahwin, majlis formal malah sesuai juga untuk dipakai ke pejabat.  Pada masa yang sama, tudung sangat versatile dan boleh dipakai untuk dipadankan dengan top atau bottom yang sesuai. Padankan tudung anda dengan Muslimah dress seperti baju kurung moden atau kaftan untuk penampilan yang menarik. Malah ianya boleh dipakai dengan blouse serta skirt labuh agar nampak lebih santai namun elegan.

 Di ZALORA terdapat koleksi tudung online yang pastinya disukai hijabista. Jika anda mahukan penampilan yang lebih moden cuba tips ini – cuba bermain dengan aksesori untuk dipadankan dengan stail anda. Namun harus diingat bahawa pepatah ‘less is more’ sememangnya harus digunapakai kerana lebih baik untuk minimalize persalinan anda. Elakkan terlebih accessorizing kerana penampilan anda akan nampak ‘sarat’ dan ‘berat’.

20140205-194937.jpg

 Pakai tudung biasa yang ‘plain’ dengan sepasang blouse bercorak atau baju kurung moden ringkas dengan tudung bercorak bunga-bungaan. Tudung online kini boleh didapati secara atas talian juga dan turut menawarkan rekaan yang cukup mempersona seperti tribal prints, corak geometri atau urban prints.

20140205-194944.jpg

 Jimatkan masa anda dengan beli-belah secara online atau atas talian. Di www.zalora.com.my anda boleh membuat pembelian dengan hanya beberapa klik sahaja! Online shopping sememangnya memudahkan anda malah terdapat pelbagai tawaran diskaun buat pembeli. Zalora Malaysia menawarkan seleksi tudung online daripada pelbagai jenama terkenal seperti Ethnic Chic, Asian Ethnic, Iamjetfuel daripada Yuna serta Jhijab daripada pereka terkenal Jovian Mandagie. Layari Zalora Blog – The Style Loft untuk berita fesyen dan informasi terkini!


Spread the love

Tags : , , , ,

11 Comments

  • Sheila Salim posted on February 6, 2014 at 12:38 pm

    Assalamualaikum kak aju. lawa2 tudung kan. haihhh geram je hati. nak grab tudung, tak boleh juga. Dah berlambak beli, pakainya sekali sekala je. hahahhaa
    Sheila Salim recently posted..Pancake Krabi TerbaikMy Profile

    Reply
  • ema posted on February 6, 2014 at 4:10 pm

    td ada pilih shawal kat salora… pakai cupon yd ada..ahaks..
    ema recently posted..Macamana nak dapatkan nombor akaun baru CIMBMy Profile

    Reply
  • suri posted on February 7, 2014 at 8:39 am

    tak pakai pula jenis itu saya sarung dan bujur sirih hiii

    Reply
  • lizz posted on February 7, 2014 at 10:25 am

    sekarang ni memacam jenis pesen tudung ader tinggal pilih jer nak yang mana..yang penting kena betul2 sesuai ngan kita n selesa dipakai…kan ajue…
    lizz recently posted..gaya si manja MummyMy Profile

    Reply
  • hafizmd posted on February 7, 2014 at 10:28 am

    Semuanya mudah. Cuma paling penting, kita jgan ambil mudah dgn tudung yg kita pakai. Supaya ianya tepat ikut fungsi tudung =)
    hafizmd recently posted..5 Cara Mudah Bakar Kalori Untuk Suami!My Profile

    Reply
  • umiadamfaris posted on February 7, 2014 at 11:19 am

    comeinya tudung…
    mahal x?? sy suka pakai shawl hehehe
    tudung ni cantiklah…

    Reply
  • TehR posted on February 7, 2014 at 9:24 pm

    cantik dan comel belaka nampaknya

    Reply
  • Mp posted on February 8, 2014 at 6:08 pm

    Cantiknya..sesuai sangat utk mereka yg suka pakai shawl..
    Mp recently posted..Mana boleh tengok jer…My Profile

    Reply
  • Qashmere posted on February 9, 2014 at 9:24 am

    Cantikk sangat
    Qashmere recently posted..Wordless Wednesday ( 16 ) : Bancassurance SpecialistMy Profile

    Reply
  • zie fauzi posted on February 9, 2014 at 7:18 pm

    cantiknya model2 tu pakai tudung…mcm zie ni susah kot nak pakai selendang berbelit2 ni tambah dgn anak kecik…
    zie fauzi recently posted..Yeo’s Kenangan Pilihan SemulajadikuMy Profile

    Reply
  • Hafizul posted on February 24, 2014 at 9:59 pm

    Terliur wehhh..dua helai Rm 10 boleh?hahaha
    Hafizul recently posted..Muslim Niaga Online : Platform Dropship Produk IslamikMy Profile

    Reply
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge