Berita Semasa

Daftar Online Borang BR1M 2.0

Penerima BR1M sebelum ini tidak perlu mendaftar semula manakala penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang telah bertukar alamat atau kematian ketua isi rumah, perlu mendaftar semula untuk membolehkan mereka menerima bantuan pusingan kedua yang akan diagihkan awal tahun depan.

Photobucket Pictures, Images and Photos

Pemohon baru boleh mendaftar secara atas talian (online) atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2.0 apabila pendaftaran dibuka 1 Nov nanti. Borang permohonan boleh didapati secara percuma di :

1-Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri
2-Jabatan Pembangunan Persekutuan
3-Jabatan Kebajikan Masyarakat
4-Jabatan Penerangan serta agensi kerajaan
5-Dimuat turun melalui laman http://www.hasil.gov.my/indexbi.php

Muatturun Borang BR1M

https://ebr1m.hasil.gov.my/manualpengguna/borangbr1m2.pdf

Muatturun Borang BR1M 2014

https://ebr1m.hasil.gov.my/manualPengguna/Borang Permohonan BR1M 2014.pdf.

Daftar online BR1M

https://ebr1m.hasil.gov.my/

Antara kriteria penerima BR1M 2.0 yang layak memohon bantuan RM500:

1) Ketua isi rumah (lelaki atau perempuan) berpendapatan kasar bulanan RM3,000 ke bawah. Ia merangkumi individu yang telah berkahwin, termasuk yang tinggal bersama ibu bapa.

2) Ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah serta individu bujang yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah di dalam rumah yang sama.

3) Warga emas sebatang kara berumur 60 tahun ke atas (lahir 1953 atau sebelumnya) dengan pendapatan kasar bulanan RM3,000 ke bawah juga layak memohon. Sumber:BERNAMA

(191447)

Related Posts

58 Comments

  • Reply
    Fiza Rahman
    November 1, 2012 at 2:54 PM

    Macam nak try mohon lah ☺☺
    Fiza Rahman recently posted..Daging RUSA Masak Lemak Cili ApiMy Profile

  • Reply
    Ibu Mifzal Arsyad
    November 1, 2012 at 4:42 PM

    teringin nak mohon…hehe..tp x layak…mujur dpt gak baucer buku…
    Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Gaji Kakitangan Awam Naik Tahun 2013?My Profile

  • Reply
    aimaniman
    November 1, 2012 at 5:04 PM

    alahai,.. x layak lah..

    semoga yg layak tu ambillah kesempatan yg ada,.. sementara ada yg nak memberi kan,.. untunglah kita dapat merasa…
    aimaniman recently posted..Gaji Naik 5% 2013My Profile

    • Reply
      mysura
      November 24, 2014 at 11:42 AM

      pe hal x layak pulak aimaniman

  • Reply
    Nazayiena
    November 2, 2012 at 9:23 AM

    Semoga thn nie MIL akak dpt….
    Nazayiena recently posted..Tahniah pd yg menang….My Profile

  • Reply
    merlisa
    November 2, 2012 at 9:43 AM

    perlu x cetak permohonan kalau daftar online?

  • Reply
    ema
    November 2, 2012 at 1:04 PM

    yg dah mohon sebelum ini tak perlu lagi kan..
    ema recently posted..I’m so sorry….My Profile

  • Reply
    donnyien
    November 3, 2012 at 7:25 PM

    senang tak perlu beratur panjang…
    donnyien recently posted..Download BR1M 2.0 onlineMy Profile

  • Reply
    fieda
    November 9, 2012 at 5:22 PM

    kita kasi pada yg layak…hehehe
    fieda recently posted..Sibuk mengapam kini saya berhutang 256.00My Profile

  • Reply
    farah
    November 13, 2012 at 4:29 PM

    mcm mna nk edit item dlm borang jika kita tersalah isi item sedangkn kte dh hantar scara online?

    • Reply
      ZAINURIAH KAMARUDIN
      December 20, 2012 at 2:52 PM

      mcm mnew u mohon ea??????itew dah wt p x boleh antar…..napew ea????

  • Reply
    abah khalisha
    November 14, 2012 at 9:10 AM

    cepat-cepat kepada mereka yang layak!..rezeki jangan ditolak
    abah khalisha recently posted..Bekas Letak Buah-Buahan Yang Sangat CoolMy Profile

  • Reply
    ZAINURIAH KAMARUDIN
    December 20, 2012 at 2:49 PM

    DH CUBA MOHON TAPI X BOLEH POWN……URM CAM ANEW NIE……

    • Reply
      md
      February 13, 2013 at 9:09 PM

      jikalau syaratnya lengkap, atau layak memohon. awak boleh menggisi borang rayuan. selagi peluang masih ada

  • Reply
    yusnita
    December 24, 2012 at 5:16 PM

    alhamdulillah……ada gak rezeki lg…….

  • Reply
    NUR AIN NABILA BINTI ABDUL GHANI
    December 26, 2012 at 10:25 PM

    Harap2 ada rezeki la nanti…insyAllah

  • Reply
    SOBHANRAJ
    December 29, 2012 at 11:04 PM

    BR1M BANTU RM 250.00 RM 5OO.OO

  • Reply
    M.V vediyammal a/p Manikam
    January 6, 2013 at 7:24 PM

    Senang tak perlu beratur. Sekarang ada banyak kemudahan kita perlu guna.
    Terima kasih Janji ditepati 1 Malaysia .

  • Reply
    zazamus
    January 16, 2013 at 9:58 AM

    salam..nk tnye..klau org asing bleh tak nk mohon skali? hmm..yg bleh mohon start umo bpe ye?

    • Reply
      muhdizaaz bin lothman
      February 18, 2013 at 2:45 PM

      bagus

  • Reply
    siti zubaida binti mohamad aarif
    January 22, 2013 at 2:03 PM

    Nak apply..blh lg x

  • Reply
    muhammad
    January 25, 2013 at 3:10 PM

    nak tnye

  • Reply
    muhammad
    January 25, 2013 at 3:12 PM

    nak tnye…..kan kerajaan ada buat bantuan lesen untuk belia…dekat mna nak dapat kan borang

  • Reply
    sitti salmiah
    January 25, 2013 at 9:54 PM

    sya tlah dpat thun lalu,,tpi pas sya rujuk blik layak @ tdak,,sya tak lyak bab gji 3000,,sya mau tau,,mcm mna sya mau dpat gji sbnyak tu,,sdng kn sya,,cuma krja mkan gji jak,,RM18.00 sehari..slip gji sya bgi jga,,trang2 lgi sya gji RM600 lbih jak,,,sapa ble tlong sya nie…

  • Reply
    choong siaw chiou
    February 2, 2013 at 12:05 AM

    Saya sudah daftar,bilakah saya akan diberitahu bahawa saya telah layak menerima dua ratus lima puluh riggit?

  • Reply
    ganesan
    February 2, 2013 at 8:24 AM

    macam hendak semak lulus mendapat bantuan rm 250

  • Reply
    mohd khairul nizam bin bachok
    February 5, 2013 at 1:54 PM

    dari tahun lepas sy memohon bantuan 1 malaysia,tapi tidak pernah dapat apa-apa berita,sedangkan pendapat sy tidak melebihi rm3000,sekarang bantuan 1 malaysia 2.0 kembali,saya masih tidak dapat bantuan tu,saya cuba pulak mengisi borang secara online,tapi tidak boleh kerana pengesahan BR1M telah wujud..

  • Reply
    Malai Yati Binti Talip
    February 6, 2013 at 4:00 PM

    Baru ja isi borang online, harap-harap dapat la. Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. Dan Janji Ditepati. Terimakasih PM.

  • Reply
    Hanbarchu a/Applasamy
    February 9, 2013 at 1:42 PM

    Sy. Blm dpt br1m yg tahun lepas pun.tapi tahun ini blm tahu lagi…….macamana???????

  • Reply
    zura
    February 9, 2013 at 9:56 PM

    suami sy sudah bertukar tempat kije dan kami sudah bpindah…cam ne saya nk isi borang tuk tukar alam

  • Reply
    shery
    February 14, 2013 at 12:44 PM

    mcm mna nk mohon balik..aku mohon tk dpt pun..kwn2 lain sume dpt..haishhh mcm memilih jew BR1M ni kan..!!!!

  • Reply
    mamanatrah
    February 15, 2013 at 9:10 AM

    cuba nak daftar online tapi talian asyik tulis web page not available…macamana tu..

  • Reply
    hamad rafie anak napsie
    February 16, 2013 at 2:55 PM

    salam semua..saya nak dapatkan br1m kerana saya belum pernah dapat bantuan br1m

  • Reply
    HAYATI
    February 20, 2013 at 9:08 AM

    salam semua…saya nak tanya .suami saya kawin lain .dan dia dah isi borang br1m .tampa pengetahuan saya…adakah saya layak isi borang dan mendapat bantu rm500 itu…..

  • Reply
    hayati
    February 20, 2013 at 9:43 AM

    saya nak tanya.adakah saya layak isi borang br1m kerana suami kawin 2

  • Reply
    mazlina
    February 25, 2013 at 11:19 PM

    saya nak tnya..saya OKU borang br1m…rm500

  • Reply
    steeven rooben
    February 27, 2013 at 12:38 PM

    saya dapat br1 malaysia rm500.pertama kali dan yg kedua tak dapat….di suruh isi borang rayuan dan akan di bagi tahu selepas april 2013,kenapa sampai kena tunggu lama untuk tahu keputusan…dan gagi saya dibawah 3000.dan mempunyai 5 anak…dan juga ibu saya yg ber umur 80 tahun masih belum dapat suratnya…bila telephone memang tak dapat dihubungi…kenapa teruk sangat sampai nak dapat duit ini…kalau boleh cepat kan prosesnya memang senang bagi beban keluarga saya….yg benar ahli barisan nasional…019-3788358…

  • Reply
    CHIAN JIA CHII
    February 27, 2013 at 9:22 PM

    send me borang untuk mohon RM500

  • Reply
    RUBAN A/L RAVINDRAN
    February 28, 2013 at 4:21 PM

    KENAPE UNTUK SAYA BELUM DAPAT DUIT BR1M, SAYA DAH TUNNGU LAMA, BILA BOLEH SAYA DAPATKAN

  • Reply
    Hamidah Yusof
    March 1, 2013 at 8:55 AM

    Masih ada masa lagi ke utk saya memohon BR1M nie, sampai bila tarikh permohonan ini. Boleh saya tahu.

  • Reply
    nura
    March 1, 2013 at 9:02 PM

    knp brg on9 br1m xleh bkak? bkn ke trikh ttp 15/3/2013?

  • Reply
    muhamed ferrary zulkarnain bin yono mashudi
    March 5, 2013 at 10:03 PM

    mene rima bri1m 2.0

  • Reply
    muhamed ferrary zulkarnain bin yono mashudi
    March 5, 2013 at 10:07 PM

    i x tau nak mohon haaa kelakar kan

  • Reply
    muhamed ferrary zulkarnain bin yono mashudi
    March 5, 2013 at 10:15 PM

    ????/??

  • Reply
    muhamed ferrary zulkarnain bin yono mashudi
    March 5, 2013 at 10:20 PM

    saye tak tau masok kan borang
    ?
    ?
    ?

  • Reply
    FAIZAL JAMAL
    March 6, 2013 at 8:10 AM

    SIMPLE JENK ISI SECARA ONLINE

  • Reply
    PALANI
    March 9, 2013 at 11:09 AM

    I NAK TAHU SEDIKIT.AS I KNW ADA SEORANG IBU TUNGGAL YANG BERUMUR 50 THN BERWARGANEGARA MALAYSIA TETAPI IC DIA MERAH….ADAKAH DIA LAYAK UNTUK TERIMA RM 500????

  • Reply
    PATHMA
    March 11, 2013 at 1:44 PM

    Kali pertama saya terima surat pada tarikh yang sesuai, tapi kali kedua saya terima surat tetapi tarikhnya sudah lepas 1 minggu. Macam mana saya boleh dapatkan BR1M 500/-?

  • Reply
    azuera_sahlan@yahoo.com
    March 18, 2013 at 2:42 PM

    kenAPA kali petama saya dapat tapi kali ke2 saya tak dapat… mana boleh mcm tu

  • Reply
    raj kumar
    March 19, 2013 at 10:37 PM

    Mcm mn nk daftar ni

  • Reply
    Pusphalatha
    April 30, 2013 at 9:38 AM

    saya Paruvathii @ V Parwathi K/P 400426015078 tak faham kenapa nama saya tersenarai dalam maklumat isi rumah yang lain. tolong nasihat

  • Reply
    GHAZALI
    June 23, 2013 at 1:58 PM

    Borang permohononan BR1M untuk tahun 2014 tak ada ka?..
    saya nak isi ni..

  • Reply
    siti
    September 27, 2013 at 4:39 PM

    Mengdaftar bantuan BR1m 1malaysia secara online

  • Reply
    Kamil Salleh
    December 26, 2013 at 12:21 AM

    Nampaknya tak perlu dah daftar BR1M, pasal dah byk kali dpt. Nak update dah tak ada apa nak dilakukan. Moga dpt cepat2. he..he..
    Kamil Salleh recently posted..Google Malaysia Galak PKS Iklan Di YouTubeMy Profile

  • Reply
    Shaam Durai
    November 26, 2014 at 9:03 PM

    Tahun lpas i n my mother dpt,kali ni dpt tak? Lg satu kta punye alamat sama je..tak payah isi smula kan..gov hntr surat dkt rmh utk semakini maklumat n akaun no smula..kta tak tukar mane..ape i nk buat skrg

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge