Daftar Online Borang BR1M 2.0

Penerima BR1M sebelum ini tidak perlu mendaftar semula manakala penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang telah bertukar alamat atau kematian ketua isi rumah, perlu mendaftar semula untuk membolehkan mereka menerima bantuan pusingan kedua yang akan diagihkan awal tahun depan.

Photobucket Pictures, Images and Photos

Pemohon baru boleh mendaftar secara atas talian (online) atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2.0 apabila pendaftaran dibuka 1 Nov nanti. Borang permohonan boleh didapati secara percuma di :

1-Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri
2-Jabatan Pembangunan Persekutuan
3-Jabatan Kebajikan Masyarakat
4-Jabatan Penerangan serta agensi kerajaan
5-Dimuat turun melalui laman http://www.hasil.gov.my/indexbi.php

Muatturun Borang BR1M

https://ebr1m.hasil.gov.my/manualpengguna/borangbr1m2.pdf

Muatturun Borang BR1M 2014

https://ebr1m.hasil.gov.my/manualPengguna/Borang Permohonan BR1M 2014.pdf.

Daftar online BR1M

https://ebr1m.hasil.gov.my/

Antara kriteria penerima BR1M 2.0 yang layak memohon bantuan RM500:

1) Ketua isi rumah (lelaki atau perempuan) berpendapatan kasar bulanan RM3,000 ke bawah. Ia merangkumi individu yang telah berkahwin, termasuk yang tinggal bersama ibu bapa.

2) Ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah serta individu bujang yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah di dalam rumah yang sama.

3) Warga emas sebatang kara berumur 60 tahun ke atas (lahir 1953 atau sebelumnya) dengan pendapatan kasar bulanan RM3,000 ke bawah juga layak memohon. Sumber:BERNAMA

(191501)

58 Comments

  1. Macam nak try mohon lah ☺☺
    Fiza Rahman recently posted..Daging RUSA Masak Lemak Cili ApiMy Profile

  2. teringin nak mohon…hehe..tp x layak…mujur dpt gak baucer buku…
    Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Gaji Kakitangan Awam Naik Tahun 2013?My Profile

  3. alahai,.. x layak lah..

    semoga yg layak tu ambillah kesempatan yg ada,.. sementara ada yg nak memberi kan,.. untunglah kita dapat merasa…
    aimaniman recently posted..Gaji Naik 5% 2013My Profile

  4. Semoga thn nie MIL akak dpt….
    Nazayiena recently posted..Tahniah pd yg menang….My Profile

  5. perlu x cetak permohonan kalau daftar online?

  6. yg dah mohon sebelum ini tak perlu lagi kan..
    ema recently posted..I’m so sorry….My Profile

  7. senang tak perlu beratur panjang…
    donnyien recently posted..Download BR1M 2.0 onlineMy Profile

  8. kita kasi pada yg layak…hehehe
    fieda recently posted..Sibuk mengapam kini saya berhutang 256.00My Profile

  9. mcm mna nk edit item dlm borang jika kita tersalah isi item sedangkn kte dh hantar scara online?

  10. cepat-cepat kepada mereka yang layak!..rezeki jangan ditolak
    abah khalisha recently posted..Bekas Letak Buah-Buahan Yang Sangat CoolMy Profile

  11. ZAINURIAH KAMARUDIN December 20, 2012 at 2:49 PM

    DH CUBA MOHON TAPI X BOLEH POWN……URM CAM ANEW NIE……

  12. alhamdulillah……ada gak rezeki lg…….

  13. NUR AIN NABILA BINTI ABDUL GHANI December 26, 2012 at 10:25 PM

    Harap2 ada rezeki la nanti…insyAllah

  14. BR1M BANTU RM 250.00 RM 5OO.OO

  15. Senang tak perlu beratur. Sekarang ada banyak kemudahan kita perlu guna.
    Terima kasih Janji ditepati 1 Malaysia .

  16. salam..nk tnye..klau org asing bleh tak nk mohon skali? hmm..yg bleh mohon start umo bpe ye?

  17. siti zubaida binti mohamad aarif January 22, 2013 at 2:03 PM

    Nak apply..blh lg x

  18. nak tnye…..kan kerajaan ada buat bantuan lesen untuk belia…dekat mna nak dapat kan borang

  19. sya tlah dpat thun lalu,,tpi pas sya rujuk blik layak @ tdak,,sya tak lyak bab gji 3000,,sya mau tau,,mcm mna sya mau dpat gji sbnyak tu,,sdng kn sya,,cuma krja mkan gji jak,,RM18.00 sehari..slip gji sya bgi jga,,trang2 lgi sya gji RM600 lbih jak,,,sapa ble tlong sya nie…

  20. Saya sudah daftar,bilakah saya akan diberitahu bahawa saya telah layak menerima dua ratus lima puluh riggit?

  21. macam hendak semak lulus mendapat bantuan rm 250

  22. mohd khairul nizam bin bachok February 5, 2013 at 1:54 PM

    dari tahun lepas sy memohon bantuan 1 malaysia,tapi tidak pernah dapat apa-apa berita,sedangkan pendapat sy tidak melebihi rm3000,sekarang bantuan 1 malaysia 2.0 kembali,saya masih tidak dapat bantuan tu,saya cuba pulak mengisi borang secara online,tapi tidak boleh kerana pengesahan BR1M telah wujud..

  23. Malai Yati Binti Talip February 6, 2013 at 4:00 PM

    Baru ja isi borang online, harap-harap dapat la. Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. Dan Janji Ditepati. Terimakasih PM.

  24. Sy. Blm dpt br1m yg tahun lepas pun.tapi tahun ini blm tahu lagi…….macamana???????

  25. suami sy sudah bertukar tempat kije dan kami sudah bpindah…cam ne saya nk isi borang tuk tukar alam

  26. mcm mna nk mohon balik..aku mohon tk dpt pun..kwn2 lain sume dpt..haishhh mcm memilih jew BR1M ni kan..!!!!

  27. cuba nak daftar online tapi talian asyik tulis web page not available…macamana tu..

  28. salam semua..saya nak dapatkan br1m kerana saya belum pernah dapat bantuan br1m

  29. salam semua…saya nak tanya .suami saya kawin lain .dan dia dah isi borang br1m .tampa pengetahuan saya…adakah saya layak isi borang dan mendapat bantu rm500 itu…..

  30. saya nak tanya.adakah saya layak isi borang br1m kerana suami kawin 2

  31. saya nak tnya..saya OKU borang br1m…rm500

  32. saya dapat br1 malaysia rm500.pertama kali dan yg kedua tak dapat….di suruh isi borang rayuan dan akan di bagi tahu selepas april 2013,kenapa sampai kena tunggu lama untuk tahu keputusan…dan gagi saya dibawah 3000.dan mempunyai 5 anak…dan juga ibu saya yg ber umur 80 tahun masih belum dapat suratnya…bila telephone memang tak dapat dihubungi…kenapa teruk sangat sampai nak dapat duit ini…kalau boleh cepat kan prosesnya memang senang bagi beban keluarga saya….yg benar ahli barisan nasional…019-3788358…

  33. send me borang untuk mohon RM500

  34. KENAPE UNTUK SAYA BELUM DAPAT DUIT BR1M, SAYA DAH TUNNGU LAMA, BILA BOLEH SAYA DAPATKAN

  35. Masih ada masa lagi ke utk saya memohon BR1M nie, sampai bila tarikh permohonan ini. Boleh saya tahu.

  36. knp brg on9 br1m xleh bkak? bkn ke trikh ttp 15/3/2013?

  37. SIMPLE JENK ISI SECARA ONLINE

  38. I NAK TAHU SEDIKIT.AS I KNW ADA SEORANG IBU TUNGGAL YANG BERUMUR 50 THN BERWARGANEGARA MALAYSIA TETAPI IC DIA MERAH….ADAKAH DIA LAYAK UNTUK TERIMA RM 500????

  39. Kali pertama saya terima surat pada tarikh yang sesuai, tapi kali kedua saya terima surat tetapi tarikhnya sudah lepas 1 minggu. Macam mana saya boleh dapatkan BR1M 500/-?

  40. azuera_sahlan@yahoo.com March 18, 2013 at 2:42 PM

    kenAPA kali petama saya dapat tapi kali ke2 saya tak dapat… mana boleh mcm tu

  41. Mcm mn nk daftar ni

  42. saya Paruvathii @ V Parwathi K/P 400426015078 tak faham kenapa nama saya tersenarai dalam maklumat isi rumah yang lain. tolong nasihat

  43. Borang permohononan BR1M untuk tahun 2014 tak ada ka?..
    saya nak isi ni..

  44. Mengdaftar bantuan BR1m 1malaysia secara online

  45. Nampaknya tak perlu dah daftar BR1M, pasal dah byk kali dpt. Nak update dah tak ada apa nak dilakukan. Moga dpt cepat2. he..he..
    Kamil Salleh recently posted..Google Malaysia Galak PKS Iklan Di YouTubeMy Profile

  46. Tahun lpas i n my mother dpt,kali ni dpt tak? Lg satu kta punye alamat sama je..tak payah isi smula kan..gov hntr surat dkt rmh utk semakini maklumat n akaun no smula..kta tak tukar mane..ape i nk buat skrg

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


CommentLuv badge

SEO Powered by Platinum SEO from Techblissonline