Daftar Online Borang BR1M 2.0

1.11.2012 | 12:25

Penerima BR1M sebelum ini tidak perlu mendaftar semula manakala penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang telah bertukar alamat atau kematian ketua isi rumah, perlu mendaftar semula untuk membolehkan mereka menerima bantuan pusingan kedua yang akan diagihkan awal tahun depan.

Photobucket Pictures, Images and Photos

Pemohon baru boleh mendaftar secara atas talian (online) atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2.0 apabila pendaftaran dibuka 1 Nov nanti. Borang permohonan boleh didapati secara percuma di :

1-Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri
2-Jabatan Pembangunan Persekutuan
3-Jabatan Kebajikan Masyarakat
4-Jabatan Penerangan serta agensi kerajaan
5-Dimuat turun melalui laman http://www.hasil.gov.my/indexbi.php

Muatturun Borang BR1M

https://ebr1m.hasil.gov.my/manualpengguna/borangbr1m2.pdf

Muatturun Borang BR1M 2014

https://ebr1m.hasil.gov.my/manualPengguna/Borang Permohonan BR1M 2014.pdf.

Daftar online BR1M

https://ebr1m.hasil.gov.my/

Antara kriteria penerima BR1M 2.0 yang layak memohon bantuan RM500:

1) Ketua isi rumah (lelaki atau perempuan) berpendapatan kasar bulanan RM3,000 ke bawah. Ia merangkumi individu yang telah berkahwin, termasuk yang tinggal bersama ibu bapa.

2) Ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah serta individu bujang yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah di dalam rumah yang sama.

3) Warga emas sebatang kara berumur 60 tahun ke atas (lahir 1953 atau sebelumnya) dengan pendapatan kasar bulanan RM3,000 ke bawah juga layak memohon. Sumber:BERNAMA

56 comments


  1. Fiza Rahman
    November 1, 2012 | 2:54 PM
    Reply

    Macam nak try mohon lah ☺☺
    Fiza Rahman recently posted..Daging RUSA Masak Lemak Cili ApiMy Profile


  2. Ibu Mifzal Arsyad
    November 1, 2012 | 4:42 PM
    Reply

    teringin nak mohon…hehe..tp x layak…mujur dpt gak baucer buku…
    Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Gaji Kakitangan Awam Naik Tahun 2013?My Profile


  3. aimaniman
    November 1, 2012 | 5:04 PM
    Reply

    alahai,.. x layak lah..

    semoga yg layak tu ambillah kesempatan yg ada,.. sementara ada yg nak memberi kan,.. untunglah kita dapat merasa…
    aimaniman recently posted..Gaji Naik 5% 2013My Profile


  4. Nazayiena
    November 2, 2012 | 9:23 AM
    Reply

    Semoga thn nie MIL akak dpt….
    Nazayiena recently posted..Tahniah pd yg menang….My Profile


  5. merlisa
    November 2, 2012 | 9:43 AM
    Reply

    perlu x cetak permohonan kalau daftar online?


  6. ema
    November 2, 2012 | 1:04 PM
    Reply

    yg dah mohon sebelum ini tak perlu lagi kan..
    ema recently posted..I’m so sorry….My Profile


  7. donnyien
    November 3, 2012 | 7:25 PM
    Reply

    senang tak perlu beratur panjang…
    donnyien recently posted..Download BR1M 2.0 onlineMy Profile


  8. fieda
    November 9, 2012 | 5:22 PM
    Reply

    kita kasi pada yg layak…hehehe
    fieda recently posted..Sibuk mengapam kini saya berhutang 256.00My Profile


  9. farah
    November 13, 2012 | 4:29 PM
    Reply

    mcm mna nk edit item dlm borang jika kita tersalah isi item sedangkn kte dh hantar scara online?


    • ZAINURIAH KAMARUDIN
      December 20, 2012 | 2:52 PM
      Reply

      mcm mnew u mohon ea??????itew dah wt p x boleh antar…..napew ea????


  10. abah khalisha
    November 14, 2012 | 9:10 AM
    Reply

    cepat-cepat kepada mereka yang layak!..rezeki jangan ditolak
    abah khalisha recently posted..Bekas Letak Buah-Buahan Yang Sangat CoolMy Profile


  11. ZAINURIAH KAMARUDIN
    December 20, 2012 | 2:49 PM
    Reply

    DH CUBA MOHON TAPI X BOLEH POWN……URM CAM ANEW NIE……


    • md
      February 13, 2013 | 9:09 PM
      Reply

      jikalau syaratnya lengkap, atau layak memohon. awak boleh menggisi borang rayuan. selagi peluang masih ada


  12. yusnita
    December 24, 2012 | 5:16 PM
    Reply

    alhamdulillah……ada gak rezeki lg…….


  13. NUR AIN NABILA BINTI ABDUL GHANI
    December 26, 2012 | 10:25 PM
    Reply

    Harap2 ada rezeki la nanti…insyAllah


  14. SOBHANRAJ
    December 29, 2012 | 11:04 PM
    Reply

    BR1M BANTU RM 250.00 RM 5OO.OO


  15. M.V vediyammal a/p Manikam
    January 6, 2013 | 7:24 PM
    Reply

    Senang tak perlu beratur. Sekarang ada banyak kemudahan kita perlu guna.
    Terima kasih Janji ditepati 1 Malaysia .


  16. zazamus
    January 16, 2013 | 9:58 AM
    Reply

    salam..nk tnye..klau org asing bleh tak nk mohon skali? hmm..yg bleh mohon start umo bpe ye?


    • muhdizaaz bin lothman
      February 18, 2013 | 2:45 PM
      Reply

      bagus


  17. siti zubaida binti mohamad aarif
    January 22, 2013 | 2:03 PM
    Reply

    Nak apply..blh lg x


  18. muhammad
    January 25, 2013 | 3:10 PM
    Reply

    nak tnye


  19. muhammad
    January 25, 2013 | 3:12 PM
    Reply

    nak tnye…..kan kerajaan ada buat bantuan lesen untuk belia…dekat mna nak dapat kan borang


  20. sitti salmiah
    January 25, 2013 | 9:54 PM
    Reply

    sya tlah dpat thun lalu,,tpi pas sya rujuk blik layak @ tdak,,sya tak lyak bab gji 3000,,sya mau tau,,mcm mna sya mau dpat gji sbnyak tu,,sdng kn sya,,cuma krja mkan gji jak,,RM18.00 sehari..slip gji sya bgi jga,,trang2 lgi sya gji RM600 lbih jak,,,sapa ble tlong sya nie…


  21. choong siaw chiou
    February 2, 2013 | 12:05 AM
    Reply

    Saya sudah daftar,bilakah saya akan diberitahu bahawa saya telah layak menerima dua ratus lima puluh riggit?


  22. ganesan
    February 2, 2013 | 8:24 AM
    Reply

    macam hendak semak lulus mendapat bantuan rm 250


  23. mohd khairul nizam bin bachok
    February 5, 2013 | 1:54 PM
    Reply

    dari tahun lepas sy memohon bantuan 1 malaysia,tapi tidak pernah dapat apa-apa berita,sedangkan pendapat sy tidak melebihi rm3000,sekarang bantuan 1 malaysia 2.0 kembali,saya masih tidak dapat bantuan tu,saya cuba pulak mengisi borang secara online,tapi tidak boleh kerana pengesahan BR1M telah wujud..


  24. Malai Yati Binti Talip
    February 6, 2013 | 4:00 PM
    Reply

    Baru ja isi borang online, harap-harap dapat la. Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. Dan Janji Ditepati. Terimakasih PM.


  25. Hanbarchu a/Applasamy
    February 9, 2013 | 1:42 PM
    Reply

    Sy. Blm dpt br1m yg tahun lepas pun.tapi tahun ini blm tahu lagi…….macamana???????


  26. zura
    February 9, 2013 | 9:56 PM
    Reply

    suami sy sudah bertukar tempat kije dan kami sudah bpindah…cam ne saya nk isi borang tuk tukar alam


  27. shery
    February 14, 2013 | 12:44 PM
    Reply

    mcm mna nk mohon balik..aku mohon tk dpt pun..kwn2 lain sume dpt..haishhh mcm memilih jew BR1M ni kan..!!!!


  28. mamanatrah
    February 15, 2013 | 9:10 AM
    Reply

    cuba nak daftar online tapi talian asyik tulis web page not available…macamana tu..


  29. hamad rafie anak napsie
    February 16, 2013 | 2:55 PM
    Reply

    salam semua..saya nak dapatkan br1m kerana saya belum pernah dapat bantuan br1m


  30. HAYATI
    February 20, 2013 | 9:08 AM
    Reply

    salam semua…saya nak tanya .suami saya kawin lain .dan dia dah isi borang br1m .tampa pengetahuan saya…adakah saya layak isi borang dan mendapat bantu rm500 itu…..


  31. hayati
    February 20, 2013 | 9:43 AM
    Reply

    saya nak tanya.adakah saya layak isi borang br1m kerana suami kawin 2


  32. mazlina
    February 25, 2013 | 11:19 PM
    Reply

    saya nak tnya..saya OKU borang br1m…rm500


  33. steeven rooben
    February 27, 2013 | 12:38 PM
    Reply

    saya dapat br1 malaysia rm500.pertama kali dan yg kedua tak dapat….di suruh isi borang rayuan dan akan di bagi tahu selepas april 2013,kenapa sampai kena tunggu lama untuk tahu keputusan…dan gagi saya dibawah 3000.dan mempunyai 5 anak…dan juga ibu saya yg ber umur 80 tahun masih belum dapat suratnya…bila telephone memang tak dapat dihubungi…kenapa teruk sangat sampai nak dapat duit ini…kalau boleh cepat kan prosesnya memang senang bagi beban keluarga saya….yg benar ahli barisan nasional…019-3788358…


  34. CHIAN JIA CHII
    February 27, 2013 | 9:22 PM
    Reply

    send me borang untuk mohon RM500


  35. RUBAN A/L RAVINDRAN
    February 28, 2013 | 4:21 PM
    Reply

    KENAPE UNTUK SAYA BELUM DAPAT DUIT BR1M, SAYA DAH TUNNGU LAMA, BILA BOLEH SAYA DAPATKAN


  36. Hamidah Yusof
    March 1, 2013 | 8:55 AM
    Reply

    Masih ada masa lagi ke utk saya memohon BR1M nie, sampai bila tarikh permohonan ini. Boleh saya tahu.


  37. nura
    March 1, 2013 | 9:02 PM
    Reply

    knp brg on9 br1m xleh bkak? bkn ke trikh ttp 15/3/2013?

  38. mene rima bri1m 2.0

  39. i x tau nak mohon haaa kelakar kan

  40. ????/??

  41. saye tak tau masok kan borang
    ?
    ?
    ?


  42. FAIZAL JAMAL
    March 6, 2013 | 8:10 AM
    Reply

    SIMPLE JENK ISI SECARA ONLINE


  43. PALANI
    March 9, 2013 | 11:09 AM
    Reply

    I NAK TAHU SEDIKIT.AS I KNW ADA SEORANG IBU TUNGGAL YANG BERUMUR 50 THN BERWARGANEGARA MALAYSIA TETAPI IC DIA MERAH….ADAKAH DIA LAYAK UNTUK TERIMA RM 500????


  44. PATHMA
    March 11, 2013 | 1:44 PM
    Reply

    Kali pertama saya terima surat pada tarikh yang sesuai, tapi kali kedua saya terima surat tetapi tarikhnya sudah lepas 1 minggu. Macam mana saya boleh dapatkan BR1M 500/-?


  45. azuera_sahlan@yahoo.com
    March 18, 2013 | 2:42 PM
    Reply

    kenAPA kali petama saya dapat tapi kali ke2 saya tak dapat… mana boleh mcm tu


  46. raj kumar
    March 19, 2013 | 10:37 PM
    Reply

    Mcm mn nk daftar ni


  47. Pusphalatha
    April 30, 2013 | 9:38 AM
    Reply

    saya Paruvathii @ V Parwathi K/P 400426015078 tak faham kenapa nama saya tersenarai dalam maklumat isi rumah yang lain. tolong nasihat


  48. GHAZALI
    June 23, 2013 | 1:58 PM
    Reply

    Borang permohononan BR1M untuk tahun 2014 tak ada ka?..
    saya nak isi ni..


  49. siti
    September 27, 2013 | 4:39 PM
    Reply

    Mengdaftar bantuan BR1m 1malaysia secara online


  50. Kamil Salleh
    December 26, 2013 | 12:21 AM
    Reply

    Nampaknya tak perlu dah daftar BR1M, pasal dah byk kali dpt. Nak update dah tak ada apa nak dilakukan. Moga dpt cepat2. he..he..
    Kamil Salleh recently posted..Google Malaysia Galak PKS Iklan Di YouTubeMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge