Permohonan PR1MA Perumahan Rakyat 1 Malaysia Online

Photobucket Pictures, Images and Photos

Borang Permohonan PR1MA Program Perumahan Rakyat 1 Malaysia kini sudah mula dibuka secara online. Ini sangat memudahkan semua rakyat untuk mengemukan pendaftaran. Kalau sebelum ni, permohonan hanya boleh dibuat melalui sistem pos, sekarang dah boleh dibuat secara online sahaja. Pendaftaran Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) sudah dibuka mulai 8 Disember 2012.

Tujuan PR1MA

Photobucket Pictures, Images and Photos

PR1MA dibuka khas untuk golongan berpendapatan rendah dan sederhana memiliki sebuah rumah kos sederhana yang selesa.

Syarat-syarat Permohonan Rumah PR1MA Malaysia

1) Pemohon mestilah Warganegara Malaysia.

2) Pemohon mestilah berumur sekurang- kurangnya 21 tahun semasa permohonan dibuat.

3) Permohonan terbuka kepada individu atau keluarga (suami dan isteri) dengan pendapatan bulanan isi rumah antara RM2,500 – RM 7,500.

4) Pemohon tidak memiliki lebih daripada satu hartanah.

5) Syarat-syarat tambahan mengikut negeri-negeri.

6) Tidak diisytiharkan Muflis

Kriteria pemohon dan dokumen yang diperlukan klik di sini.

Cara Membuat Permohonan rumah PR1MA Malaysia

Sila layari laman web www.pr1ma.my

Pendaftaran pertama kali klik di http://register.pr1ma.my/Account/Register

39 thoughts on “Permohonan PR1MA Perumahan Rakyat 1 Malaysia Online

  1. shida

    nak tya dan perlukn bantuan…
    saya da dftar dan saya da trima pautan utk aktifkan akaun. tapi saya lupa nk aktifkan. masa yg diberikan telah pn tamat tempoh. jd cmner sy nk aktifkan semula akaun pr1ma?

    Reply
  2. kasot

    kata la kita dapat rumah nie..tp harga dia kita rasa2 tak larat nak bayor then kita tersangkut dekat situ je adakah pihak lawyer perumahan akan belasah kita..??
    susah makin susah le jawabnye..

    Reply
  3. Sylvestar Francis

    sy nk tnya bhgian penampang sabah ada ka…sy ada cuba apply di online PR1M so mcm mna nk taw application tu…adakah mereka telah menerima atau x….?

    Reply
  4. Sylvestar Francis

    kalau boleh sy nk minta tolong sekali lagi ajar mcm mana nk isi borang pr1ma perumahan 1 malaysua…

    Reply
  5. HASLINDA@KHADIJAH BINTI MOHD SALLEH

    saya telah mendaftar masuk secara online di PR1MA dan mendapati akaun saya disekat. Bolehkah daftar lama saya itu dibatalkan untuk membolehkan saya daftar baru semula. Saya suda cuba untuk daftar semula namun ditolak kerana no kad pengenalan saya telah masuk dalam sistem. Saya mohon kerjasama agar pihak PR1MA dapat membatalkannya dengan serta merta. Terima kasih. No H/P saya sekiranya diperlukan 019-5320788.

    Reply
  6. la

    bila saya isi bahagian no hp..dia perlukan kod negara…sy tak faham…mohon share pada siapa2 yang thu k…tq..

    Reply
  7. Abd. Majid Bin Abd. Jim

    saya ingin menanyakan dimana kah projek perumahan Satu Malaysia yg mampu milik utk di miliki mengikut gred gaji saya RM2830 bersih di dalam tangan hanya RM1803.. Kerana asyik tanya kat jabatan berkenaan asyik penuh saja. kalau ada beritahu saya , saya ingin apply, kalau saya pergi jabatan berkenaan asyik asyik jawapan yg saya dapat ialah TIADA LAGI KOSONG PROJEK SATU MALAYSIA MAMPU MILIK & BORANG DAH HABIS.. Jadi saya sebagai warga Malaysia agak terkilan dan kecil hati dgn tindakkan sebegitu.. Takkan pula nak panggil krew dan program rancangan Televisyen baru saya dpt dgn mudah… saya harap adalah ruang kecil utk saya memiliki projek Rumah 1 Malaysia Rumah Pertama ku utk aku miliki spt kata Perdana menteri ungkapkan.. saya tak pinta yg lain kecuali rumah mampu milik saya , sebab itu memang milik rakyat bukan nya milik Jabatan tersebut… Harap Maklum..

    Reply
    1. Abd. Majid Bin Abd. Jim

      Saya telah cuba mencuba beberapa tahun lepas utk mengambil borang Perumahan Projek Satu MALAYSIA namun jawapan HAMPA.. Saya bergaji rendah dan saya rasa tak mampu membeli rumah mewah dan separuh utk menampung kehidupan keluarga dgn gaji pokok RM2830 tapi gaji bersih dalam tangan RM1803… saya minta EHSAN atau minta bantuan pihak berkenaan beri satu rumah yg serba serderhana yg boleh dibayar dgn kedudukkan gaji dan taraf hidup saya terkini yg mampu saya bayar dgn gaji RM1803.. harap ada respone drp pihak berkenaan… no telefon 0128124661 @ 089660628… wassalam .. saya berharap penuh ada ruang sedikit utk saya.. memiliki rumah sendiri… wassalam..

      Reply
  8. mohd azali bin mansur

    saya dah di istihar muslis atas ksalahan org lain..boleh kah permohonan saya dibuat menggunakan nama anak lelaki saya..yg akan selesai pengajian pd bulan 5 ini..harap kerajaan pertimbang nasib org muflis kerana bukan semua yg jadi adalah atas kesalahan mereka….0133896589…

    Reply
    1. JUHARI BIN MOHD SAAD

      Dengan adanye rumah PR1M ni sangat bagus kerana ramai yg berpendapatan rendah seperti kami yang masih menyewa. RUMAH PR1MA BAGUS!!

      Reply
  9. nor asnida

    saya telah mendaftar masuk secara online di PR1MA dan mendapati akaun saya disekat. Bolehkah daftar lama saya itu dibatalkan untuk membolehkan saya daftar baru semula. Saya suda cuba untuk daftar semula namun ditolak kerana no kad pengenalan saya telah masuk dalam sistem. Saya mohon kerjasama agar pihak PR1MA dapat membatalkannya dengan serta merta. Terima kasih. No H/P saya sekiranya diperlukan 017-9203710

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge