Permohonan PR1MA Perumahan Rakyat 1 Malaysia Online

8.12.2012 | 15:54

Photobucket Pictures, Images and Photos

Borang Permohonan PR1MA Program Perumahan Rakyat 1 Malaysia kini sudah mula dibuka secara online. Ini sangat memudahkan semua rakyat untuk mengemukan pendaftaran. Kalau sebelum ni, permohonan hanya boleh dibuat melalui sistem pos, sekarang dah boleh dibuat secara online sahaja. Pendaftaran Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) sudah dibuka mulai 8 Disember 2012.

Tujuan PR1MA

Photobucket Pictures, Images and Photos

PR1MA dibuka khas untuk golongan berpendapatan rendah dan sederhana memiliki sebuah rumah kos sederhana yang selesa.

Syarat-syarat Permohonan Rumah PR1MA Malaysia

1) Pemohon mestilah Warganegara Malaysia.

2) Pemohon mestilah berumur sekurang- kurangnya 21 tahun semasa permohonan dibuat.

3) Permohonan terbuka kepada individu atau keluarga (suami dan isteri) dengan pendapatan bulanan isi rumah antara RM2,500 – RM 7,500.

4) Pemohon tidak memiliki lebih daripada satu hartanah.

5) Syarat-syarat tambahan mengikut negeri-negeri.

6) Tidak diisytiharkan Muflis

Kriteria pemohon dan dokumen yang diperlukan klik di sini.

Cara Membuat Permohonan rumah PR1MA Malaysia

Sila layari laman web www.pr1ma.my

Pendaftaran pertama kali klik di http://register.pr1ma.my/Account/Register

39 comments


  1. beckhrooy
    December 8, 2012 | 4:29 PM
    Reply

    sesiapa yang layak cepat2 memohon
    beckhrooy recently posted..Tutorial Tentang Domain Dot My [.My] dan PromosiMy Profile


  2. kak ieda
    December 8, 2012 | 8:52 PM
    Reply

    TQ dik ..
    akk nak try mohon nie .. ;)
    kak ieda recently posted..OH NAK PRIVASI KE ?My Profile


    • syaza
      January 5, 2014 | 2:35 PM
      Reply

      mcm mna nak minta rumah yang ada d sarawak..??? bila kami bleh memohon peruntukan di sarawak ???


  3. Ibu Mifzal Arsyad
    December 9, 2012 | 6:54 AM
    Reply

    wah..bagus info ni..aju mohon share ya…

    macam nak apply juga..tp blm faham lg nga meaning rumah PR1MA ni..
    Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Drama Adam & Hawa Episod 61 – 64My Profile


  4. jue
    December 10, 2012 | 11:28 AM
    Reply

    saya dah apply online PR1MA cam ner nak tau application tu diorang terima ke tak?


  5. hew yeow kok
    December 13, 2012 | 5:41 PM
    Reply

    went we can see the house???


  6. john
    January 4, 2013 | 11:07 AM
    Reply

    saya nak tanya PR1MA khas untuk semenanjung je ke atau pun untuk sarawak pun boleh?


  7. Jum
    January 31, 2013 | 12:31 PM
    Reply

    Dimana boleh dapat borong pemohonan PR1MA di sandakan sabah dan kawasan yang sedang di jalankan ?


  8. hairulafiz
    February 18, 2013 | 4:51 PM
    Reply

    peluang bagi yg belum memiliki rumah…
    hairulafiz recently posted..Trip ke Melaka WonderlandMy Profile


  9. zaharah bt saad
    March 10, 2013 | 8:47 PM
    Reply

    mana borangnya?nak isi celah mana?borang online x ada..


    • ajumohit
      March 10, 2013 | 9:01 PM
      Reply

      ada di situ, sila baca dengan teliti ye


  10. siti rokiah ibrahim
    March 23, 2013 | 3:14 PM
    Reply

    bagaimana saya ingin memiliki rumah sedangkan tak mampu.membeli.


  11. siti rokiah ibrahim
    March 23, 2013 | 3:23 PM
    Reply

    Mana borang….


  12. roslizah binti saitin
    March 23, 2013 | 5:51 PM
    Reply

    mcm mna nak isi borang pr1ma perumahan 1malaysia ne tlng mta ajar


  13. shida
    March 27, 2013 | 9:24 PM
    Reply

    nak tya dan perlukn bantuan…
    saya da dftar dan saya da trima pautan utk aktifkan akaun. tapi saya lupa nk aktifkan. masa yg diberikan telah pn tamat tempoh. jd cmner sy nk aktifkan semula akaun pr1ma?


  14. kasot
    April 10, 2013 | 5:27 PM
    Reply

    kata la kita dapat rumah nie..tp harga dia kita rasa2 tak larat nak bayor then kita tersangkut dekat situ je adakah pihak lawyer perumahan akan belasah kita..??
    susah makin susah le jawabnye..


  15. Sylvestar Francis
    April 11, 2013 | 2:59 PM
    Reply

    sy nk tnya bhgian penampang sabah ada ka…sy ada cuba apply di online PR1M so mcm mna nk taw application tu…adakah mereka telah menerima atau x….?


  16. Sylvestar Francis
    April 11, 2013 | 3:06 PM
    Reply

    kalau boleh sy nk minta tolong sekali lagi ajar mcm mana nk isi borang pr1ma perumahan 1 malaysua…


  17. Elizabeth a/p savathianMonthsp
    April 28, 2013 | 10:28 PM
    Reply

    Saya dah apply borang untuk borang perumahaan rakyat 1malaysia.tapi blm cl saya.nombor telephone 0162884612


  18. HASLINDA@KHADIJAH BINTI MOHD SALLEH
    May 15, 2013 | 10:34 AM
    Reply

    saya telah mendaftar masuk secara online di PR1MA dan mendapati akaun saya disekat. Bolehkah daftar lama saya itu dibatalkan untuk membolehkan saya daftar baru semula. Saya suda cuba untuk daftar semula namun ditolak kerana no kad pengenalan saya telah masuk dalam sistem. Saya mohon kerjasama agar pihak PR1MA dapat membatalkannya dengan serta merta. Terima kasih. No H/P saya sekiranya diperlukan 019-5320788.


  19. la
    May 22, 2013 | 9:41 AM
    Reply

    bila saya isi bahagian no hp..dia perlukan kod negara…sy tak faham…mohon share pada siapa2 yang thu k…tq..


  20. Abd. Majid Bin Abd. Jim
    June 24, 2013 | 7:30 AM
    Reply

    saya ingin menanyakan dimana kah projek perumahan Satu Malaysia yg mampu milik utk di miliki mengikut gred gaji saya RM2830 bersih di dalam tangan hanya RM1803.. Kerana asyik tanya kat jabatan berkenaan asyik penuh saja. kalau ada beritahu saya , saya ingin apply, kalau saya pergi jabatan berkenaan asyik asyik jawapan yg saya dapat ialah TIADA LAGI KOSONG PROJEK SATU MALAYSIA MAMPU MILIK & BORANG DAH HABIS.. Jadi saya sebagai warga Malaysia agak terkilan dan kecil hati dgn tindakkan sebegitu.. Takkan pula nak panggil krew dan program rancangan Televisyen baru saya dpt dgn mudah… saya harap adalah ruang kecil utk saya memiliki projek Rumah 1 Malaysia Rumah Pertama ku utk aku miliki spt kata Perdana menteri ungkapkan.. saya tak pinta yg lain kecuali rumah mampu milik saya , sebab itu memang milik rakyat bukan nya milik Jabatan tersebut… Harap Maklum..


    • Abd. Majid Bin Abd. Jim
      August 25, 2013 | 4:31 PM
      Reply

      Saya telah cuba mencuba beberapa tahun lepas utk mengambil borang Perumahan Projek Satu MALAYSIA namun jawapan HAMPA.. Saya bergaji rendah dan saya rasa tak mampu membeli rumah mewah dan separuh utk menampung kehidupan keluarga dgn gaji pokok RM2830 tapi gaji bersih dalam tangan RM1803… saya minta EHSAN atau minta bantuan pihak berkenaan beri satu rumah yg serba serderhana yg boleh dibayar dgn kedudukkan gaji dan taraf hidup saya terkini yg mampu saya bayar dgn gaji RM1803.. harap ada respone drp pihak berkenaan… no telefon 0128124661 @ 089660628… wassalam .. saya berharap penuh ada ruang sedikit utk saya.. memiliki rumah sendiri… wassalam..


  21. PerenLee
    June 30, 2013 | 7:01 PM
    Reply

    Alaa..tak layak,gaji under 2k… :(
    PerenLee recently posted..Punca Nafas Berbau dan RawatanMy Profile


  22. foong yen leng
    July 25, 2013 | 2:34 PM
    Reply

    hi, macam mana apply ?


  23. najihah
    November 19, 2013 | 6:47 PM
    Reply

    Salam,harap2 saya dptlah mohon umah ni,bukan ape utk keselesaan ank2.


  24. NOR SAFARIYAH BT CHEK MAT
    November 27, 2013 | 7:43 PM
    Reply

    assalamualaikum…sye nk memohon rumah PRIMA 1 MALAYSIA…MCM MNE CRE-CRENYE


  25. carmen hew
    February 20, 2014 | 12:27 AM
    Reply

    saya pun hendak memohon rumah .


  26. mohd azali bin mansur
    February 23, 2014 | 9:36 PM
    Reply

    saya dah di istihar muslis atas ksalahan org lain..boleh kah permohonan saya dibuat menggunakan nama anak lelaki saya..yg akan selesai pengajian pd bulan 5 ini..harap kerajaan pertimbang nasib org muflis kerana bukan semua yg jadi adalah atas kesalahan mereka….0133896589…


  27. nizam
    February 24, 2014 | 10:17 AM
    Reply

    web tak boleh buka, ada masalah ke


  28. nizam
    February 24, 2014 | 10:18 AM
    Reply

    salam , web tak boleh dibuka, ada masalah ke


  29. linda
    February 24, 2014 | 10:32 AM
    Reply

    nak daftar akaunpon x boleh cemanae nak log in


  30. faizhal
    February 24, 2014 | 12:06 PM
    Reply

    why i cant access my account for the first time to set a password ya??


  31. mohd rhadi bin mat idris
    February 24, 2014 | 4:40 PM
    Reply

    assalamualaikum.saya mohd rhadi bin mat idris ingin memohon rumah 1malasia bagaimana caranye??


  32. Malaysia Tercinta
    February 25, 2014 | 12:56 PM
    Reply

    Jom pakat daftar :)
    Malaysia Tercinta recently posted..Cara Mendaftar Dan Memohon Rumah PR1MAMy Profile


  33. salina salim
    February 26, 2014 | 8:19 AM
    Reply

    saya berumur 21thn lyak ka sya memohon wlupun sya org sabah?


    • JUHARI BIN MOHD SAAD
      February 26, 2014 | 4:21 PM
      Reply

      Dengan adanye rumah PR1M ni sangat bagus kerana ramai yg berpendapatan rendah seperti kami yang masih menyewa. RUMAH PR1MA BAGUS!!


  34. nor asnida
    March 4, 2014 | 9:26 PM
    Reply

    saya telah mendaftar masuk secara online di PR1MA dan mendapati akaun saya disekat. Bolehkah daftar lama saya itu dibatalkan untuk membolehkan saya daftar baru semula. Saya suda cuba untuk daftar semula namun ditolak kerana no kad pengenalan saya telah masuk dalam sistem. Saya mohon kerjasama agar pihak PR1MA dapat membatalkannya dengan serta merta. Terima kasih. No H/P saya sekiranya diperlukan 017-9203710

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge