Semakan E-Penyata Gaji Baru SSM 2012

20.4.2012 | 21:58

Bestnya orang2 government dah dapat merasa gaji baru ye. Walaupun daku ni bukan penjawat awam, tapi nak jugak berkongsi cara-cara untuk menyemak gaji uols secara online tau. Yang mana Semakan Slip e-Penyata Gaji Baru SSM 2012 Secara Online kini boleh dibuat mulai 20 april 2012. Kepada mereka yang ingin menyemaknya, anda boleh dapatkan slip gaji anda di .Portal Rasmi Jabatan Akauntan Negara Malaysia

Sebelum membuat semakan, sila ikuti panduan bagaimana semakan untuk dapatkan penyata gaji secara online. 
Cara-cara mendapatkan penyata gaji Online
Cara untuk mendaftar, pengguna dikehendaki melayari laman web ANM (http://www.anm.gov.my). Seterusnya klik pada e-Penyata Gaji dan Laporan. Sila layari pautan dibawah untuk ke penyata gaji online:
Seterusnya, klik pada “Pertama Kali Mendaftar” dan penuhkan ruangan kosong dengan butiran² yang diperlukan. Bila dah kesemuanya dah lengkap, Klik OK untuk pengesahan. Setelah berjaya, anda bolehlah mengakses sistem e-Penyata Gaji untuk mendapatkan penyata gaji bulanan dan pendapatan tahunan.
No gaji boleh didapati di slip penyata gaji anda yang lama. Untuk makluman, penyata gaji boleh diperolehi menerusi website ANM ini sehari sebelum pembayaran gaji bagi dibuat pada setiap bulan.
Seperti yang sedia maklum, SBPA telah pun dibatalkan manakala Skim Saraan Malaysia (SSM) telah diperkenalkan oleh Perdana Menteri. Ini meliputi kenaikan gaji kakitangan awam mengikut gred.

3 comments


 1. Mama Zharfan
  April 20, 2012 | 11:37 PM
  Reply

  thanks for sharing :)


 2. kakcik
  April 21, 2012 | 12:32 AM
  Reply

  Sejak diperkenalkan, kakcik memang menggunakan perkhidmatan ini untuk mendapatkan slip gaji. :)


 3. mamaNoriz
  April 22, 2012 | 9:27 AM
  Reply

  bagsulah aju…

  sya yg keje gomen dah lama pun tak tahu psl ni..hahhaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge