Tingginya bacaan dia | Patutla pandangan mata ni blurr

Entry sebelum ini daku ada bagitau yang sejak akhir2 ini, pandangan agak semakin kabur dan rabun kan. So saje nak test mata ni, so terjah satu optical shop ni. Pas check kat mesin yang dekat meja display spect tu, that salesgirl tanya:

Salesgirl : Akak memang pakai spek ke?
Daku : Taklah kenapa ye? (dalam hati berdebar tuhan aje yang tahu, kekekke)
Salesgirl : Power mata akak tinggi lah…
Daku : Haaaaaa?????? Ternganga seketika.

Pas tengok kertas tu tak reti nak baca pon ye hehehhe. Pastu salesgirl tu kata power mata ini kedua2 belah adalah dalam 300 bacaannya. Wahhh tingginya!!!! ini tahap rabun teruk ni, macam tak percaya pon ye jugak, sampai that girl offer untuk buat ujian untuk kali kedua. Dan resultnya still the same….Owhhh, tidak!!!! Abislah kembang awning tudung thai silk nanti hahahhahah…Apalah pikir sampai ke situ kan…

Adik daku pon pakai spek jugak, tapi maintain ayu jek tudung dia heheh, kalau dia baca entry ni mesti hidung dia kembang kuncup semangkuk kekekkekekekke…..pikir punya pikir, mata ni boleh bekerja tanpa spek lagi kekdahnya..so tangguh lah dulu nak pakai spek ni.
Nampak tak? Degil kan? siyes degil hahahaha…Nantilah bila dah rasa bersedia untuk ber ‘spek’ nanti, daku akan segera ke optical shop berdekatan…ohhh sebenarnya diri ini semakin tua, terasa semakin hampir denganNya.

20 thoughts on “Tingginya bacaan dia | Patutla pandangan mata ni blurr

  1. Kakzakie

    Aju kakak dari kecik pakai spek. Keturunan tak sihat mata agaknga. Kalau pilih frame pilih yg kecik. Frame pun ada banyak size Aju kalau yg besar itu bila pakai tudung jadi kembang… tak apalah aju daripada tak nampak baik pakai…

    Reply
  2. wahida

    aku pun sama mcm kak zakie tu, dari kecik dah pakai spek…

    tapi kalau dah tahap gitu, kena pakai lah spek nok, nnt ko pening tak nampak…

    Reply
  3. Nazayiena

    Akak pun mula2 dulu memang x nak pki dulu cermin mata pasal pki tudung nanti dah x cantik,tp2 takut mata makin bertambah rosak last2 pkilah cermin mata……

    Reply
  4. ieda

    aduhhhh kena joint kelab akak nie ;)
    eloklah pakai dik dari bertambah teruk .. akak since pakai lens nie power dah berkurangan ;) alhamdulillah ..

    Reply
  5. Shiela Latif

    shiela ni dari start keje dulu on off pakai CM..tapi bila kita tak pakai lagi tinggi bacaan rabun kita nanti aju…kalau tak nak pakai CM dulu, pakai Contact Lens dulu, utk elakkan makin tinggi bacaan power tu..

    take care k :)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge