cerita-ceriti

Tingginya bacaan dia | Patutla pandangan mata ni blurr

Entry sebelum ini daku ada bagitau yang sejak akhir2 ini, pandangan agak semakin kabur dan rabun kan. So saje nak test mata ni, so terjah satu optical shop ni. Pas check kat mesin yang dekat meja display spect tu, that salesgirl tanya:

Salesgirl : Akak memang pakai spek ke?
Daku : Taklah kenapa ye? (dalam hati berdebar tuhan aje yang tahu, kekekke)
Salesgirl : Power mata akak tinggi lah…
Daku : Haaaaaa?????? Ternganga seketika.

Pas tengok kertas tu tak reti nak baca pon ye hehehhe. Pastu salesgirl tu kata power mata ini kedua2 belah adalah dalam 300 bacaannya. Wahhh tingginya!!!! ini tahap rabun teruk ni, macam tak percaya pon ye jugak, sampai that girl offer untuk buat ujian untuk kali kedua. Dan resultnya still the same….Owhhh, tidak!!!! Abislah kembang awning tudung thai silk nanti hahahhahah…Apalah pikir sampai ke situ kan…

Adik daku pon pakai spek jugak, tapi maintain ayu jek tudung dia heheh, kalau dia baca entry ni mesti hidung dia kembang kuncup semangkuk kekekkekekekke…..pikir punya pikir, mata ni boleh bekerja tanpa spek lagi kekdahnya..so tangguh lah dulu nak pakai spek ni.
Nampak tak? Degil kan? siyes degil hahahaha…Nantilah bila dah rasa bersedia untuk ber ‘spek’ nanti, daku akan segera ke optical shop berdekatan…ohhh sebenarnya diri ini semakin tua, terasa semakin hampir denganNya.

(2362)

Related Posts

20 Comments

  • Reply
    Kakzakie
    March 26, 2012 at 1:06 AM

    Aju kakak dari kecik pakai spek. Keturunan tak sihat mata agaknga. Kalau pilih frame pilih yg kecik. Frame pun ada banyak size Aju kalau yg besar itu bila pakai tudung jadi kembang… tak apalah aju daripada tak nampak baik pakai…

  • Reply
    :: Mrs.Eady ::
    March 26, 2012 at 1:21 AM

    kene pakai spek la kalo gini..

  • Reply
    ayu
    March 26, 2012 at 1:39 AM

    Aju..tinggi gak tu..tak mau pakai spek pakai la contact lens

  • Reply
    fiza
    March 26, 2012 at 1:58 AM

    Daku pon rabun gak, tapi tak pakai spek pon sbb masih bley tgk dgn jelas ☺☺

    Pakai contact lens lah.

  • Reply
    wahida
    March 26, 2012 at 1:58 AM

    aku pun sama mcm kak zakie tu, dari kecik dah pakai spek…

    tapi kalau dah tahap gitu, kena pakai lah spek nok, nnt ko pening tak nampak…

  • Reply
    (Lizz) http://www.mummycute.com/
    March 26, 2012 at 2:06 AM

    ermm tinggi tu…dah2 lepaih ni memang kener pakai spek..

  • Reply
    Nazayiena
    March 26, 2012 at 2:23 AM

    Akak pun mula2 dulu memang x nak pki dulu cermin mata pasal pki tudung nanti dah x cantik,tp2 takut mata makin bertambah rosak last2 pkilah cermin mata……

  • Reply
    ieda
    March 26, 2012 at 2:29 AM

    aduhhhh kena joint kelab akak nie 😉
    eloklah pakai dik dari bertambah teruk .. akak since pakai lens nie power dah berkurangan 😉 alhamdulillah ..

  • Reply
    adianiez AIDA
    March 26, 2012 at 2:44 AM

    yes pakai ler contact lens, baru tak kembang awning tudung hi hi hi… if lewat, ditakuti semakin rabun!

  • Reply
    aanie
    March 26, 2012 at 3:14 AM

    300? tinggi gak tu aju…blh nampak ke bila drive?

    aanie pakai lens je bila keluar…x suka pakai spek…..

  • Reply
    bada
    March 26, 2012 at 3:29 AM

    tinggi tu aju…

  • Reply
    ♥♥azatiesayang ♥♥
    March 26, 2012 at 4:05 AM

    salam aju..anak2 k.atie 2-2nya dah pakai spec..ibu-ayah lom lagik..:D

  • Reply
    Ida Mohd Ali
    March 26, 2012 at 4:08 AM

    take care of ur eyes k…

  • Reply
    Shiela Latif
    March 26, 2012 at 4:19 AM

    shiela ni dari start keje dulu on off pakai CM..tapi bila kita tak pakai lagi tinggi bacaan rabun kita nanti aju…kalau tak nak pakai CM dulu, pakai Contact Lens dulu, utk elakkan makin tinggi bacaan power tu..

    take care k 🙂

  • Reply
    Bui Junaidi
    March 26, 2012 at 5:58 AM

    DAH SAMA DEGREE DGN BUI..WELCOME TO THE CLUB AJU..HAHAHAHA

  • Reply
    Mama Ema
    March 26, 2012 at 6:26 AM

    pasni dah kena pakai spek lah aju…

  • Reply
    kayyana
    March 26, 2012 at 6:44 AM

    kak aju.. kalau taknak pakai spec akak pakailah contact lense.. wah gitu.. tp pakai contact lense bahaya sikit.. heheheheh

  • Reply
    ~ yus ~
    March 26, 2012 at 7:53 AM

    mmg dah wajib pakai spek tu aju.

  • Reply
    Salina@IbuAqil
    March 26, 2012 at 8:46 AM

    Ina punya bacaan 400 lbh kak..
    Dahsyat kan?! hi3!!!

  • Reply
    anisalya
    March 26, 2012 at 9:50 AM

    kalau still blh tgk, tak apa. takut pening je.

  • Leave a Reply

    CommentLuv badge