Tingginya bacaan dia | Patutla pandangan mata ni blurr

26.3.2012 | 01:00

Entry sebelum ini daku ada bagitau yang sejak akhir2 ini, pandangan agak semakin kabur dan rabun kan. So saje nak test mata ni, so terjah satu optical shop ni. Pas check kat mesin yang dekat meja display spect tu, that salesgirl tanya:

Salesgirl : Akak memang pakai spek ke?
Daku : Taklah kenapa ye? (dalam hati berdebar tuhan aje yang tahu, kekekke)
Salesgirl : Power mata akak tinggi lah…
Daku : Haaaaaa?????? Ternganga seketika.

Pas tengok kertas tu tak reti nak baca pon ye hehehhe. Pastu salesgirl tu kata power mata ini kedua2 belah adalah dalam 300 bacaannya. Wahhh tingginya!!!! ini tahap rabun teruk ni, macam tak percaya pon ye jugak, sampai that girl offer untuk buat ujian untuk kali kedua. Dan resultnya still the same….Owhhh, tidak!!!! Abislah kembang awning tudung thai silk nanti hahahhahah…Apalah pikir sampai ke situ kan…

Adik daku pon pakai spek jugak, tapi maintain ayu jek tudung dia heheh, kalau dia baca entry ni mesti hidung dia kembang kuncup semangkuk kekekkekekekke…..pikir punya pikir, mata ni boleh bekerja tanpa spek lagi kekdahnya..so tangguh lah dulu nak pakai spek ni.
Nampak tak? Degil kan? siyes degil hahahaha…Nantilah bila dah rasa bersedia untuk ber ‘spek’ nanti, daku akan segera ke optical shop berdekatan…ohhh sebenarnya diri ini semakin tua, terasa semakin hampir denganNya.

20 comments


  1. Kakzakie
    March 26, 2012 | 1:06 AM
    Reply

    Aju kakak dari kecik pakai spek. Keturunan tak sihat mata agaknga. Kalau pilih frame pilih yg kecik. Frame pun ada banyak size Aju kalau yg besar itu bila pakai tudung jadi kembang… tak apalah aju daripada tak nampak baik pakai…


  2. :: Mrs.Eady ::
    March 26, 2012 | 1:21 AM
    Reply

    kene pakai spek la kalo gini..


  3. ayu
    March 26, 2012 | 1:39 AM
    Reply

    Aju..tinggi gak tu..tak mau pakai spek pakai la contact lens


  4. fiza
    March 26, 2012 | 1:58 AM
    Reply

    Daku pon rabun gak, tapi tak pakai spek pon sbb masih bley tgk dgn jelas ☺☺

    Pakai contact lens lah.


  5. wahida
    March 26, 2012 | 1:58 AM
    Reply

    aku pun sama mcm kak zakie tu, dari kecik dah pakai spek…

    tapi kalau dah tahap gitu, kena pakai lah spek nok, nnt ko pening tak nampak…


  6. (Lizz) http://www.mummycute.com/
    March 26, 2012 | 2:06 AM
    Reply

    ermm tinggi tu…dah2 lepaih ni memang kener pakai spek..


  7. Nazayiena
    March 26, 2012 | 2:23 AM
    Reply

    Akak pun mula2 dulu memang x nak pki dulu cermin mata pasal pki tudung nanti dah x cantik,tp2 takut mata makin bertambah rosak last2 pkilah cermin mata……


  8. ieda
    March 26, 2012 | 2:29 AM
    Reply

    aduhhhh kena joint kelab akak nie ;)
    eloklah pakai dik dari bertambah teruk .. akak since pakai lens nie power dah berkurangan ;) alhamdulillah ..


  9. adianiez AIDA
    March 26, 2012 | 2:44 AM
    Reply

    yes pakai ler contact lens, baru tak kembang awning tudung hi hi hi… if lewat, ditakuti semakin rabun!


  10. aanie
    March 26, 2012 | 3:14 AM
    Reply

    300? tinggi gak tu aju…blh nampak ke bila drive?

    aanie pakai lens je bila keluar…x suka pakai spek…..


  11. bada
    March 26, 2012 | 3:29 AM
    Reply

    tinggi tu aju…


  12. ♥♥azatiesayang ♥♥
    March 26, 2012 | 4:05 AM
    Reply

    salam aju..anak2 k.atie 2-2nya dah pakai spec..ibu-ayah lom lagik..:D


  13. Ida Mohd Ali
    March 26, 2012 | 4:08 AM
    Reply

    take care of ur eyes k…


  14. Shiela Latif
    March 26, 2012 | 4:19 AM
    Reply

    shiela ni dari start keje dulu on off pakai CM..tapi bila kita tak pakai lagi tinggi bacaan rabun kita nanti aju…kalau tak nak pakai CM dulu, pakai Contact Lens dulu, utk elakkan makin tinggi bacaan power tu..

    take care k :)


  15. Bui Junaidi
    March 26, 2012 | 5:58 AM
    Reply

    DAH SAMA DEGREE DGN BUI..WELCOME TO THE CLUB AJU..HAHAHAHA


  16. Mama Ema
    March 26, 2012 | 6:26 AM
    Reply

    pasni dah kena pakai spek lah aju…


  17. kayyana
    March 26, 2012 | 6:44 AM
    Reply

    kak aju.. kalau taknak pakai spec akak pakailah contact lense.. wah gitu.. tp pakai contact lense bahaya sikit.. heheheheh


  18. ~ yus ~
    March 26, 2012 | 7:53 AM
    Reply

    mmg dah wajib pakai spek tu aju.


  19. Salina@IbuAqil
    March 26, 2012 | 8:46 AM
    Reply

    Ina punya bacaan 400 lbh kak..
    Dahsyat kan?! hi3!!!


  20. anisalya
    March 26, 2012 | 9:50 AM
    Reply

    kalau still blh tgk, tak apa. takut pening je.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge