Pendaftaran Murid Tahun Satu Negeri Selangor Tahun 2014/2015

Alhamdulillah dah settle buat pendaftaran dan perakuan Darjah 1 sesi 2014 untuk Najiha, anak kedua saya. Sebelum ini saya dah ada pengalaman menggunakan sistem pendaftaran online ini. Jadi kali ini dah taulah serba sedikit prosedurnya. Sebenarnya Najiha ni dah daftar darjah 1 tahun lepas lagi, sengaja saya daftar awal, tahun ni baru nak buat perakuan pendaftaran

Ini cara dan tutorial untuk daftar masa Najiha - #Link ini

Ini adalah websitenya http://apps.moe.gov.my/esppsel/

Semasa pendaftaran online isi dan lengkapkan borang tersebut dengan semua info yang diperlukan. Setelah selesai nanti, anda perlu semak permohonan kerana semuanya akan dikemaskini secara dalam talian ye. Contohnya seperti gambar di bawah. Ada tarikh-tarikh untuk panduan korang apa akan jadi seterusnya ;).

Photobucket Pictures, Images and Photos

Ok selepas Pendaftaran, perlu buat perakuan pula. Yang ini ibu bapa perlu print info di website berkenaan dan bawa bersama-sama dengan checklist dokumen ini pula.

1. Salinan kad pengenalan ibu dan bapa

2. Salinan sijil Nikah

3. Salinan bil air/letrik/cukai mukai bagai hehehe

4. Dokumen Original dan Salinan surat beranak anak

5. Sampul surat beralamat sendiri dan setem 60 posyen ;)

Kemudian pergi ke pejabat sekolah dan hantar semua dokumen tersebut untuk pihak sekolah masukkan ke dalam fail. Kemudian mereka akan cop di belakang surat beranak seperti gambar di bawah. Ini belum tentu lagi anak kita dapat sekolah yang kita mohon tu tau. Nak tau? Kene tungguuu dalam bulan Ogos 2013 dan berdoa moga urusan kita dipermudahkan. Aminnnn

Photobucket Pictures, Images and Photos

Jadi bagi ibubapa yang anak-anaknya lahir tahun 2007 & 2008 sudah boleh mula mendaftarkan anak mereka bagi sesi Darjah 1 2014/2015 mulai sekarang sehingga 30 April je ye.

17 comments

  1. IntaNBerliaN says:

    senangkan bila dah blh on9 camgini… sy alisha baru nk msk 3 tahun… xsabar2 nak daftar darjah 1 nanti.. hihii

    *kakju, 17/3 tu, last date dia… kakju kne g bukak akaun nuffnang, klik sponsored pos.. (ada belah kiri sebaris dengan earning).. dekat situ dia ada bagi araha…

    gini, firstly, kakju kene wat entry lps tu save kat word n draft bg dekat dorang… upload dekat akaun nuffnang tu ada… bila dorang dah approved draft kakju, baru kakju boleh publish… time tu, dorang akan gtau bila kakju harus publish… bila dah publish, kene hantar plak link entry tu dekat dorang… hantar dekat akaun nuff…

    kalau kakju xpaham, tanya saya semula tau :-)
    IntaNBerliaN recently posted..Huggies Dry Pants Terbaekkk…!!My Profile

  2. Nor Aini Abu Hassan says:

    Saya belum lagi mendaftar anak sekolah untuk tahun 1 …apakah tarikh dah tutup ke…bagaimana cara nya . anak saya akan bersekolah
    pada tahun 2014/.Harap dapat menjelasan tentang perkara ini.

  3. Lai chui foong deaf says:

    Hi.. Anak say sudah daftar sjk (c ) bandar damai perdana, tpi dah hantar surat rumah say ada dapat ..,tak nk jauh cheras 9 batu sekolah dari rumah say

Leave a Reply

CommentLuv badge