Uncategorized Ammar Muizz genap 2 bulan April 17, 2017

Alhamdulillah 10/4/2017 yang lepas genapla usia Ammar Muizz 2 bulan. Bermakna tamat sudah cuti bersalin 2 bulan selepas melahirkan anak saya yang ke 5, hmm 5 ramainya rasa ?. Masa pergi klinik untuk dapatkan iminisasi Ammar aritu semua orang pandang-pandang kami anak beranak. Agaknya semua pun kata ramainya anak dia, tapi maknya cun lagi hahahaha...

Bacaan jaundis di hari ke 35 March 27, 2017 in Parenting

Kalau ingat di entri sebelum ni saya dah bercerita panjang lebar tentang setiap sesi untuk melihat perkembangan jaundis atau kuning baby Ammar. Dan jaundis tersebut masih berlanjutan sehingga umurnya 35 hari. Dan doktor ada beritahu saya jika bacaan jaundis masih melebihi 200, Ammar masih...

Mengumpul stok EBM seawal 3 hari selepas bersalin March 15, 2017 in Parenting

Alhamdulillah hari ini genap 34 hari usia bayi bongsu saya ni. Kuat betul menyusunya, malam bangun kejutkan ibu dia sejam/ 2 jam sekali. Siang pun lebih kurang macam tu juga. Syukur juga berak dan kencingnya normal, kalau bangun pagi tu berat betul diaper nya....

Bacaan jaundis di hari ke 18 March 3, 2017 in Parenting

Anak-anak saya kelima-limanya lahir dan mempunyai jaundis paling lama sebulan lebih. Untuk anak yang ke 5 ni, pun samalah kuning juga.  Masa mengandung anak ke 4 dulu, saya kerap amalkan minum susu kambing, kata orang usaha tak salah kan, dan bila Dzar lahir, masih...

Bayaran upah jaga bayi, caj transit, mengaji dan yuran... February 21, 2017 in Parenting

Alhamdulillah sudah pun masuk bulan ke 2 sesi persekolahan bagi tahun 2017. Bagi yang punya anak-anak bersekolah memang akan memikirkan di mana nak daftarkan anak sekolah, sekolah mana yang terbaik, kat mana nak hantar anak untuk dijaga pengasuh, berapa pula caj dan yuran yang...

Buggy Stroller yang ringan, mudah lipat dan jimat ruang... February 2, 2017 in Parenting

Stroller ni memang dah jadi satu keperluan buat semua ibu bapa. Macam saya yang ramai anak ni, ianya memang menjadi gajet asas sebab mudah kami nak bergerak dengan si kecil ni. Kalau dulu masa umurnya kurang dari setahun, bolehla nak duduk dalam baby carrier...

Tonton Wayang Movie “Sing” di musim cuti se... December 21, 2016 in Uncategorized

Aah itulah dia aktiviti kami anak beranak hujung minggu yang lepas menonton Movie Sing. Suami ke Phuket 2 minggu sebelum tu, jadi anak-anak menuntutlah supaya turn diorang pula di bawa berjalan. Yelah sayu hati tengok Adam nangis-nangis ajak abahnya gi tengok wayang atau pergi...