Tag Archives: pengesahan darjah 1

Pendaftaran Murid Tahun Satu Negeri Selangor Tahun 2014/2015

Alhamdulillah dah settle buat pendaftaran dan perakuan Darjah 1 sesi 2014 untuk Najiha, anak kedua saya. Sebelum ini saya dah ada pengalaman menggunakan sistem pendaftaran online ini. Jadi kali ini dah taulah serba sedikit prosedurnya. Sebenarnya Najiha ni dah daftar darjah 1 tahun lepas lagi, sengaja saya daftar awal, tahun ni baru nak buat perakuan pendaftaran

Ini cara dan tutorial untuk daftar masa Najiha - #Link ini

Ini adalah websitenya http://apps.moe.gov.my/esppsel/

Semasa pendaftaran online isi dan lengkapkan borang tersebut dengan semua info yang diperlukan. Setelah selesai nanti, anda perlu semak permohonan kerana semuanya akan dikemaskini secara dalam talian ye. Contohnya seperti gambar di bawah. Ada tarikh-tarikh untuk panduan korang apa akan jadi seterusnya ;).

Photobucket Pictures, Images and Photos

Ok selepas Pendaftaran, perlu buat perakuan pula. Yang ini ibu bapa perlu print info di website berkenaan dan bawa bersama-sama dengan checklist dokumen ini pula.

1. Salinan kad pengenalan ibu dan bapa

2. Salinan sijil Nikah

3. Salinan bil air/letrik/cukai mukai bagai hehehe

4. Dokumen Original dan Salinan surat beranak anak

5. Sampul surat beralamat sendiri dan setem 60 posyen ;)

Kemudian pergi ke pejabat sekolah dan hantar semua dokumen tersebut untuk pihak sekolah masukkan ke dalam fail. Kemudian mereka akan cop di belakang surat beranak seperti gambar di bawah. Ini belum tentu lagi anak kita dapat sekolah yang kita mohon tu tau. Nak tau? Kene tungguuu dalam bulan Ogos 2013 dan berdoa moga urusan kita dipermudahkan. Aminnnn

Photobucket Pictures, Images and Photos

Jadi bagi ibubapa yang anak-anaknya lahir tahun 2007 & 2008 sudah boleh mula mendaftarkan anak mereka bagi sesi Darjah 1 2014/2015 mulai sekarang sehingga 30 April je ye.