tazkirah

Menjadi teman dan sahabat yang terbaik

Dalam hidup ini kita pasti akan memerlukan teman atau dipanggil sebagai rakan. Merekalah yang akan menjadi teman semasa kita masih hidup di dunia ini. Rakan yang baik akan sentiasa membimbing kita ke arah kebaikan.

Dalam kita berkawan biarlah ikhlas dan bukannya bersebab. Kita hendaklah sentiasa berusaha untuk melakukan kebaikan kepada rakan kita tanpa mengharapkan apa-apa balasan kembali darinya. Biarlah Allah S.W.T yang membalas kebaikan yang kita lakukan.

Adab dalam berkawan memang perlu sentiasa dijaga supaya hubungan persabahatan yang dibina akan berkekalan sampai bila-bila. Kita akan dapat mengenali siapa rakan-rakan yang benar-benar ikhlas berkawan dengan diri kita di waktu susah dan juga senang.

Kawan yang ramai sememangnya boleh dicari. Itu memang benar. Dimana-mana sahaja tempat kita boleh berkenalan dengan orang lain. Rakan-rakan sekampung, rakan sekolah, rakan universiti, rakan tempat kerja dan banyak lagi rakan-rakan lain yang boleh kita jumpa dimana-mana. Pepatah ada mengatakan berkawan biar seribu, bercinta biar satu.

Kehidupan kita dan rakan-rakan kita adalah saling memerlukan antara satu sama lain. Rakan-rakan boleh menjadi tempat untuk kita berkongsi masalah. Rakan yang terbaik akan menjadi pendengar yang baik dan akan cuba membantu menyelesaikan masalah yang kita hadapi.

Kita juga boleh meminta pandangan dari rakan-rakan kita terhadap perkara yang kita tidak tahu. Hargailah pandangan yang diberikan oleh rakan kita walaupun adakalanya kita tidak bersetuju.

“Waktu kita dalam keadaan senang, rakan-rakan akan mengenali kita. Waktu kita dalam kesusahan, kita akan mengenali siapa rakan-rakan kita.”

Masa senang adalah masa yang paling disukai oleh sesiapa sahaja. Pada waktu senang ramai rakan-rakan akan bersama dengan kita. Mereka akan berasa seronok dapat berkawan dengan kita. Kita juga akan berasa seronok mempunyai rakan-rakan yang ramai. Semua orang akan rasa gembira apabila berada pada waktu senang.

Tetapi langit tidak selalu cerah. Kita akan diuji oleh Allah S.W.T dengan kesusahan. Pada waktu susah tidak ramai orang yang dapat membantu diri kita. Pada waktu ini juga kita akan dapat menilai siapakah yang benar-benar ikhlas berkawan dengan diri kita. Ramai rakan-rakan akan lari meninggalkan diri kita kerana kesusahan yang kita alami.

Jika masih ada rakan-rakan yang setia bersama dengan kita itulah rakan-rakan yang benar ikhlas dan hubungan persahabatan yang dibina. Mereka akan cuba membantu kita mengikut kemampuan diri mereka. Bersyukurlah kita jika mempunyai rakan-rakan yang setia bersama dengan kita di waktu susah.

Hargailah rakan-rakan yang masih ada bersama dengan diri kita. Jika kita tidak pandai untuk menghargai rakan-rakan kita, sudah tentu mereka akan pergi meninggalkan kita. Berbuat baiklah kepada rakan-rakan kita mengikut kemampuan diri kita. Sentiasa mengambil berat kepada diri mereka.

Contoh hubungan persahabatan terbaik yang perlu kita contohi adalah sahabat-sahabat seperjuangan Rasulullah S.A.W seperti Abu Bakar As-Siddiq Umar Al Khattab, Usman Bin Affan, Ali Bin Abi Talib dan sahabat-sahabat nabi yang lain.

Mereka bersahabat kerana Allah S.W.T dan berjuang bersama-sama dengan Rasulullah S.A.W untuk menegakkan agama Islam. Tidak kira di waktu susah atau pun senang mereka akan tetap berjuang bersama dengan Rasulullah S.A.W. Itulah contoh sahabat terbaik yang perlu kita contohi.

Semoga hubungan persahabatan yang kita jalinkan bersama dengan rakan-rakan kita akan sentiasa diberkati oleh Allah S.W.T. Berdoalah untuk kesejahteraan rakan-rakan kita. Jika ada diantara rakan-rakan kita yang melakukan kesalahan maka masing-masing perlu mengingatkan antara satu sama lain.

Artikel : ILUVISLAM

(986)

Related Posts

10 Comments

 • Reply
  Cik Rose Cute
  March 30, 2012 at 12:42 AM

  Semoga kita menjadi sahabat di alam maya yang ikhlas hihihi

 • Reply
  :: Mrs.Eady ::
  March 30, 2012 at 1:24 AM

  Semoga kita terus kekal menjadi sahabat ye kak 🙂

 • Reply
  ieda
  March 30, 2012 at 1:27 AM

  setuju dik …
  bersahabat nie banyak dugaan , sama sahaja dlm segala hal
  semoga kita kuat harungi cabaran dlm hidup ini .. huhuhu ( tetiba lak akak sebak .. huhuh )

 • Reply
  fiza
  March 30, 2012 at 2:03 AM

  Betul tu. Semoga kita dpt menjadi sahabat yg terbaik utk sahabat kita.

 • Reply
  mama maman aka yana
  March 30, 2012 at 2:07 AM

  Senantiasa mendoakan kebahagiaan teman2 yg dekat malah yg jauh.. yg rapat atau yg kurang rapat.. janji teman yg baik..:)

 • Reply
  adianiez AIDA
  March 30, 2012 at 2:39 AM

  aida ada 2-3 pengalaman menyedihkan perihal sahabat ni. sejak itu, aida baik dgn semua orang. takde dah rapat dgn seseorang secara exlusic\ve 🙂

 • Reply
  Kakzakie
  March 30, 2012 at 3:20 AM

  Kadang kita sendiri yg tersilap Aju… kawan rapat depan mata (suami & anak-anak) sibuk kata tak ada sahabat yg baik…

  Kita kena jadi baik dulu kan Aju supaya org pun jadi baik dgn kita…

 • Reply
  mamaNoriz
  March 30, 2012 at 3:33 AM

  sya betul2 harap dpt jadi sahabat yg baik utk kwn2 sya…

 • Reply
  LYAfrina
  March 30, 2012 at 7:27 AM

  insyallah….
  sahabat adalah sebahagian org y menami dlm khidupan ni kan

 • Reply
  bada
  March 30, 2012 at 2:01 PM

  harap persahabatan kita sampai bila2… 🙂

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge