Kuantiti susu merudum ketika period?

Selepas 8 bulan melahirkan Adam, barulah aku didatangi ‘teman baikku’. Biasala fully breastfeed mommy kan mmg lambat period pertamanya. Yang aku perasan, pada hari pertama hingga hari ketiga period, kuantiti susu yg dipam kelihatan sedikit menurun. Melalui pembacaan dari blog2 ibu menyusu, baru aku sedar langkah2 berikut amat penting bg memastikan kuantiti susu sentiasa maintain walaupun ketika ibu2 period..

1. Pengambilan Kalsium
    Ibu2 digalakkan mengambil supplement kalsium kerana tahap kalsium dalam darah akan berkurangan ketika period dan ini yg mempengaruhi penyusuan susu ibu. Kalau dgn Shaklee, diorg suggest amik Ostematrik tu..so far aku belum try lagik

2. Kerapkan sesi mengepam
    Ha yang ni even tak period pun kene buat tau, make sure minum air secukupnya..

3. Stok frozen
    Yang ni pulak, kalau rasa2 mmg x boleh nk produce susu mcm yg kita dapat pada hari biasa, so bolehla gune stok frozen, jgn tensen2 kata macamana nak buat ni, ini cara aku la ekk..klu tensen kang lg sikit susu kan, so gunala skit stok frozen tu…

4. Berdoa
    Of course ini pun penting, kalau dah buat segala usaha di atas, so make sure bykkan zikir dan berdoa insya allah dipermudahkan…

BACA  Minuman Baru Bantu 'Up'kan Susu Ibu!!!!

3 thoughts on “Kuantiti susu merudum ketika period?”

  1. betul aju….ostematrix tu sbnrnya kalsium magnesium…sesetengah wanita mcm rin ni mmg perlukan kalsium magnesium semasa period untk maintainkan susu..ada jugak wanita yg tak perlu 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: