Masak Rendang Ayam!!!

Rendang Ayam

 

Kali ini kita akan belajar masak rendang ayam ye..Rendang ini memang senang bangat. Actually hari ini ada pot luck kt opis aku, so aku kene bawak rendang ayam..org lain bawak nasi lemak, sambal, buah2an, air..Ini adalah rendang paling senang utk di masak..
Bahan2 asas
Kerisik dan santan
Ayam kampung/bandar/organik
Bahan2..
Ayam
Bawang merah
Bawang Putih
Serai
Cili Padi
Santan
Kerisik
Berikut adalah bahan2 asas yang diperlukan dalam masakan ini…kemudian basuh semua bahan2 dan potong kecil2..masukkan ke dlm blender utk diblend, mudah bukan???
Bahan dimasukkan dlm blend
Siap diblend!!
Panaskan kuali ye, tak perlu letak minyak, tak perlu tumis bagai…just masukkan ayam dan bahan yg diblend tadi ke dalam kuali..panaskan dan biarkan bahan2 tadi meresap ke dalam ayam, bila nmpk ayam tadi agak2 dh masak dan sebati dgn bahannya, masukkan santan pula..Kacau dan biarkan mendidih dan akhir skali masukkan kerisik kelapa ye…biarkan ia pekat dan masukkan garam dan sedikit gula..zass!!! dah siap!!!!sedap dimakan dgn nasi panas…
BACA  Resepi rendang ayam mudah dan sedap

15 thoughts on “Masak Rendang Ayam!!!”

  1. hehehe tulah hezrina, sebab rasa mcm senang nk wat kan, kdg2 hari biasa pon aju wat gak tp tak pedas, anak2 pon boleh mkn hehehhe

  2. ooo senang je rupanya masak rendang ni…ahak…nanti blh la try..gambar dah masak xde ke??baru la meleleh…hehe…

  3. Assalamualaikum aju,

    Seronok memasak walaupun penat tapi anak2 dan suami suka, hilang penat.

  4. kak ana : hari ini ade farewell party hehehe

    lip : sowei buat lip, tak dpt nk bg skit, nnti mkn puas2 tau before deliver ye hehehhe

    aanie : a'ah lupe nk amik gmbr dh masak, sibuk melayan anak2 ngn somi mkln pehtu hehehhe

    eda: try jgn tak try hehehhe

    rose: alahai, mek rose tak sempat snap gmbr smlm hehehe…

    kunang2: betul tu diorg mkn bertambah2 pulak, dhla masak ngam2 jek hehehe

  5. sama la aju…fieda pun wat rendang camni..guna cili api..ada org guna cili kering kan..tp yg mcm ni lagi best..pedas…fieda tgk mak mertua buat…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: