Pentingkah jantina anak kita???…

Anak2 ibu

Baiknya suapkan adik makan
Barulah kak long makan pulak
Sudah menjadi lumrah kita akan bertanya kpd kawan2 atau sedara mara brp org dah anak masing2 kan?? begitu juga aku…bila diorg tanya, anak berapa? lelaki ke perempuan?? umur brp??…aku bersyukur dikurniakan tiga org cahayamata yg comel dan behave..
Aku ingat lagi semasa disahkan mengandung anak perempuan keduaku iaitu Najiha…Kawan suamiku ade berkata..’Anak perempuan lagi?????’ ko tak power la beb!!!! Nak je aku tampar mulut lelaki tu…bukan kerja kita nak menentukan jantina anak ni, semua kuasa Allah, apa yg kita dapat itu rezeki terbaik buat kita….
Semasa nak conceive Adam, aku dh baca petua dan cara nak mendapatkan anak lelaki, dari segi pemakanan dan gaya ‘persembahan’, semuanya aku kaji dan teliti, doa juga tak putus2 aku panjatkan kpd Ilahi agar segala usahaku dimakbulkan oleh-Nya…
Alhamdulillah aku menangis kegembiraan bila doktor sahkan aku hamil anak lelaki, waktu tu 4 bulan, setiap kali check up aku tidak ditemani suamiku sebab suamiku busy dgn kerja hariannya…Suamiku tak percaya bila aku katakan aku hamil anak lelaki, sehinggakan aku suruh doctor scan dan zoom pada ‘bird’ adam dan print image tu utk dibawa pulang dan tunjukkan pd suamiku…Alhamdulillah doaku dimakbulkan…
Sebenarnya tidak kira apapun jantina anak kita, yg penting cara kita mendidik mereka kan??? kalau elok acuannya maka baguslah hasilnya…jgnlah pentingkan atau membanding2kan sesama mereka sebab keperibadian mereka mencerminkan sahsiah kita jugak…

13 thoughts on “Pentingkah jantina anak kita???…”

  1. lempang je laki tu..hish..

    nanti blh la share cmne caranya…x kisah jantina apa pun..asalkan sihat dan sempurna…

    sy dlu pun mmg surprise..dr awal prgnant smpi la nak bersalin xtau apa jantina…dah keluar br tau…hehe..

  2. Yang penting anak kita sempurna dan sehat. Tak kisah la anak lelaki atau perempuan. ada la hikmahnya nanti…

  3. rose --{@ ibuRafiq @}--

    mmgla impian setiap org nak anak yg ade 2 jantina kan..lelaki ada..gurl pon ade..kiranya merasala ade anak 2 jantina ni..

    mmgla stress jugak bila ade org tanye..skang pon dah asyik kene..eh, ni pregnant lelaki ke gurl?

    sy jawab “tak kisahla kak..lelaki ke perempuan..janji dpt baby lagi..semua rezeki Allah…”

    mmgla dalam ati pon berharap dapat gurl kali ni..tapi if boy pon dah syukurrr sgt2..dapat buat kawan utk rafiq

  4. nampak sangat org tu x der otak….ckp ikut sedap mulut……x kisah memana pun janji dia sihat n sempurna..zaman sekrang laki or pompuan sama jer….

  5. mek rose : jgn tensen2 tau, org ngandung tak elok sress..takpe anak yg lahir tu bwk rezki kan, biarla org nk kata apa pon

    mummyecha: betul tu, jantina tak penting janji anak sihat dan baik budinya

  6. Memanglah kalau boleh sebagai parent kita maukan anak lelaki dan anak pompuan..tapi, Anak kan rezeki dari Allah, ada insan yang lansung tak punya cahayamata..Akak punyai 3 anak dara semua..2 orang dah meninggal ketika didalam kandungan lagi..namun tetap bersyukur dgn pemberian Allah..

  7. salam malam~mommy rasa yang sulung pompuan lagi besh…tenguk jer pic atas tu…begitu prihatin, sdahulukan adik…sulung perempuan lembut mendamaikan adik2

  8. ariana: besarnya cabaran akak..takpe yg pasti syurga tmpt anak2 akak yg terdahulu tu…spttnya kita wajib bersyukur dgn segala pemberian-Nya

    mommylavender : yelah spontan je masa amik pic ni, bila tgk sml tersentuh hati ni

  9. hani@debumelukut

    syukur dapat cahaya mata..tak kira laki ke ppuan.
    Bayangkan org yang tak ada rezeki tu..puas berubat sana sini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: