Penyusuan Susu Ibu terhenti di sini…

Bukan sengaja nk stop BF, tp supply utk Adam makin kurang..dulu Aku bekalkan 4 botol kpd maknya (pengasuh), kemudian berkurang kpd 3 botol, then berkurang lg kpd 2 botol..akhirnya sebotol jek sehari…Mestila Adam mengamuk tak cukup..bukan tak berusaha tp mcm2 dh buat…akhirnya terpaksa jugak topup dgn Formula Milk…

Tp sebenarnya, perjalanan penyusuan masih lagi diteruskan, kalau aku balik keje, Adam still BF lagi dengan ibu..Segala perubahan ini berlaku semalam, bila mak dia kata, “saya dah bg susu Nurin kt Adam ye, nmpknya dia minum abis”…Nurin tu salah sorang budak yg pengasuh tu jaga jugak…

Semalam jugak aku cari susu FM utk Adam, Dugro 123 perisa asli…takpela Adam, Ibu puas jugak dpt susukan Adam sepenuhnya selama setahun 3 bulan…Alhamdulillah…Gambar2 EBM di blog ini menjadi pengubat kerinduan ibu nk menyusukan Adam lagi….

14 thoughts on “Penyusuan Susu Ibu terhenti di sini…”

  1. sy dulu pun smpai umur izzul sthn 2bln jer pastu dah lekat yg baru dalam perut.mgkin rasa susu dah lain terus izzul taknak bf lagi dah..sedih..;(

  2. Ok juga dia nak minum botol. Kakak pengalaman anak kedua dulu siksa nak belajar minum botol. Samapai terpaksa ambil cuti lagi nak latih….

  3. rose --{@ ibuRafiq @}--

    okla dia tak alergi susu lembu..

    takpe aju..selagi boleh bf kita bfkan anak..if dah takde lagi rezeki nak bekalkan ebm nak buat camne kan..yg pasti dia masih menyusu malam2..siang pon dia mkn mcaam2 kan? rafiq dulu once dah masuk 1 tahun lebey..susu tu jd no dua kat umah pengasuh
    malam2 je dia nak ngempeng sgt2..ehehe dia nak fresh ajeee

  4. huhuhu,..sedihkan….x pe at least smpt sthn lbh kan… saya ank 1st dlu umur 2 bln dh cmpur fm…skrng ni nak fully bf bby zarif..insyaallah…

  5. wan nurul hezrina

    takper aju..alhamdulillah aju sampai setahun..nurulpun setakat setahun 6 bulan..masa 1tahun 5bulan dah preggy dah..tapi dia nyusu n pump lagi sampai 1 tahun6.1tahun 7 dia tak maudah..sb susupun tah nape makin kurang..

  6. azni: owh lebey kurang la tempoh masa kita ni azni

    Ila: tulah syukurla lepas tempoh setahun tu

    kakzakie: saya mmg ajar dia pakai botol dlm pantang lagi huhuu..perah dan masukkan dlm botol

    rose: tang ngempeng tu yg tak tahan tu rose..lenguh ek baring mengiring jek hehehhe

    wani: chai yok wani!!! aju doakan moga perjalanan penyusuan zarif dipermudahkan aminn

  7. oklah tue setahun lebih dapat bagi susu badan jer.. Dania dari kecil dah campur.. tapi sampai sekarang still BF jugak..

  8. cute mum: tulah cute mum hajat dihati nk bf until 2 tahun insya allah..tahniah jugak wat cute mum masih meneruskan BF

  9. Assalamualaikum Aju,

    Alhamdulillah dapat susukan anak sehingga setahun 3 bulan.

    Susu ibu bagus. Tapi menurut doktor kalau dah besar, susu ibu dah tak cukup khasiatnya pada anak.

  10. Aju pregnant kot.. Hehe.. Aku dulu setahun 3, baru pe-od datang, 1thn 5, terus lekat adiknya. Huhu..

    Promo Shaklee Set Penyusuan Berakhir Hujung Mei. So HURRY UP!!!

  11. hii terepas entry aju yang ni la…aju takpa ok apa dpt bf smpai setahun..

    emy dulu masa first ngan sarah..awal2 lagi dh topup fm..masa mil jaga..dia ckp sarah tak mau ebm..puas bg dia ngamuk sudhnya topup la ngan fm..tapi emy balik keje terus bf dia..smpai ashraf lahir… kra even tak fully tapi puas hati sarah dpt rasa susu ibu smpai setahun 7 bulan.. pastu bila ashraf lahir dia pelik agak geli kot nak kongsi nenen ngan adik dia hahahahha

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: