Alergi dengan kad kredit…

Pernah dengar tak org kata, orang lulusan accounting ni mmg kedekut…Hmm pada daku pandangan itu salah sama sekali. Sebenarnya mereka ini mahu mendidik diri supaya berbelanja dengan lebih bijak supaya ianya dpt menjamin masa depan sendiri dan keluarga..Ceh ceh ceh pandai nk cover diri ekk…hehehhe…

Macam daku ni, tuntutan urusan kerja memerlukan aku utk ke outstation dan bermalam utk sehari dua….Tp skrg ni kebanyakkannya hanya berurusan di sekitar ibu kota Kuala Lumpur dan kawasan seangkatan dengannya..Masalah timbul jika daku terpaksa bermalam di hotel atau memerlukan aku menyewa kereta di airport. Selalunya aku akan make sure aku keluar dgn opismate yg ada kredit kad.

Bukan sengaja tidak mahu memohon kad hutang tu tp aku ni risau dan takut bener nk pakai benda tu..Alergi sebab aku ni kaki shopping, tak pasal2 nnti bertimbun hutang piutang keliling pinggang. Tapi tak menjadik masalah dengan mereka yg pandai manage urusan perbelanjaan harian kan…Dulu pandangan aku org pakai kad kredit ni mesti banyak duit hehhhe..

Sampai skrg aku masih selesa menggunakan cash dan kad debit, ttpi bergantung jugak kpd tmpt2 sbb sebahagiannya hanya mahu menerima kad kredit shaja…Apapun berbalik kepada asas pengurusan wang dan akaun perbelanjaan sendiri kan..Tepuk dada tanya selera…

P/S : Berapa kad krdit uols ada? Chaitt sibuk jek nak tau…

Leave a Comment

Your email address will not be published.