Beranak rapat memangla penat

Rapat2 sungguh!!! hehehe

Topik arini aku nak cerita pasal beranak rapat-rapat ni..yg bisingnya of course la mak and mak mertua kita hehehe, mak aku bising sebab beliau yg akan menjaga anak dia ni dlm pantang…Mak mertua pulak kesian sebab dia tau anak lelaki dia tu sokmo busy, kesian kt menantu ni jaga cucu2 dia sesorang…

Of course ayat yg keluar tu, “ko tak makan pil perancang ke?” hehehe sebab tak makan perancang la pincang segala perancangan hahahha…chait!!! melawak pulak….

Tapi bagi aku la setelah beranak tiga ni..beranak rapat-rapat memangla tersangat penat, nak membesarkan anak-anak bukannya mudah, bukan mcm beli anak patung barbie tu, yg suap puting and susu, pakai pempes segala bagai tu…anak patung bolehla dicampak ke tepi, tapi anak??? takkanlah nk sesenang je campak ye dak???

Aku pernah dengar ade yg habis je pantang 2 bulan, terus lekat lagi…huihhh…seriau aku dengar, bukan apa terbayangkan luka jahit baru nk elok kan…eleh nak kata org kan, aku ni Najwa 6 bulan aku dh lekat si Najiha…hehehhe rezki jgnla ditolak kan…buat mcamana pun, kalau dah namanya rezeki, Allah tetap bagi jugak…

Tapi bila anak2 dah besar, teringat pengalaman jaga diorg masa kecik2, mmg menjadi pengalaman dan kenangan yg paling MANIS!!!! Anak2 anugerah Allah yg paling indah…Ada jugak kawan2 aku yg masih belum dikurniakan anak, tp tetap sabar dan tabah..insya allah kalau bukan dgn rezeki anak, mgkin rezekinya dalam bentuk lain pula…Yg dah ada anak, masih terus mencuba untuk anak2 yg kedua ketiga dan seterusnya…

Apapun..semoga hari2 mendatang terus menceriakan dan mematangkan kita kan…

Nak pantun skit boleh?? nak jugak tak kira…
Tanam pinang rapat2,
Agar puyuh tak boleh berlari,
Biarpun kita beranak rapat,
Bila diorg dah besar teringin lagi hehehhe…
Jawab2….hahhahahhha
BACA  Tukar Pelan Celcom dari P148 ke First Basic 85

29 thoughts on “Beranak rapat memangla penat”

  1. tu semua rezki kan.. bila allah nak bagi terima je.. ada org yg susah nak dpt lain pulak ceritanya.. kecik2 mmg la perit sket.. nanti dah besar mak ayah yg senang pulak..

  2. hihi,best la entry ni..mmg penat jaga ank2 masa depa kecik2 ni tp bukan senang nak dpt pengalaman mcm tu bg sesetengah org..

  3. xper… nanti dorang jadi rapat.. mcm member jer.. dah besar sket boleh tambah batch kedua. hihi

  4. alhamdulillah, itu rezeki kita… ada yg kawin brbelas2 thn pn x ank lg.. tp kalu rapat2 mmg penat kan, tp bila depa besar ckit dh blh jd geng x yah susah2 nk cr kwn lain.. main jer kt umah… bila nk tmbh lg?..opss…hehehe

  5. mmg teringin pun nak ade baby bile anak2 dah semuanye membesarkan…

    mase kecik2 dulu mmg letih la sikit…tapi sekarang dh senang boleh urus diri sendiri cume kite kena pantau jer la dan buat dia org ni mcm kawan2…

  6. hah, tu dia..teringin lagi tuu…hehe…

    beranak rapat penat sekali je….kalau jarak2, penat berkali2…huhu…

  7. hehe, penat memangla penat, tapi bila dorang dh membesar, dorang nih la yang mengubat lara hati kita kan kak…:)

  8. e@da:betul tu eda..rezki allah

    ibu naznoy: saya terpikir nk buat entry ni masa dlm toilet, waktu adam nangis2 kt luar bilik air hahaha

    ibuhebat: betul la ibuhebat, najwa and najiha skrg jd besfren

    wanijohari: next tuggu adam becar skit hehehe

    ainnoraini: betul bila dan pndai berjalan tu sronok sgt melayannya

    aanie: heppp!! babab nnti, tggu aanie plak hehehe

    iduraz: betul tu iduraz, bila dh besar jd kawan2 la

    anje: takpe anje, nnti msti balqis bleh tolong mama dia jaga adik kan…

  9. aju – betul tu suma rezeki..heee sarah n ashraf pun beza setahun aja..so dua2 pakai pampers lagi.. sarah pla minum susu formula..ashraf minum susu ibu..heeee

  10. ♥MAMASYAZA♥

    beza setiap anak2 akak 4 tahun. saja menjarakkan pasal tok umi pun dah tak larat nak jaga, tapi dia tak bagi lak akak hantar anak2 ke nurseri. teringin gak nak baby sowang lagi, manalah tahu kot dpt baby girl, siratu ada kwn, ni dia asik kena buli ngan ami n sikecik ja. tapi en. abah cakap dah cukup le 3 org anak kita…hehehehe

  11. Amiey: huhuhu tulah amiey, biarpun penat dah besar nnti lega kan

    Mrseady: ha apa tggu lagi izwa..hahahha

  12. Assalamualaikum Aju,

    Sebenar beranak rapat atau tidak bukan kerana merancang atau pil perancang. Itu cuma salah satu usaha. beranak atau tidak Allah yang menentukkannya.

    Ada orang kata, kita beranak dulu, rapat tak aper. Lepas tu berenti beranak, tinggal membela mereka jer.

  13. hahaha!! aku tak reti nak balas pantun ko…

    betul tu, membesarkan anak2 bukan mudah, tapi bila dorang dah besar, kita yg senang…anggap tu semua cabaran kita sebagai ibu…besar pahala tu…

  14. mamasyaza: wahhh baiknya planning akak, menjadik tu jarak2 4 tahun sorang

    cik ayu: tulah pasalnya ayu, org ckp mmg sedap kan, tp manisnya ada takpe kan…

    cemomoi: saya paham en cemomoi hehehe..rezki tu….

  15. azni bakal merasa hujung thn ni camna penangan beranak rapat2 ni..mesti penat nak handle dgn abg yg masih lg manja pastu adik yg perlukan perhatian lg..pasni memang kena merancang la.. 😉

  16. kecik2 ni mmg le rasa mcm susah, budak2 bila nak membesar mcm2 pe'el plak kan. tapi bila dah sekolah, dah dewasa, dah matang… seronok..

  17. Masa kecik memang cabaran nak jaga……I yang anak gap 3 tahun ni pun termengah2 dan kalut nak siapkan depa gi sekolah….huhu

  18. siap berpantun pulak aju ya..hehe

    Anak2 kak yus semua gap 2 tahun kecuali antara yg no 3 dan yg ke 4 tu beza 4 tahun..

    Bila dah 4 orang ni lagi terasa penat..huhu.

    Apa pun anak anugerah Tuhan kan, dan tak pernah rasa nak stop dulu, kalau boleh nak lagi satu..hehe

  19. aju……….nak tambah lagi sorang la lps baca entri ini..hehe..

    btw, ayu pun ada pengalaman gak macam aju.tapi, ayu rasa tak de la rapat pun..genap anak sulung 1 thn, baru lekat..then MIL tanya, tak ambik perancang ke..bla..bla..dia bising..huhu…sedih waaaaa

  20. mak aih 🙂 mmg hot entry ni kak 🙂 sama cam mak huda beranak 5, mil lak beranak 8, yg 5 kat atas tu sethn sorang..isk3..camnola mereka leh jaga anak ramai ek..kita ni kalut2 jadinye..

  21. eh.. best kot ada adik beradik yg beza tahun xjauh..sbb nnt bila dh besar n stdy kan senang + nnt akak ley tolong adik lam subjek mna yg xfaham..wahahaha.. saya abg2 akak jauh brapa tahun..mmg jarak jauh gila… 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: