^^Tip2s Mendapatkan Buffered Earning^^

Daku nak berkongsi tips2 mudah untuk mendapatkan Buffered Earning atau ringkasnya BE ini…Hmmm daku bukanlah pandai sgt tp daku cube ye..Daku register dgn Nuffnang ni pertengahan Disember 2010. Dan pada Jun 2011 barulah mendapat BE ini…banyak jugak tips2 daku blaja dgn otai2 ni…Tak lupa jugak daku selalu berutus emel dgn pihak Nuffnang utk bertanyakan perihal BE ni…Bila daku berutus emel dgn Nuffnang..ini jawapan mereka… 
Untuk mendapat ruang “Buffered Earning” pada “Earnings” anda, pertama sekali anda haruslah dipilih oleh Pihak Pengiklan (Advertisers) kami untuk membuat kempen CPM bagi pihak mereka. Terdapat beberapa faktor yang menentukan peluang anda untuk dipilih untuk kempen CPM. Pihak Pengiklan (Advertisers) memilih blog yang mereka ingin iklankan berdasarkan beberapa faktor seperti berikut :
 
TIP 1 : Kemaskini BIO – SURVEY
Disebabkan Pihak Pengiklan (Advertiser) senantiasa mempunyai pasaran khusus untuk kempen mereka, maka mereka akan memilih blog yang mempunyai pembaca blog yang berpadanan sebagai sasaran mereka. Jika pembaca blog anda termasuk di dalam kategori itu, maka peluang untuk anda dipilih untuk mereka adalah sangat tinggi. Kebanyakan bloggers yang tidak mengisi ruang ‘survey’ yang disediakan dengan betul berkemungkinan tinggi mendapati blog mereka tidak terpilih untuk mendapat kempen atau iklan daripada Advertisers. Ini kerana, ‘survey’ tersebut berfungsi untuk Advertisers kami mengenali isi kandungan blog bloggers kami dengan lebih baik. Mana-mana blog yang tidak mengisi ruang ‘survey’ selalunya tidak akan diendahkan oleh Advertisers kami kerana mereka tidak akan tahu jika kempen mereka bersesuaian atau tidak dengan isi kandungan blog tersebut. Oleh itu, kami amat menggalakkan anda mengemaskini laman ‘survey’ anda dari masa ke semasa untuk menaikkan peluang blog anda dipilih oleh Advertisers.
TIP 2 : Penempatan Iklan “Leaderboard” “Skyscraper” “Large Rectangle”


Kebersanan penempatan iklan juga sangat penting dalam industri pengiklanan. Pengiklan kami telah menghabiskan banyak wang untuk mencorakkan iklan mereka dan membeli ruang iklan. Mereka perlu memastikan mesej yang ingin mereka sampaikan kepada pasaran khusus mereka sampai dengan efektifnya. Oleh itu, mereka senantiasa akan membeli ruang iklan yang hanya telah dioptimumkan sepenuhnya dan diletakkan pada tempat yang berkesan. Kesimpulannya, anda hanya perlu meletakkan unit iklan anda pada tempat yang sepatutnya dan faktor ini akan memuaskan Pihak Pengiklan.

~~Sebagai contoh, sesuatu unit iklan “Skyscraper” seharusnya menjadi elemen pertama di sidebar dan bukan di tempat lain~~. 

~~Hal yang sama juga bagi unik iklan “Leaderboard” yang seharusnya menjadi elemen pertama yang dapat dilihat di saat pengunjung masuk ke laman web anda~~. 

~~Manakala, unit iklan “Large Rectangle” pula seharusnya ditempatkan betul-betul di bawah entri pertama anda. Jika unit iklan blog anda tidak mengikut garis panduan yang telah dinyatakan seperti di atas, hal ini akan banar-benar mempengaruhi keputusan Pengiklan untuk memilih blog anda dan berkemungkinan tinggi menyebabkan mereka memilih blog lain~~.

Selain itu, ruang unit iklan juga memainkan peranan penting bagi Blogger untuk dipilih dalam sesuatu kempen. Semua Pihak Pengiklan kami membuat pembahagian yang sama rata pada ketiga-tiga unit iklan kami iaitu, Leaderboard, Skyscraper, dan Large Rectangle setiap kali mereka beriklan dengan kami. Jika blog anda mempunyai kesemua 3 unit iklan di dalamnya, maka peluang anda untuk terpilih bagi sesuatu kempen adalah amat cerah. 

 

TIP 3 :Keahlian Glitterati
 
Keahlian eksklusif memainkan peranan dalam kempen iklan kerana Pihak Pengiklan kami lebih cenderung untuk meletakkan iklan mereka pada blog-blog berstatus Glitterati kerana ini merupakan sebahagian daripada program hadiah kami untuk Bloggers kami yang paling setia dengan kami. Ahli biasa masih akan dipilih untuk kempen tetapi dalam angka yang lebih rendah berbanding dengan ahli Glitterati.

 

TIps 4: Rajin update blog

Oleh itu, anda perlulah mengambil semua inisiatif untuk meningkatkan peluang blog anda untuk mendapat perhatian daripada Pihak Pengiklan, dengan selalu mengemas kini blog anda tak kiralah apa citer sekalipon, jnji org tertarik nk membacanya, menempatkan unit iklan anda di tempat yang betul, dll. Jika nasib menyebelahi anda, dan Pihak Pengiklan memilih anda untuk kempen CPM mereka, maka peluang untuk anda mendapat beberapa angka di ruang “Buffered Earning” adalah sangat cerah!

TIPS 5  : Berutus emel dengan Nuffnang 
Ha tips yg ni korang digalakkan bertanya kpd Nuffnang apa2 yg kita tak paham, sebab diorg mmg suke utk menjawab soalan2 kita ni, tp jgnlah tya soalan bukan2 pulak ye…tanyalah Nuffnang, lokasi iklan yg kita tepek itu ok tak? dan yg sewaktu dengannya..
BACA  Sponsored post, salah faham daa

19 thoughts on “^^Tip2s Mendapatkan Buffered Earning^^”

  1. hohoho… satu pembelajaran baru ni.. bagus, ai suker! okeh, nnt ai cuber update survey. patutlah ai punya ongkos tak berapa nak ada sangat. hahaha

    tq aju!

  2. Thanks Aju for the tips.
    Saya pun baru try tak sampai sebulan. Hopefully Celoteh kita boleh dapat duit!!

  3. tq tq…nati akak check survey …

    yg iklan samsung dll bwh n3 tu pun akak t.reti buat, yg tu mcmn plak ye?

    see…blur sungguh akak nih ;D

  4. kfieza penah dpt sekali je BE..lps tu dh diam menyepi…tips tu maybe membantu tp kalau dh malas mengejar entry mcm mano? hehee skrg lg selesa berblog tnpa mengejar n3 dan BE…

  5. yg psl pertanyaan tu….sy pun x sure gak….tp kalau kita dah penah cash out, nanti akan selalu je ada be…tu yg penah sy dgr la…tapi x tau gak la kan…depend gak…cer tanye nuffnang sendiri…hehe…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: