Perjalanan dietku | 3.6kg lagi utk disingkirkan

 Berat sekarang 60.6kg

Actually dah 2 mggu daku amalkan nasi separuh waktu lunch dan no nasi waktu malam, mula2 susah nak diamalkan tp sabar disiplin mmg kene kuat, kalau lapar mlm daku mkn roti or minum susu anlene sahaja…ingat senang nak berjauhan dengan nasi? Hihihi susah benor sebab itu kan makanan ruji kita…Memang siyes cakap susah okeh nak singkirkan 4kg berat ni, kalau pegi slimming centre mmgla cepat turun kot, tp biarlah usaha daku ni secara normal, jimat duit dan kesan baik berpanjangan…

Daku aim nak dapatkan 57kg, 1st entry ku pada Disember 2010, waktu tu 62.3kg then turun kpd 61kg.. Tapi berat tu maintain takmo gerak2 dah… Bila daku cuba kurangkan nasi dalam 2mggu ni ada penurunan, wahh cik senah turun 1.3kg jek dalam masa 11 bulan??? hehehehhe…..tapi kata orang setakat jaga makan tapi tak exercise tak bleh jugak kan? Tapi daku exercise jugak dari tempat parking ke opis tu kene jalan dalam 5-6km hehehehe, naik bukit turun bukit, merentas jalan besar 6 lane hahahhaha….balik keje kene jaga 3 anak tanpa en. somi di sisi hehehhe…

Memang penting nak jaga kesihatan kan kengkawan, bukan apa, daku kan banyak pegi visit, pastu nak habaq mai, Dialisis Centre tumbuh macam cendawan tau, nmpk sgt org Malaysia makin ramai yg berpenyakit kronik, sebab salah satu punca penyakit ialah dari makanan kan…bukan senang kene cuci darah ni, sengsara tengok, jadi patutla kita beringat, nak plak keturunan daku ada sakit jantung, darah tinggi mmgla ada chances nk kene penyakit tu, mintak dijauhkanlah…

Berat Idaman : 57kg
Disember 2010 : 62.3kg
January 2011 : 61kg
November 2011 : 60.6kg (setahun tu Cik Senah, mak oihhh jenuh diet hihi)
Disember 2011???? Tungguuuuu!!!! Hihihi

Kalau daku tak update tentang berat terkini,
maksudnya berat ku memang tak turun,
ataupun naik berganda hahahahhaha

27 thoughts on “Perjalanan dietku | 3.6kg lagi utk disingkirkan”

  1. kena usaha lebih. alhamdulillah, my sis kata sy dpt genetik my mom. dh ada anak 3 pn bdn kurus kering. suami je la ada bising2 skt sbb sy ssh nk mkn. kdg2 lupa nk mkn. tp br2 ni naik 50 kg. hehehe… naik 2kg dlm ms 3 bln.

  2. hahaha..berat aanie pun susah nak turun..nak naik senang kemain..menyampah…
    sekarang dah naik 5kg…huwaaa…..nak diet…

  3. bui pulak nk turunkan berat badan jadi 50kg..tapi tak turun2,menten jer 55kg..huhu

    tapi cara kurangkan makan nasi tu mmg berkesan utk diet..

  4. haha naik berganda aju?janganlah=)nurulpun risau jugak.now59 makin naik.masa bis pantang dulu 56 jer.masa bersalin 72kilo.banyak gak turun.masa sofia.tapi masa merah dulu lagi banyak sampai 52kilo n masa mengandungpun turun tak naik banyak sbb morng sickness sepjg hamil.now mcm susah jer nak turun.makin naek adalah.addicted makan nasik.kna kawal nak2 masa malam/sik jer lapar

  5. caiyok..caiyok aju..meh nak bg tips…malam, jgn makan nasi, tapi juz ratah2 je lauk2 tu..so, tengahari makan la nasi ye..yg penting, breakfast jgn lupa!1

  6. aju..nak naik sng sgt kan tp nak turun masyaallah susahnya..sama la aju fieda pun gitu la…berat fieda skrg 52kg..nak turunkan jadi 47kg..sbb taun lepas pernah dapat berat 47kg tu org ramai tegur mmg slim..pastu start balik mkn mlm dan berat naik mendadak.susah benor nak turun dh…huhuu…susah plk skrg ni nk diet tak mkn mlm..keje nk mkn jer la..

    anak fieda darjah 2..taun depan anak aju bru naik darjah satu kan..rasanya dapat kot taun depan..fieda pun tak sangka dh dapat taun ni..ingatkan taun depan bru dapat…

  7. berat aju lebih kurang berat akak je..

    mmg susah nak turunkan kan..

    akak mengidam nak berat 55kg ni, bila ntah nak dapat, takde usaha bersungguh pun.

    Tengok aju diet, nak diet juga, tapi susahlah..huhu

  8. aju samala kita sesi mendiet.. 1 lg tips kan minum susu omega plus tu dia buang kolestrol tp badan pun leh turun berat… mak ida minum 3 bulan baju lama semua leh pakai dah.. ida baru nak start try… heheh

  9. wah..bersemangat bilq tgk aju turun..huhuhu, nk kurus jugak…tp mlm lg cepat lapar coz zarif asyik nk berkepit jer…

  10. gambare aju… aku pasrah aje dgn berat skrg…sbb masih fully BF muaz, so berat aku xde la naik sgt2x…masih blm 55kg ok la tu kan..hehehe

    aju, kak Linda mana yg ko tanya aku tu erk? dia duk jepun gak ke? aku konpius nih…;-)

  11. Aju, aku kalau dapat turunkan berat badan 60 kg laki aku janji nak bg myvi tu… Tp ni berat bukan turun tp naik lg ada.. Skrg dah 76kg. Nak diet x Berani sbb takut susu badan jadi sikit. Ada apa2 tips x aju..

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: