MPV mana yang sesuai?

 Honda Stream kah?

Lama dah daku and hubby duk pikir nak amik MPV ni, since keluarga kami semakin ramai, Najwa asik berebut dengan Najiha nak duduk dekat aircond…Riuh dan gamat suasana dalam kete tu..Kalau balik kampung family hubbyku tumpang balik bersama, owh mmg la sempit dibuatnya…Kalau dekat ok lagi kan, tapi kalau dah berjam2 memangla sesak nafas dibuatnya huhuhu….
 Perodua Alza kah?

Jadi setelah congak punya congak bolehlah rasanya nak pakai MPV ni…tapi kene berjimat cermat jugakla kan sebab masing2 ada komitmen sendiri, anak2 mmg mbawa rezeki utk kami. Masing2 ada bahagiannya. Sebenarnya ikut kemampuan jugak kan, dengan amik kira perbelanjaan tetap, kenaikan gaji tahun depan Insya Allah, mungkin boleh kot…

 Grand Livina kah?

Tapi nak pilih MPV mana yang sesuai tu masih mjadi persoalannya? Nak besar tp murah, hahaha apala ibu ni.. Abah pikir lain pulak, nak MPV yang ada value kalau dijual semula atau trade in in future nanti… Betul jugak kan sebab Savvy daku ni memang drop second value dia tu…Masih berkira2 lagi ni…Anak2 ikutkan aje, kalau bleh Najwa nak yang macam van tu, ALPHARD??? owwhhh pengsan lapan ploh kali pon belum tentu dapat…hehehhe

Toyota Wish kah??
 Doakan moga ada rezki untuk kami sekeluarga, tapi yang mana satu tu?? belum tau lagik, sebab yang nak bayar hubby lah, daku kan setia dengan my Savvy, so hubby akan trade in kereta lama dia tu…moga2 used car akan amik ngam2 dapat settle loan skrg ni, takmo tambah2 duit hehehe….
BACA  Merancang Jantina Anak???

26 thoughts on “MPV mana yang sesuai?”

  1. hehe 2lahkan..nurulpun keta sempit tapi tak dapat lagi nak beli sbb budget takdok..kenalah sabar dulu..lagipun muat lagi hehe..amek stream ok gak aju..hikhik

  2. aju… stream or wish mmg cun… eida minat tapi budget kami hanya ada untuk livina.. so now kami pakai livina je.. heheh

  3. Dulu kakcik guna Unser, kemudian tukar kepada Innova. Kalau ada rezeki (mimpi ajelah) – nak juga beli Vellfire … hehehe.

    Mudah2an Aju dan suami dapat membuat pilihan terbaik yang memuaskan hati. 🙂

  4. LiLy @ MumMyQiStInA

    Boleh tahan pilihan Najwa tu..Alphard..idaman lily juga tu..hehe..hanya mampu berangan dulu.. 🙂

    Moga dapat buat pilihan yg terbaik Aju..^^

  5. aju : kami pun dalam perancangan nak tukar kereta ni since kereta en suami baru je habis bayar bulan lepas..tapi kereta pilihan kami kalau mpv, vote for wish la (walaupun ramai yang kata wish ni recon la , bla..bla..bla..kan)
    so, kalau kereta biasa plak, maybe civic la kut.. Mmm..tapi, bila survey2 tengah tak ada stok plak..tak tau la apa pilihan lagi ni…

  6. Pilih…jgn tak pilih ☺☺

    Daku minat ngan wish & livina, tapi tak tau bila bley mampu nak pakai. Semoga dpt buat pilihan yg baik & tepat.

  7. Stream / Wish / Livina memang ok sesgt …

    Saya pakai WISH cuma space letak barang kecil. Tapi no hal sebab kereta tu sesuai jugak nak ambil anak pergi balik sekolah. Kang kalau bawak Vellfire, Alphard .. satu sekolah nak tumpang. Camne pun memang x mampu nak beli 🙂

  8. Kami mampu beli Mr. Alza je aju.. Tu pun dpt diskaun staff sbb masa tu ayah Aqil msh keje ngn Produa.. 😉

  9. Suka Wish, tp mampu guna Livina je. Livina pun oklah, no hal setakat ini, kami amik yang 1.8 punya, lebih rasa vroom…:)

    Tp kalau aju nak murah dan more space, exora lah aju, livina mmg kecik sikit, Wish dan stream kena extra budgetlah kan. Alhphard, lagi lah extra2 budget…hihi

  10. kalau rasa kira2 tu dah ok.. korg nekad je sementara anak2 masih kecik lg ni. sok dah masuk sklh menengah lagi banyak belanja. by that time, hutang kete pun dah langsai…

  11. aju…mmg pakai mpv nie lg memudahkan utk yg ramai ahli keluarga…yg x ramai pun rasa best gak.. mcm aku nie,mmg lg bbest la feeling naik mpv..sebab rasa luas aje… orang lelaki mmg cenggitu kan, diorg suka pikir keta nak beli tu nnt ada second value tak… laki aku pun cenggitu gak…

    kalau budget ok, beli wish…kalau x, exora pun ok..;-)

  12. aku bru khwin tpi rsa nk angkt GL 1.8 impul.skrng aku pkai 2 bji kerta rsa bert jgk nk byr dua krta ingt nk trad in je 2 biji krta ambil satu krta mpv.wish mmg cun tpi aku fkir bajet batter G.L 1.8 impul try yg mmber pnya mmg terbaik ah…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: