14 Feb 2012 ~ Adam turns 2 ^_^

ย Just kami bertiga, Najwa dah tido,
Abah balik lambat walaupun dah pukul 10.30 mlm

Alhamdulillah hari ini genap umur Adam 2 tahun. Juga genap 2 tahun penyusuan susu ibu. Biarpun sempat fully breastfeed 1 tahun 3 bulan sahaja, then campur susu tepung tapi ibu cukup puas dengan pencapaian ibu ini. Sekarang Adam…sudah pandai bercakap…suke bertanya “apa tu ibu?”, “apa tu abah?”…Mari kita imbas pengalaman daku bersalinkan si budak mucuk ini.

13 Februari 2010 : Checkup mengandung di Pusrawi Jalan Tun Razak
Seperti biasa checkup dengan Dr Norfidak, O&G Specialist. Dr. Fidak tanya kabar daku hari tu. Seperti biasa check perut, scan baby yang sangat aktif ini hehehhe…EDD daku sepatutnya pada 22 Februari 2010. Tapi daku rasa tak larat yang amat sangat nak berjalan tu. Terus daku tanya, ” Doc boleh check bukaan berapa cm tak sekarang?, kalau boleh terus warded je…” Hehehhe daku pon tak tau kenapa daku begitu berani waktu itu…Doc check bukaan baru 2 cm, masih jauh lagi jun hehehhe…
So daku pulang dengan hampa, hehehhe…tapi sakit contraction sudah terasa tapi jaraknya masih panjang lagi. Daku biarkan sakit itu sehingga jam 2.00 pagi. So daku amati sakit itu semakin kuat sehingga jaraknya 10 minit skali. So siapkan beg baju daku and baby, baju Najwa dan Najiha….Daku kejutkan hubby dengan perlahan…”bang, aju dah sakit dah ni”…hubby bangun dengan pisat2, “owhh, nak gi spital dah ke? jomlah”…
14 Februari 2010 : Labour Room, Pusrawi
So hantar Najwa Najiha ke rumah pengasuh a.k.a jiranku itu. Syukurlah pengasuh tidak kisah dan sudah berpesan agar biarkan najwa dan Najiha dalam jagaannya jika daku sudah samapi masa untuk bersalin. Bila sampai Pusrawi terus masuk Labour Room. Pasang CTG kat perut, contraction turun dan naik bacaannya. Mulut terkumat kamit membaca Doa Nabi Nuh itu. Selawat dan minum air selusuh.
10:30 pagi : Malangnya doc Norfidak yang ditunggu2 dari tadi tidak muncul2, daku merayu pada nurse, tolonglah saya nak bersalin sangat dah ni nurse..Nurse kata “kita tunggu doc datang dulu ye”…Lohai spital private pon gini ke kekdahnya? Daku pegi toilet untuk buang air, tengok ada darah keluar..Lagilah daku panik…
11.20 pagi : Bang, aju dah sakit sangat ni, panggil lah nurse bang, nurse masuk check, dengan kuasa Allah Doc Norfidak terpacul di muka pintu, “sorilah jun lambat, I ada kes kat Pusrawi Sungai Buloh”…Then doc kata, eh ni dah boleh bersalin dah ni, siapkan kelengkapan nurse!!…. Kemudian dengan 2/3 teran, Alhamdulillah lahirlah Muhammad Adam Haikal ini..

BACA  Hari Sukan Little Caliphs Sri Gombak

Tak plan pon nak bersalin pada 14 Februari ni, lagipon normal kan..so memanglah tidak menyambut “hari itu”…Semoga Adam menjadi anak soleh, dengar kata ibu bapa, taat suruhanNya…panjang umur murah rejeki ye, ngeeee

20 thoughts on “14 Feb 2012 ~ Adam turns 2 ^_^”

  1. alahai, senangnya adam keluar….
    adam aanie pun 3x teran jugak..hehe…

    hepi besday adam haikal!! kalo nak tahu, dulu pun ingat nak letak nama adam haiqal gak…xtahu la camne leh letak adam hakeem lak…hehe…

    xpe la, 3 beranak je celebrate…janji hado kek…:)

  2. hepi buffday adam=)dun noti2 ek.be good boy=)may Allah bless u dear..

    bilalah nurul nak dapat baby boy plak=(

  3. happy birthday dear adam .. senangnya sis bersalin. sy harap sgt dpt merasa bersalin normal anak kedua nt. tp sampai skg blm ada rezeki ๐Ÿ™‚

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: