Cuti sekolah | Dapur pun cuti juga

 
 Cuti memasak bagiku, tapi tidak bagi surirumah sepenuh masa kan…
Bila cuti sekolah tiba, bagi daku ibu bekerja ni rasa relax sangat..Of course waktu yang paling liat sekali adalah nak memasak bekalan pagi anak-anak nak ke sekolah. Bangun seawal 5 pagi masak kue tiew kegemaran Najwa. Hari2 pon takpe tanpa jemu. Takpelah janji Najwa nak makan, ibu sanggup nak…Najwa bukanlah “pemakan” orangnya. Kalau Najwa mintak makan tu baiklah disediakan. Mesti anak2 kawan2 pon macam tu jugak kan??? Ada yang kuat makan, ada yang susah nak makan sayur dan macam2 ragam lagilah..
Waktu cuti ni daku bekalkan roti dan biskut kepada pengasuh. Anak2 kalau dah tak sekolah tu mesti nak mengunyah aje kejenya. Kalau tengok kat rumah kita macam tu, kat rumah pengasuh mestilah serupa itu jugak kan. Daku jugak bekalkan buku untuk diorang mewarna dan menulis. Ada jugaklah aktiviti daripada berkelahi sesama diorang tu hehehhe…
Tapi bagi surirumah sepenuh masa, cuti sekolah adalah waktu yang paling pack untuk mereka. Daku paham, anak2 attached dengan kita, nak memasak, mengemas, basuh kain, sidai kain, lipat kain, mengelap air yang tumpah, nasi yang berterabur hehehhehe….Takpe penat dan keringat kita itu akan dibalas berlipat kali ganda oleh Allah.
P/S : Cuti sekolah ni korang tak kemana2 ke?
 
BACA  Dari butik Zawara ke Giant Supermarket

19 thoughts on “Cuti sekolah | Dapur pun cuti juga”

  1. heheh.. apa yang pasti cuti sekolah ni yang paling kita suka ialah pergi kerja!! sebab jalan sangat lengangg….. huhuhu..maklumlah belum ada anak lagi kan.. buat ibu2 pastinya cuti sekolah la.. masa nak luangkan dengan anak2 kan… makan di luar je.. leh jalan jalan.. =)

  2. Kakak pun kalau cuti sekolah makan malam banyak keluar saja… memang cuti memasak kakak panjanglah. Kalau hari sekolah tak boleh sebab ada tuisyen dan kerja sekolah dan yg 2 lagi duduk asrama…

  3. betul tu,cuti sekolah ni lagi banyak kerja utk surirumah..tapi itu yg kita pilih,kenalah terima dgn redha kan

  4. duduk rumah je aju. tp mmg, hswife, cuti tak cuti ttp sam. cm anak2 akan mintak makan lebih. ngeee…

  5. KALAU CUTI SEKOLAH BUI BAWAK ANAK2 KE SEKOLAH..
    DULU PERNAH JD SURIRUMAH SEPENUH MASA SELAMA 9 BULAN,MMG SERONOK WPUN BYK KERJA..
    BAK KATA MAK BUI TAK KERING KAKI TANGAN..
    TP KALAU PANDAI BAGI MASA BOLEH REHAT SEPUAS2NYA..

  6. emm masak ikut mood je..slu weekend je masak..hri biasa ter sgt la jarang melain kan jerang air je hehee…

  7. aku pun bekalkan buku tulis2 dan mewarna utk anak aku si abang tu..kesian lak time cuti sekolah ni aku tak bawak dia gi mana2…huhu..

    sbb bz ngan keje la…

  8. LiLy @ MumMyQiStInA

    Qis belum sekolah..jadual tetap sama ni.. 😉

    Tapi sempena cuti sekolah ni esok nak bercuti di KG hubby… 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: