Teringin nak ada domain dan hosting sendiri

Web hosting Plan Provider

Pagi semalam terbaca di Blog Sutera Kasih yang ada bgtau NetKL Network ada provide pakej untuk domain sendiri pada harga hanya RM38 setahun. Memang teringin jugak. Hari ini baru terpikir lebih serius sebab hari2 biasa tak sempat nak pikir. Isnin sampai Jumaat kan keje, so dah tentu2 pikir pasal keje kan, kalau Sabtu Ahad ni pas masak dan kemas umah, tidokan anak2 barulah boleh berpikir dengan lebih waras wakakakakakaka……Pas bermesej ngan kak ngah femes, tu barulah mindaku sedikit terbuka untuk meng’google’ apa kelebihan ber’domain’ dan ber’hosting’ sendiri ni.
Yang daku nampak ianya lebih mesra SEO, dah tentu2 daku suka sebab daku kan suke ‘up’ entry suratkabar, itu mudah sebab daku gune IPhone, dalam toilet sambil buang hajat pon boleh up citer dalam blog hehehe, eiii maaf tak sesuai kan….Daku juga ada baca kelebihan dan kekurangan menggunakan domain sendiri ni, antaranya ialah;-
1) Rank Alexa dan Page Rank akan jatuh, sebab menggunakan URL baru, yelah benda baru memang gitu kan
2) Nuffnang juga akan terganggu tapi selepas di update URL baru di Nuffnang ianya kembali normal
3) Bloglist akan hilang, tapi langkah berjaga2 perlu diambil iaitu back up la kan….
Korang rasa macamana? Wajarkah daku bertukar ke domain baru? emmm tepuk dada tanyalah selera kan…Apapun keputusan masih belum dibuat lagi, semalam dah siap kemas umah sambil mengalihkan perabot2 seorang diri. Cik abangku keje kan hari Sabtu…Hari ahad pi bergebang!!!! Hihihi…..

6 thoughts on “Teringin nak ada domain dan hosting sendiri”

  1. selamat berdomain hehe thanks backlink 🙂

    dulu pun sy x terfikir nk berdomain..tp rasanya dh ready nk berdomain, apa salahnya melabur sedikit utk minat blogging if betul2 serius blogging..serius blogging bknla bermaksud kna update 24/7 smpai runsing if blog x update huhu

    yg pnting kita selesa dgn apa yg kita kongsikan d blog dan bg manfaat kpd pembaca kita 🙂

  2. k.aju rajin update blog n entry mmg byk yg seo.. so, oklah kalu guna domain sendiri..

    rank jatuh pun skjap je.. lps tu kalu k.aju rajin update.. mmg cpt je naik 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: