Melihat KEINDAHAN Sawah Padi, Subhanallah

 
Gambar ini diambil sewaktu dalam perjalanan ke Parit Buntar. Indahnya ciptaan Allah ini, Subhanallah. Terasa mendamaikan mata melihatnya, kalau dapat duduk di tepi sawah sambil muhasabah diri ini dengan melihat kekuasaan Allah alangkah nikmatnya. Damai sedamai-damainya, hijau dan menenangkan akal dan minda. Indah, indah dan indahnya...


 
Untuk merasakan keindahan, bacalah susunan syair yang indah-indah, buku-buku yang berfaedah, tentu timbul kerinduan untuk berkenalan dengan pengarangnya. Memerhatikan keindahan alamitu menambah harga diri.
Hasad dengki menghilangkan keindahan, baik keindahan badan, keindahan jiwa ataupun keindahan akal. Bahkan keindahan wajah pun mampu dihilangkannya.
Alangkah indahnya jika dunia dan agama berkumpul menjadi satu dan alangkah buruknya jika kafir dan derhaka bergabung dalam diri seseorang.
Letak keindahan bukan pada ejekannya, tetapi pada cara dia mengejek. Bacaan al-Quran dengan lagu yang indah dan suara yang merdu menunjukkan dalam agama pun ada seni suara.
Allah amat ingin agar hambanya memperlihatkan bekas nikmatnya atas dirinya. Perhiasan timbul daripada kerinduan terhadap yang indah. Bunga yang mekar di atas meja dan kerusi yang bagus, semuanya seiring dengan kemajuan otak dan jiwa.
Berhiaslah ketika ke masjid. Tandanya berhias itu dilarang bahkan dianjurkan. Tetapi jangan berlebih-lebihan. Seni adalah tiruan daripada keindahan dan sumber keindahan ialah Allah yang dapat disaksikan bekasnya di dalam alam ini dipandang dan direnung oleh hati sanubari yang fana di dalam cinta dan baqa lantaran makrifat.
Sesungguhnya Allah itu indah, suka akan keindahan. Perhiasan adalah barang indah. Orang tidak boleh berhias dengan barang yang buruk. Sikap yang kasar adalah lantaran jiwa yang kasar, jiwa yang tidak mengenal keindahan. Jika seseorang tidak dikuasai oleh perasaan benci, setiap pakaian yang dipakainya kelihatan indah. 
 
BACA  Salam Maulidur Rasul 1435H

10 thoughts on “Melihat KEINDAHAN Sawah Padi, Subhanallah”

 1. ☆*♥L@dy @yU♥*☆

  rindu gak sawah padi aka bendang ni
  sejuk mata memandang
  rindu kg nak blkkkkkkkkkkkk

 2. Percutian yg INDAH,
  dgn anak-anak memang INDAH
  makan-makan pun INDAH
  apa lagi senyum-tawa bertambah INDAH
  segala-galanya INDAH
  mahu bercuti selalu pun INDAH

  Iman, amal, kasih-sayang semuanya INDAH Aju kalau kita aplikasikan dgn sebaik-baiknya

 3. Setiap kali ke Utara, kakcik suka menghayati keindahan panoramanya termasuk sawah padi yang luas terbentang. 🙂

 4. memang syok sgt tgk sawah padi…kalau balik kmpung kat kedah mesati jenguk sawah baru la rasa tenang

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: