Tersasul panggil nama anak-anak, normalkah?

Dulu masa zaman kanak-kanak ribena selalu gelakkan emak yang selalu tersasul-sasul panggil nama anak-anak. Nak panggil nama si adik terpanggil nama si kakak, si abang, abis semua nama disebutnya. Contohnya mak nak panggil Alin (adik), mak akan terpanggil ju (daku), Ijan (Abang). Kalau tersasul akan jadi linjujan, janlinju, julinjan…Sian mak 😉
Hmmm sama jugaklah dengan daku, tulah selalu gelakkan emak lagi, kan dah kono atas batang idung sendiri. Terbelit-belit lidah nak sebut nama sengsorang tu. Padahal anak baru 3 orang, lagaknya macam sedozen hihi..Kalau sedozen tu bolehlah dimaafkan lagi kan. Contohnya, si Najiha mengacau si Adam bermain, lalu si Adam melaung menangis dan mengundang amarah ibu beliau hehehe.
Ibu : Najwa, jangan kacau adik! Eh Najiha!!
Najwa : Ibu, ni sikit-sikit Najwa, Najwa, Najwa! (dengan nada kecewa sambil mencebik bibirnya)
Ibu : Alolo sorrylah ibu tersasul, ibu kan memang selalu macam ni 
Hmm bukan sekali dua, tetiap hari pon macam tu. Penat tau tersasul ni, nak sebut nama sorang je, tapi dah tersasul sampai semua nama anak disebutnya. Memang fenat kan, macam orang melatah dicucuk pinggangnya, hihi peribahasa baru ni, jangan ditiru peribahasa ini ye adik-adik yang masih bersekolah.
Adakah faktor umur semakin meningkat, jadinya tahap memori semakin low dan memerlukan tambahan atau extra memory card di situ? hehehhe…Yang penting banyakkan zikir, dan mengingati benda-benda yang baik, dan yang penting hubby ada sound daku, cea cea cea sound tu hehehe, katanya pikir dulu sebelum bercakap! OOooOOoOOo ok yang
BACA  Sabar dalam mendidik anak2

15 thoughts on “Tersasul panggil nama anak-anak, normalkah?”

  1. Ekekekeke…tersenyum² daku membacanya. Sama lah kita aju. Rasanya semua ibu² alami masalah yg sama…tersalah panggil nama anak². Yg qhalif di panggil qahirah…qahirah pulak di panggilnya kimi…hahahaha…

  2. hehehe, akak pun selalu mcm tu Aju, pas tu suami kata, tulah semua nama anak mula A, dah tersasul2….hihi

  3. LiLy @ MumMyQiStInA

    hehe..setakat ni lily belum tersasul lg..Qis baru seorg..tapi klu tersasul nama adik beradik tu selalu koz adik beradik ramaikan.. 🙂

  4. ☆*♥L@dy @yU♥*☆

    rasa biasa kot
    my umi selalu tersasul gak
    ai plak selalu tersasul pangey nama anak sedara sbb ramai sgt ngeeee

  5. olo aju…hihi..fieda gitu la..tersasul sokmo la dgn bujang 2 org ni..kdg tu yg srg tercengang bile nama disebut..padahal dia tak buat ape pun..hihi..faktor umur kot kita ni..hihi

  6. en3 yg menarik utk di komen
    samalah..dulu pelik bila mak asik tersasul ppgil nama kami..sampai sekarang pun..semua 6 nama anak2nya disebut

    so far saya belum lagi tersasul.anak 3 je pun..bukan ramai 😉

  7. biasa la tu kan aju…suka gelakkan mak kan…

    najiha tu sedih la tu ibunya tak ingat nama dia…hahaha….

  8. Kalau banyak yang difikir, kadang2 memang tersasul panggil nama… hati kita nak panggil nama sebenar, tapi mulut tersalah sebut… alahai kesian anak-anak!

  9. kakakaa…mcm sama je kejadian..hahaa..slu gak tersasul nk pngil irfan terpanggil firas..nk sebut nma firas tersebut nama si irfan haihh…

  10. tersasul2 tu mmg biasalah aju. kalau izan plak selalu sasul bila nak panggil si kembar. last2 dorang yg gelakkan ummi balik… hehe

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: