Umum Daftar Online Borang BR1M 2.0 November 1, 2012

Spread the love

Penerima BR1M sebelum ini tidak perlu mendaftar semula manakala penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) yang telah bertukar alamat atau kematian ketua isi rumah, perlu mendaftar semula untuk membolehkan mereka menerima bantuan pusingan kedua yang akan diagihkan awal tahun depan.

Photobucket Pictures, Images and Photos

Pemohon baru boleh mendaftar secara atas talian (online) atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2.0 apabila pendaftaran dibuka 1 Nov nanti. Borang permohonan boleh didapati secara percuma di :

1-Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri
2-Jabatan Pembangunan Persekutuan
3-Jabatan Kebajikan Masyarakat
4-Jabatan Penerangan serta agensi kerajaan
5-Dimuat turun melalui laman http://www.hasil.gov.my/indexbi.php

Muatturun Borang BR1M

https://ebr1m.hasil.gov.my/manualpengguna/borangbr1m2.pdf

Muatturun Borang BR1M 2014

https://ebr1m.hasil.gov.my/manualPengguna/Borang Permohonan BR1M 2014.pdf.

Daftar online BR1M

https://ebr1m.hasil.gov.my/

Antara kriteria penerima BR1M 2.0 yang layak memohon bantuan RM500:

1) Ketua isi rumah (lelaki atau perempuan) berpendapatan kasar bulanan RM3,000 ke bawah. Ia merangkumi individu yang telah berkahwin, termasuk yang tinggal bersama ibu bapa.

2) Ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah serta individu bujang yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah di dalam rumah yang sama.

3) Warga emas sebatang kara berumur 60 tahun ke atas (lahir 1953 atau sebelumnya) dengan pendapatan kasar bulanan RM3,000 ke bawah juga layak memohon. Sumber:BERNAMA


Spread the love

Tags : , , , , , , ,

47 Comments

  • Fiza Rahman posted on November 1, 2012 at 2:54 pm

    Macam nak try mohon lah ☺☺
    Fiza Rahman recently posted..Daging RUSA Masak Lemak Cili ApiMy Profile

    Reply
  • Ibu Mifzal Arsyad posted on November 1, 2012 at 4:42 pm

    teringin nak mohon…hehe..tp x layak…mujur dpt gak baucer buku…
    Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Gaji Kakitangan Awam Naik Tahun 2013?My Profile

    Reply
  • aimaniman posted on November 1, 2012 at 5:04 pm

    alahai,.. x layak lah..

    semoga yg layak tu ambillah kesempatan yg ada,.. sementara ada yg nak memberi kan,.. untunglah kita dapat merasa…
    aimaniman recently posted..Gaji Naik 5% 2013My Profile

    Reply
    • mysura posted on November 24, 2014 at 11:42 am

      pe hal x layak pulak aimaniman

      Reply
  • Nazayiena posted on November 2, 2012 at 9:23 am

    Semoga thn nie MIL akak dpt….
    Nazayiena recently posted..Tahniah pd yg menang….My Profile

    Reply
  • merlisa posted on November 2, 2012 at 9:43 am

    perlu x cetak permohonan kalau daftar online?

    Reply
  • ema posted on November 2, 2012 at 1:04 pm

    yg dah mohon sebelum ini tak perlu lagi kan..
    ema recently posted..I’m so sorry….My Profile

    Reply
  • donnyien posted on November 3, 2012 at 7:25 pm

    senang tak perlu beratur panjang…

    Reply
  • fieda posted on November 9, 2012 at 5:22 pm

    kita kasi pada yg layak…hehehe
    fieda recently posted..Sibuk mengapam kini saya berhutang 256.00My Profile

    Reply
  • farah posted on November 13, 2012 at 4:29 pm

    mcm mna nk edit item dlm borang jika kita tersalah isi item sedangkn kte dh hantar scara online?

    Reply
    • ZAINURIAH KAMARUDIN posted on December 20, 2012 at 2:52 pm

      mcm mnew u mohon ea??????itew dah wt p x boleh antar…..napew ea????

      Reply
  • abah khalisha posted on November 14, 2012 at 9:10 am

    cepat-cepat kepada mereka yang layak!..rezeki jangan ditolak
    abah khalisha recently posted..Bekas Letak Buah-Buahan Yang Sangat CoolMy Profile

    Reply
  • ZAINURIAH KAMARUDIN posted on December 20, 2012 at 2:49 pm

    DH CUBA MOHON TAPI X BOLEH POWN……URM CAM ANEW NIE……

    Reply
    • md posted on February 13, 2013 at 9:09 pm

      jikalau syaratnya lengkap, atau layak memohon. awak boleh menggisi borang rayuan. selagi peluang masih ada

      Reply
  • yusnita posted on December 24, 2012 at 5:16 pm

    alhamdulillah……ada gak rezeki lg…….

    Reply
  • NUR AIN NABILA BINTI ABDUL GHANI posted on December 26, 2012 at 10:25 pm

    Harap2 ada rezeki la nanti…insyAllah

    Reply
  • zazamus posted on January 16, 2013 at 9:58 am

    salam..nk tnye..klau org asing bleh tak nk mohon skali? hmm..yg bleh mohon start umo bpe ye?

    Reply
    • muhdizaaz bin lothman posted on February 18, 2013 at 2:45 pm

      bagus

      Reply
  • siti zubaida binti mohamad aarif posted on January 22, 2013 at 2:03 pm

    Nak apply..blh lg x

    Reply
  • ajumohit posted on January 25, 2013 at 6:44 pm

    sila klik link ini tq

    http://www.ajumohit.com/berita-semasa/permohonan-online-bantuan-lesen-1malaysia-bl1m.html

    Reply
    • mohamad syazwan posted on March 11, 2013 at 3:33 pm

      saya belum khwin tapi xlyak…sbb sye layak dieorg ckap sye dh khwin….cm mne nie…de kesilapan ker???

      Reply
  • sitti salmiah posted on January 25, 2013 at 9:54 pm

    sya tlah dpat thun lalu,,tpi pas sya rujuk blik layak @ tdak,,sya tak lyak bab gji 3000,,sya mau tau,,mcm mna sya mau dpat gji sbnyak tu,,sdng kn sya,,cuma krja mkan gji jak,,RM18.00 sehari..slip gji sya bgi jga,,trang2 lgi sya gji RM600 lbih jak,,,sapa ble tlong sya nie…

    Reply
  • choong siaw chiou posted on February 2, 2013 at 12:05 am

    Saya sudah daftar,bilakah saya akan diberitahu bahawa saya telah layak menerima dua ratus lima puluh riggit?

    Reply
  • ganesan posted on February 2, 2013 at 8:24 am

    macam hendak semak lulus mendapat bantuan rm 250

    Reply
  • mohd khairul nizam bin bachok posted on February 5, 2013 at 1:54 pm

    dari tahun lepas sy memohon bantuan 1 malaysia,tapi tidak pernah dapat apa-apa berita,sedangkan pendapat sy tidak melebihi rm3000,sekarang bantuan 1 malaysia 2.0 kembali,saya masih tidak dapat bantuan tu,saya cuba pulak mengisi borang secara online,tapi tidak boleh kerana pengesahan BR1M telah wujud..

    Reply
  • Malai Yati Binti Talip posted on February 6, 2013 at 4:00 pm

    Baru ja isi borang online, harap-harap dapat la. Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan. Dan Janji Ditepati. Terimakasih PM.

    Reply
  • shery posted on February 14, 2013 at 12:44 pm

    mcm mna nk mohon balik..aku mohon tk dpt pun..kwn2 lain sume dpt..haishhh mcm memilih jew BR1M ni kan..!!!!

    Reply
  • mamanatrah posted on February 15, 2013 at 9:10 am

    cuba nak daftar online tapi talian asyik tulis web page not available…macamana tu..

    Reply
  • hamad rafie anak napsie posted on February 16, 2013 at 2:55 pm

    salam semua..saya nak dapatkan br1m kerana saya belum pernah dapat bantuan br1m

    Reply
  • HAYATI posted on February 20, 2013 at 9:08 am

    salam semua…saya nak tanya .suami saya kawin lain .dan dia dah isi borang br1m .tampa pengetahuan saya…adakah saya layak isi borang dan mendapat bantu rm500 itu…..

    Reply
  • hayati posted on February 20, 2013 at 9:43 am

    saya nak tanya.adakah saya layak isi borang br1m kerana suami kawin 2

    Reply
  • mazlina posted on February 25, 2013 at 11:19 pm

    saya nak tnya..saya OKU borang br1m…rm500

    Reply
  • steeven rooben posted on February 27, 2013 at 12:38 pm

    saya dapat br1 malaysia rm500.pertama kali dan yg kedua tak dapat….di suruh isi borang rayuan dan akan di bagi tahu selepas april 2013,kenapa sampai kena tunggu lama untuk tahu keputusan…dan gagi saya dibawah 3000.dan mempunyai 5 anak…dan juga ibu saya yg ber umur 80 tahun masih belum dapat suratnya…bila telephone memang tak dapat dihubungi…kenapa teruk sangat sampai nak dapat duit ini…kalau boleh cepat kan prosesnya memang senang bagi beban keluarga saya….yg benar ahli barisan nasional…019-3788358…

    Reply
  • CHIAN JIA CHII posted on February 27, 2013 at 9:22 pm

    send me borang untuk mohon RM500

    Reply
  • RUBAN A/L RAVINDRAN posted on February 28, 2013 at 4:21 pm

    KENAPE UNTUK SAYA BELUM DAPAT DUIT BR1M, SAYA DAH TUNNGU LAMA, BILA BOLEH SAYA DAPATKAN

    Reply
  • Hamidah Yusof posted on March 1, 2013 at 8:55 am

    Masih ada masa lagi ke utk saya memohon BR1M nie, sampai bila tarikh permohonan ini. Boleh saya tahu.

    Reply
  • nura posted on March 1, 2013 at 9:02 pm

    knp brg on9 br1m xleh bkak? bkn ke trikh ttp 15/3/2013?

    Reply
  • FAIZAL JAMAL posted on March 6, 2013 at 8:10 am

    SIMPLE JENK ISI SECARA ONLINE

    Reply
  • PALANI posted on March 9, 2013 at 11:09 am

    I NAK TAHU SEDIKIT.AS I KNW ADA SEORANG IBU TUNGGAL YANG BERUMUR 50 THN BERWARGANEGARA MALAYSIA TETAPI IC DIA MERAH….ADAKAH DIA LAYAK UNTUK TERIMA RM 500????

    Reply
  • PATHMA posted on March 11, 2013 at 1:44 pm

    Kali pertama saya terima surat pada tarikh yang sesuai, tapi kali kedua saya terima surat tetapi tarikhnya sudah lepas 1 minggu. Macam mana saya boleh dapatkan BR1M 500/-?

    Reply
  • azuera_sahlan@yahoo.com posted on March 18, 2013 at 2:42 pm

    kenAPA kali petama saya dapat tapi kali ke2 saya tak dapat… mana boleh mcm tu

    Reply
  • raj kumar posted on March 19, 2013 at 10:37 pm

    Mcm mn nk daftar ni

    Reply
  • Pusphalatha posted on April 30, 2013 at 9:38 am

    saya Paruvathii @ V Parwathi K/P 400426015078 tak faham kenapa nama saya tersenarai dalam maklumat isi rumah yang lain. tolong nasihat

    Reply
  • GHAZALI posted on June 23, 2013 at 1:58 pm

    Borang permohononan BR1M untuk tahun 2014 tak ada ka?..
    saya nak isi ni..

    Reply
  • siti posted on September 27, 2013 at 4:39 pm

    Mengdaftar bantuan BR1m 1malaysia secara online

    Reply
  • Kamil Salleh posted on December 26, 2013 at 12:21 am

    Nampaknya tak perlu dah daftar BR1M, pasal dah byk kali dpt. Nak update dah tak ada apa nak dilakukan. Moga dpt cepat2. he..he..
    Kamil Salleh recently posted..Google Malaysia Galak PKS Iklan Di YouTubeMy Profile

    Reply
  • Shaam Durai posted on November 26, 2014 at 9:03 pm

    Tahun lpas i n my mother dpt,kali ni dpt tak? Lg satu kta punye alamat sama je..tak payah isi smula kan..gov hntr surat dkt rmh utk semakini maklumat n akaun no smula..kta tak tukar mane..ape i nk buat skrg

    Reply
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge