Umum Permohonan PR1MA Perumahan Rakyat 1 Malaysia Online December 8, 2012

Spread the love

Photobucket Pictures, Images and Photos

Borang Permohonan PR1MA Program Perumahan Rakyat 1 Malaysia kini sudah mula dibuka secara online. Ini sangat memudahkan semua rakyat untuk mengemukan pendaftaran. Kalau sebelum ni, permohonan hanya boleh dibuat melalui sistem pos, sekarang dah boleh dibuat secara online sahaja. Pendaftaran Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) sudah dibuka mulai 8 Disember 2012.

Tujuan PR1MA

Photobucket Pictures, Images and Photos

PR1MA dibuka khas untuk golongan berpendapatan rendah dan sederhana memiliki sebuah rumah kos sederhana yang selesa.

Syarat-syarat Permohonan Rumah PR1MA Malaysia

1) Pemohon mestilah Warganegara Malaysia.

2) Pemohon mestilah berumur sekurang- kurangnya 21 tahun semasa permohonan dibuat.

3) Permohonan terbuka kepada individu atau keluarga (suami dan isteri) dengan pendapatan bulanan isi rumah antara RM2,500 – RM 7,500.

4) Pemohon tidak memiliki lebih daripada satu hartanah.

5) Syarat-syarat tambahan mengikut negeri-negeri.

6) Tidak diisytiharkan Muflis

Kriteria pemohon dan dokumen yang diperlukan klik di sini.

Cara Membuat Permohonan rumah PR1MA Malaysia

Sila layari laman web www.pr1ma.my

Pendaftaran pertama kali klik di http://register.pr1ma.my/Account/Register


Spread the love

Tags : , , , , , , , ,

48 Comments

  • beckhrooy posted on December 8, 2012 at 4:29 pm

    sesiapa yang layak cepat2 memohon

    Reply
  • kak ieda posted on December 8, 2012 at 8:52 pm

    TQ dik ..
    akk nak try mohon nie .. 😉
    kak ieda recently posted..OH NAK PRIVASI KE ?My Profile

    Reply
    • syaza posted on January 5, 2014 at 2:35 pm

      mcm mna nak minta rumah yang ada d sarawak..??? bila kami bleh memohon peruntukan di sarawak ???

      Reply
  • Ibu Mifzal Arsyad posted on December 9, 2012 at 6:54 am

    wah..bagus info ni..aju mohon share ya…

    macam nak apply juga..tp blm faham lg nga meaning rumah PR1MA ni..
    Ibu Mifzal Arsyad recently posted..Drama Adam & Hawa Episod 61 – 64My Profile

    Reply
  • hew yeow kok posted on December 13, 2012 at 5:41 pm

    went we can see the house???

    Reply
  • john posted on January 4, 2013 at 11:07 am

    saya nak tanya PR1MA khas untuk semenanjung je ke atau pun untuk sarawak pun boleh?

    Reply
  • Jum posted on January 31, 2013 at 12:31 pm

    Dimana boleh dapat borong pemohonan PR1MA di sandakan sabah dan kawasan yang sedang di jalankan ?

    Reply
  • hairulafiz posted on February 18, 2013 at 4:51 pm

    peluang bagi yg belum memiliki rumah…
    hairulafiz recently posted..Trip ke Melaka WonderlandMy Profile

    Reply
  • zaharah bt saad posted on March 10, 2013 at 8:47 pm

    mana borangnya?nak isi celah mana?borang online x ada..

    Reply
    • ajumohit posted on March 10, 2013 at 9:01 pm

      ada di situ, sila baca dengan teliti ye

      Reply
  • siti rokiah ibrahim posted on March 23, 2013 at 3:14 pm

    bagaimana saya ingin memiliki rumah sedangkan tak mampu.membeli.

    Reply
  • siti rokiah ibrahim posted on March 23, 2013 at 3:23 pm

    Mana borang….

    Reply
  • ajumohit posted on March 24, 2013 at 5:58 am

    puan, nnti klik link ini dan daftar di sini ye

    https://register.pr1ma.my/Account/Register

    Reply
  • kasot posted on April 10, 2013 at 5:27 pm

    kata la kita dapat rumah nie..tp harga dia kita rasa2 tak larat nak bayor then kita tersangkut dekat situ je adakah pihak lawyer perumahan akan belasah kita..??
    susah makin susah le jawabnye..

    Reply
  • Sylvestar Francis posted on April 11, 2013 at 2:59 pm

    sy nk tnya bhgian penampang sabah ada ka…sy ada cuba apply di online PR1M so mcm mna nk taw application tu…adakah mereka telah menerima atau x….?

    Reply
  • Sylvestar Francis posted on April 11, 2013 at 3:06 pm

    kalau boleh sy nk minta tolong sekali lagi ajar mcm mana nk isi borang pr1ma perumahan 1 malaysua…

    Reply
  • Elizabeth a/p savathianMonthsp posted on April 28, 2013 at 10:28 pm

    Saya dah apply borang untuk borang perumahaan rakyat 1malaysia.tapi blm cl saya.nombor telephone 0162884612

    Reply
  • HASLINDA@KHADIJAH BINTI MOHD SALLEH posted on May 15, 2013 at 10:34 am

    saya telah mendaftar masuk secara online di PR1MA dan mendapati akaun saya disekat. Bolehkah daftar lama saya itu dibatalkan untuk membolehkan saya daftar baru semula. Saya suda cuba untuk daftar semula namun ditolak kerana no kad pengenalan saya telah masuk dalam sistem. Saya mohon kerjasama agar pihak PR1MA dapat membatalkannya dengan serta merta. Terima kasih. No H/P saya sekiranya diperlukan 019-5320788.

    Reply
  • la posted on May 22, 2013 at 9:41 am

    bila saya isi bahagian no hp..dia perlukan kod negara…sy tak faham…mohon share pada siapa2 yang thu k…tq..

    Reply
  • Abd. Majid Bin Abd. Jim posted on June 24, 2013 at 7:30 am

    saya ingin menanyakan dimana kah projek perumahan Satu Malaysia yg mampu milik utk di miliki mengikut gred gaji saya RM2830 bersih di dalam tangan hanya RM1803.. Kerana asyik tanya kat jabatan berkenaan asyik penuh saja. kalau ada beritahu saya , saya ingin apply, kalau saya pergi jabatan berkenaan asyik asyik jawapan yg saya dapat ialah TIADA LAGI KOSONG PROJEK SATU MALAYSIA MAMPU MILIK & BORANG DAH HABIS.. Jadi saya sebagai warga Malaysia agak terkilan dan kecil hati dgn tindakkan sebegitu.. Takkan pula nak panggil krew dan program rancangan Televisyen baru saya dpt dgn mudah… saya harap adalah ruang kecil utk saya memiliki projek Rumah 1 Malaysia Rumah Pertama ku utk aku miliki spt kata Perdana menteri ungkapkan.. saya tak pinta yg lain kecuali rumah mampu milik saya , sebab itu memang milik rakyat bukan nya milik Jabatan tersebut… Harap Maklum..

    Reply
    • Abd. Majid Bin Abd. Jim posted on August 25, 2013 at 4:31 pm

      Saya telah cuba mencuba beberapa tahun lepas utk mengambil borang Perumahan Projek Satu MALAYSIA namun jawapan HAMPA.. Saya bergaji rendah dan saya rasa tak mampu membeli rumah mewah dan separuh utk menampung kehidupan keluarga dgn gaji pokok RM2830 tapi gaji bersih dalam tangan RM1803… saya minta EHSAN atau minta bantuan pihak berkenaan beri satu rumah yg serba serderhana yg boleh dibayar dgn kedudukkan gaji dan taraf hidup saya terkini yg mampu saya bayar dgn gaji RM1803.. harap ada respone drp pihak berkenaan… no telefon 0128124661 @ 089660628… wassalam .. saya berharap penuh ada ruang sedikit utk saya.. memiliki rumah sendiri… wassalam..

      Reply
  • PerenLee posted on June 30, 2013 at 7:01 pm

    Alaa..tak layak,gaji under 2k… 🙁

    Reply
  • foong yen leng posted on July 25, 2013 at 2:34 pm

    hi, macam mana apply ?

    Reply
  • najihah posted on November 19, 2013 at 6:47 pm

    Salam,harap2 saya dptlah mohon umah ni,bukan ape utk keselesaan ank2.

    Reply
  • NOR SAFARIYAH BT CHEK MAT posted on November 27, 2013 at 7:43 pm

    assalamualaikum…sye nk memohon rumah PRIMA 1 MALAYSIA…MCM MNE CRE-CRENYE

    Reply
  • carmen hew posted on February 20, 2014 at 12:27 am

    saya pun hendak memohon rumah .

    Reply
  • mohd azali bin mansur posted on February 23, 2014 at 9:36 pm

    saya dah di istihar muslis atas ksalahan org lain..boleh kah permohonan saya dibuat menggunakan nama anak lelaki saya..yg akan selesai pengajian pd bulan 5 ini..harap kerajaan pertimbang nasib org muflis kerana bukan semua yg jadi adalah atas kesalahan mereka….0133896589…

    Reply
  • nizam posted on February 24, 2014 at 10:17 am

    web tak boleh buka, ada masalah ke

    Reply
  • nizam posted on February 24, 2014 at 10:18 am

    salam , web tak boleh dibuka, ada masalah ke

    Reply
  • linda posted on February 24, 2014 at 10:32 am

    nak daftar akaunpon x boleh cemanae nak log in

    Reply
  • faizhal posted on February 24, 2014 at 12:06 pm

    why i cant access my account for the first time to set a password ya??

    Reply
  • mohd rhadi bin mat idris posted on February 24, 2014 at 4:40 pm

    assalamualaikum.saya mohd rhadi bin mat idris ingin memohon rumah 1malasia bagaimana caranye??

    Reply
  • Malaysia Tercinta posted on February 25, 2014 at 12:56 pm

    Jom pakat daftar 🙂
    Malaysia Tercinta recently posted..Cara Mendaftar Dan Memohon Rumah PR1MAMy Profile

    Reply
  • salina salim posted on February 26, 2014 at 8:19 am

    saya berumur 21thn lyak ka sya memohon wlupun sya org sabah?

    Reply
    • JUHARI BIN MOHD SAAD posted on February 26, 2014 at 4:21 pm

      Dengan adanye rumah PR1M ni sangat bagus kerana ramai yg berpendapatan rendah seperti kami yang masih menyewa. RUMAH PR1MA BAGUS!!

      Reply
  • nor asnida posted on March 4, 2014 at 9:26 pm

    saya telah mendaftar masuk secara online di PR1MA dan mendapati akaun saya disekat. Bolehkah daftar lama saya itu dibatalkan untuk membolehkan saya daftar baru semula. Saya suda cuba untuk daftar semula namun ditolak kerana no kad pengenalan saya telah masuk dalam sistem. Saya mohon kerjasama agar pihak PR1MA dapat membatalkannya dengan serta merta. Terima kasih. No H/P saya sekiranya diperlukan 017-9203710

    Reply
  • salbiah binti md jin posted on August 6, 2014 at 10:22 pm

    saya telah daftar secara online di pr1ma dan mendapati akaun saya disekat.bolehkah daftar lama saya itu dibatalkan untuk membolehkan saya daftar baru semula.saya sudah cuba untuk daftar namun ditolak keran no ic saya telah masuk dalam system.saya mohon kerjasama agar pihak pr1ma dapat membatalkannye dengan serta merta.terima kasih. no h/p saya sekiranya diperlukan 0175628112

    Reply
  • kamarul posted on August 13, 2014 at 2:37 pm

    saya sudah daftar dan menerima email tapi terlupa tekan pautan,jadi sekarang sudah tamat tempoh..jdi saya cuba daftar semula gagal..apa cara untuk mengaktifkan semula akuan itu?..boleh tolong email saya semula?..

    Reply
  • fiza posted on February 16, 2015 at 11:35 pm

    Assalam… Nak minta tolong.. Saya pun menghadapi masalah sama.. Saya sudah daftar tetapi saya tidak tekan pautan untuk aktifkan akaun pr1ma.. So sekarang bagaimana?

    Reply
  • omydroid posted on July 13, 2015 at 3:41 pm

    gaji x sampai 2000 xleh ke..hehe
    omydroid recently posted..Cara Dengar Lagu Online Tanpa BayaranMy Profile

    Reply
  • mamat posted on August 24, 2015 at 12:30 pm

    boleh cuba mohon ni..

    Reply
  • Panduan Malaysia posted on December 24, 2015 at 9:18 pm

    Se

    Reply
  • Panduan Malaysia posted on December 24, 2015 at 9:19 pm

    Selamat memohon kepada yang layak
    Panduan Malaysia recently posted..Cara Buat Semakan Saman PDRM Dan JPJ Secara Online Atau SMSMy Profile

    Reply
  • Idea Berita posted on December 25, 2015 at 3:52 pm

    Panduan memohon terbaik. Boleh cuba nanti
    Idea Berita recently posted..Semakan Keputusan BR1M 2016 Status PermohonanMy Profile

    Reply
  • Masta posted on June 20, 2016 at 8:32 am

    Dah pernah daftar benda ni… tapi macam….. takde ape khabar berita pon
    Masta recently posted..Selamat Datang ke pelaburan onlineMy Profile

    Reply
  • Nasir mohamad posted on June 28, 2016 at 11:26 pm

    Dah tunggu 24jam tp akaun tetap disekat..nak daftar baru tak boleh sbb no.ic da dftar…nak buat camna g????

    Reply
  • Malaysia Sentral posted on September 30, 2016 at 1:45 pm

    nk try la juga, manatau rezeki kn. tq atas infonya

    Reply
  • siti salmiah posted on September 20, 2017 at 3:33 pm

    sayapun mengalami masalah yang sama akaun di sekat… dh tunggu 24 jampun still xboleh buka? no id dan no password dh betul…. tlg respond ye…

    Reply
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge