November 26, 2020

Pokok Segar Sebagai Hiasan di rumah dan pejabat

Pokok Segar Sebagai Hiasan di rumah dan pejabat | Sesekali kita boleh membangkitkan keceriaan kediaman dengan menjadikan pokok-pokok segar sebagai salah satu hiasan. Apa yang penting, kita perlu pastikan pokok segar yang hendak diletakkan sebagai penyeri kediaman mestilah bersesuaian dan bertepatan.

Pokok yang sesuai diletakkan di dalam rumah adalah seperti pokok yang kurang memerlukan cahaya matahari secara terus. Ini bagi memastikan pokok tersebut hidup tanpa ada pencahayaan yang cukup.

Photobucket Pictures, Images and Photos

Ok korang tahu di ofis pun saya tanam pokok ini kan. Memang segar bugar walaupun sudah setahun usianya di dalam balang kaca ini. Dulu saya bela ikan laga, tapi ikan tersebut di jumpai mati kekeringan di lantai berdekatan workstation.

Difahamkan ianya telah melompat keluar ketika semua orang bercuti. Ia melompat kerana lapar dan tempat ianya mati itu merupakan jalan laluan kami semua untuk ke PANTRY. Hehehe sedihhhhhh!!! Dia nak cari biskut kot, apapun saya dah tak bela ikan dah, saya takut kejadian sama berulang kembali.

Photobucket Pictures, Images and Photos

Jadi selain di ofis, saya pun gunakan pokok yang sama sebagai hiasan di dapur rumah. Kebetulan saya ada beli pasu di Ikea. Hanya RM5 kot macam tu, saya pun dah lupa harga dia. Tapi tak mahal sebab kalau mahal saya tak beli kekeke.

Kos saya hanyalah pasu tersebut sahaja, kerana pokok tu saya curi ambil di tepi koridor nak ke KL Sentral tu. Siapa familiar tempat ni, korang boleh serbu untuk dapatkan pokok ni secara percuma hahaha. Tapi tengok kiri kananlah nak ambik pokok ni, kot ada pak guard kat situ janganlah korang ambil kan.

pokok segar sebagai hiasan
Hijau je mata melihatnya
pokok segar sebagai hiasan
cantik kan

Tapi saya selamba je ambil, ada saya kisahhh?? Hihi lagipun berlambak pokok kat tepi jalan tu, masa saya ambil tu ramai je lalu lalang kat situ, malu sebenarnya tapi lantaklah ;), janji free!! Mudah kan tips deco DIY kita kali ini?? Selamat mendeco ye 😉

Tips yang baik tu amalkan, yang tak baik jangan ikut ya. Hmm seronok tengok hijau je. Setuju kan.

ajumohit

Hi sayalah tuan blog!!

View all posts by ajumohit →

8 thoughts on “Pokok Segar Sebagai Hiasan di rumah dan pejabat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: