Umum Harga kamera Nikon D3100, hobi baru kita March 30, 2013

Harga kamera Nikon D3100 | Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan ye. Dah lama dah mengidam nak dapat sebijik kamera DSLR ni. Tapi saya pendamkan hasrat ini sebab kenelah tunggu bajet cukup dulu kan.

Suami saya adalah seorang yang sangat supportive. TQ bang, walau tak tolong bayarkan tapi sokongan abang sangat saya hargai hehehe. Inilah gadjet comel saya ;).

Saya bukanlah seorang yang berseni, tapi saya sukakan kecantikan. Biasalah perempuan suka benda-benda yang cantik di pandangan matanya. Saya suka sangat tengok hasil fotografi, serius suka!!!

Bagi saya kalau dapat menatap gambar alam semulajadi yang menghijau rasa tenang je. Hmm statement budak baru belajar.

Harga kamera Nikon D3100

Suami kata, kalau suka beli ajelah, bayangkan dah sampai kedai kamera tu pun duk ding dong ding dong nak beli ke tak. Survey punya survey dapatlah set Nikon D3100 ni dengan harga RM1,679 plus aksesori-aksesori seperti bag, memory kad, tripod.

Harga basic sebelum campur dengan lens filter adalah RM1,499. Saya agak harganya murah compared with tempat lain yang saya dah survey.

Harga kamera Nikon D3100

Hmm lepas ni kene godek-godek lagi macamana nak guna kamera baru ni. Nak dapatkan hasil gambar yang cantik mesti kene belajar nak pegang dan adjust lense dengan betul kan. Betul ke statement saya? Hahahaha

Photobucket Pictures, Images and Photos

Di sini saya share kan link yang diambil di website ini, bagaimana untuk memegang kamera DSLR dengan betul untuk dapatkan gambar yang baik.

Bila dah jadi hobi baru ni, kenalah belajar macamana nak dapatkan angke gambar yang cantik dan menarik. Saya suka nak kongsi gambar di blog juga.

Photobucket Pictures, Images and Photos

Tags : , , , , ,

33 Comments

  • MK Kimi posted on March 30, 2013 at 11:53 am

    eh, kebetulan. smlm sy pon beli my first dslr. nikon d5100. akan share kt blog jap lg.

    Reply
    • ajumohit posted on March 31, 2013 at 1:26 pm

      ok nnti tepek hasil menembak tu πŸ˜‰

      Reply
  • Oneblogsocial.com posted on March 30, 2013 at 12:18 pm

    wOW…. terbaik,

    Reply
    • ajumohit posted on March 31, 2013 at 1:26 pm

      hihi tq

      Reply
      • Oneblogsocial.com posted on March 31, 2013 at 8:01 pm

        Sama sama

        Reply
  • Ibulala posted on March 30, 2013 at 12:57 pm

    Wah bestnye. Nk beli jugk…nti akk bljr dgn aju ye…

    Reply
    • ajumohit posted on March 31, 2013 at 1:26 pm

      hahahaha akak buat saya gelihati

      Reply
  • Hairul Azni posted on March 30, 2013 at 1:05 pm

    Apa yang penting,kena khatam buku manual dia dulu… πŸ™‚

    Reply
    • ajumohit posted on March 31, 2013 at 1:25 pm

      tq bro, aah betul tu, baca manual dulu

      Reply
  • umialya posted on March 30, 2013 at 1:11 pm

    tahniah..

    pasti gambar2 dlm blog aju pasni cantik2

    Reply
    • ajumohit posted on March 31, 2013 at 1:25 pm

      hihi inshaa allah kak

      Reply
  • Norfanil posted on March 30, 2013 at 2:54 pm

    best nye ada DSLR sendiri.. terasa juga nak angkat 1.. tapi tunggu masa dulu..

    Reply
    • ajumohit posted on March 31, 2013 at 1:24 pm

      huhu takpe pelan2 kan

      Reply
  • Lily@MamaQistina posted on March 30, 2013 at 3:15 pm

    Aju…biasanya Lily transfer dulu gambarΒ² p komputer..sebelum upload p blog lily resize guna photoscape..bagi kecik size gambar tu..kalau tak resize memang lambat lama loading nya..

    Reply
    • ajumohit posted on March 31, 2013 at 1:24 pm

      tq lily, dah try pagi tadi menjadik

      Reply
  • Ibu Mifzal Arsyad posted on March 30, 2013 at 7:27 pm

    wah..hebat..dah ada dslr..mula2 biasa la..lama2 kalah nnt jurugambar profesional..

    ainey x berapa minat plak nga kamera dslr ni..even ada dpn mata (yg opis punya) tp x minat nak godek…hehe lebih suka guna kamera phone je..mgkin nnt bila dah tgk gambar2 dr aju kt ni nnt leh minat pulak x tau la kan.. πŸ™‚

    Reply
    • ajumohit posted on March 31, 2013 at 1:24 pm

      hahaha tgh belajar lagi ni ainey, mula2 malu pastu tak tau malu pulak dah

      Reply
  • titan posted on March 30, 2013 at 11:46 pm

    wahh..mesti rajin ambil gambar lepas ni..

    Reply
  • kak ieda posted on March 31, 2013 at 1:38 pm

    wahhh nikon ..akak ingatkan canon !
    lepas nie semakin canggih dan cantiklah pic kan
    sama lah akak
    tapi bila dah lama nie dikk
    nak usung dslr nie macam payah ..
    so skrg tgh usha camera nikon kecik aje πŸ˜‰
    macam2 manusia nie kan .. x pernah puas ekeke πŸ˜‰

    Reply
  • Juan posted on March 31, 2013 at 5:23 pm

    wow terbaiklah

    Reply
    • ajumohit posted on March 31, 2013 at 10:52 pm

      tq

      Reply
  • hazman aka species1980 posted on March 31, 2013 at 9:02 pm

    Memang kena usung setiap hari…. praktis amik gambar aper sahaja…..nak mudah amik gambar makanan je….hahahaha

    Reply
    • ajumohit posted on March 31, 2013 at 10:52 pm

      hahaha setuju!!!!

      Reply
  • azman posted on March 31, 2013 at 9:14 pm

    Pergh….kena study asas dulu shutter,aperture,iso πŸ™‚

    Reply
  • hafizrahim posted on March 31, 2013 at 10:24 pm

    Tahniah dah ade dslr..bleh la saing2 nanti..hehe

    Reply
    • ajumohit posted on March 31, 2013 at 10:53 pm

      inshaa allah hihi

      Reply
  • lizz posted on March 31, 2013 at 10:59 pm

    waa dah beli kamera baru…lepas ni bolehla bergambar sakan…

    Reply
  • wazy posted on March 31, 2013 at 11:22 pm

    Dah ramai juga rakan-rakan blogger memiliki dslr ni,In Shaa Allah,akan tiba juga giliran saya untuk memilikinya nanti

    Reply
  • hafiz posted on April 1, 2013 at 1:39 pm

    lepas makin rajinlah AM gi menembak….

    Reply
  • Myra Jay posted on April 3, 2013 at 11:08 am

    Myra pun sama budak baru belajar πŸ˜‰

    Reply
  • Mus posted on April 3, 2013 at 8:14 pm

    Kena simpan baik-baik. Elakkan lembab utk elak fungus pada lens dan sensor. Kalau boleh simpan dalam drybox.

    Reply
  • BUI JUNAIDI posted on April 12, 2013 at 9:45 am

    KALAU MCM TU,SAMA LA KAMERA KITA AJU..BUI BELI DULU DEKAT NAK RM2K..HUHU..TP MMG PUAS ATI LA GUNA KAMERA NI..

    Reply
  • rnoll posted on June 1, 2013 at 10:30 am

    Congrat..sy sblm ni mmg berminat dgn nikon 3100 ni..servey punya survey langsung
    Pening antara 3100, 3200, 5100, 5200..menarik 5200 bleh wifi..stlh pk panjang last2 bli canon dd650..mmg tersgt beginer x penah pegang pun dslr sblm ni..sama2 la kite xplore…
    ****nak tanye filter tu berapa harga? Apa kegunaan filter tu..penting ke..bli aritu x dpt pun..maaf kalau soalan tu agak jahil skit..hehe

    Reply
  • Leave a Reply