December 3, 2020

Harga kamera Nikon D3100, hobi baru kita

Harga kamera Nikon D3100 | Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan ye. Dah lama dah mengidam nak dapat sebijik kamera DSLR ni. Tapi saya pendamkan hasrat ini sebab kenelah tunggu bajet cukup dulu kan.

Suami saya adalah seorang yang sangat supportive. TQ bang, walau tak tolong bayarkan tapi sokongan abang sangat saya hargai hehehe. Inilah gadjet comel saya ;).

Saya bukanlah seorang yang berseni, tapi saya sukakan kecantikan. Biasalah perempuan suka benda-benda yang cantik di pandangan matanya. Saya suka sangat tengok hasil fotografi, serius suka!!!

Bagi saya kalau dapat menatap gambar alam semulajadi yang menghijau rasa tenang je. Hmm statement budak baru belajar.

Harga kamera Nikon D3100

Suami kata, kalau suka beli ajelah, bayangkan dah sampai kedai kamera tu pun duk ding dong ding dong nak beli ke tak. Survey punya survey dapatlah set Nikon D3100 ni dengan harga RM1,679 plus aksesori-aksesori seperti bag, memory kad, tripod.

Harga basic sebelum campur dengan lens filter adalah RM1,499. Saya agak harganya murah compared with tempat lain yang saya dah survey.

Harga kamera Nikon D3100

Hmm lepas ni kene godek-godek lagi macamana nak guna kamera baru ni. Nak dapatkan hasil gambar yang cantik mesti kene belajar nak pegang dan adjust lense dengan betul kan. Betul ke statement saya? Hahahaha

Photobucket Pictures, Images and Photos

Di sini saya share kan link yang diambil di website ini, bagaimana untuk memegang kamera DSLR dengan betul untuk dapatkan gambar yang baik.

Bila dah jadi hobi baru ni, kenalah belajar macamana nak dapatkan angke gambar yang cantik dan menarik. Saya suka nak kongsi gambar di blog juga.

Photobucket Pictures, Images and Photos

ajumohit

Hi sayalah tuan blog!!

View all posts by ajumohit →

34 thoughts on “Harga kamera Nikon D3100, hobi baru kita

  1. Aju…biasanya Lily transfer dulu gambar² p komputer..sebelum upload p blog lily resize guna photoscape..bagi kecik size gambar tu..kalau tak resize memang lambat lama loading nya..

  2. wah..hebat..dah ada dslr..mula2 biasa la..lama2 kalah nnt jurugambar profesional..

    ainey x berapa minat plak nga kamera dslr ni..even ada dpn mata (yg opis punya) tp x minat nak godek…hehe lebih suka guna kamera phone je..mgkin nnt bila dah tgk gambar2 dr aju kt ni nnt leh minat pulak x tau la kan.. 🙂

  3. wahhh nikon ..akak ingatkan canon !
    lepas nie semakin canggih dan cantiklah pic kan
    sama lah akak
    tapi bila dah lama nie dikk
    nak usung dslr nie macam payah ..
    so skrg tgh usha camera nikon kecik aje 😉
    macam2 manusia nie kan .. x pernah puas ekeke 😉

  4. Memang kena usung setiap hari…. praktis amik gambar aper sahaja…..nak mudah amik gambar makanan je….hahahaha

  5. Dah ramai juga rakan-rakan blogger memiliki dslr ni,In Shaa Allah,akan tiba juga giliran saya untuk memilikinya nanti

  6. Kena simpan baik-baik. Elakkan lembab utk elak fungus pada lens dan sensor. Kalau boleh simpan dalam drybox.

  7. Congrat..sy sblm ni mmg berminat dgn nikon 3100 ni..servey punya survey langsung
    Pening antara 3100, 3200, 5100, 5200..menarik 5200 bleh wifi..stlh pk panjang last2 bli canon dd650..mmg tersgt beginer x penah pegang pun dslr sblm ni..sama2 la kite xplore…
    ****nak tanye filter tu berapa harga? Apa kegunaan filter tu..penting ke..bli aritu x dpt pun..maaf kalau soalan tu agak jahil skit..hehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: