Borang Permohonan Program Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M)

Berita baik untuk semua penjawat awam. Hmmm penjawat badan berkanun teringin jugeee.

Putrajaya: Datuk Seri Najib Razak semalam melancarkan Program Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M) sebagai satu usaha terbaru kerajaan membantu penjawat awam membeli kediaman mampu milik yang bermutu.

Perdana Menteri berkata pada peringkat permulaan, 10,336 unit rumah mampu milik akan dibina menerusi projek PPA1M di Putrajaya pada harga antara RM150,000 hingga RM300,000 mengikut keluasan lantai dari 1,000 kaki persegi hingga 1,500 kaki persegi.
Fasa pertama di Presint 11 dan Presint 17 dijangka siap dalam tempoh 18 bulan berbanding 36 bulan yang ditetapkan sebelum ini supaya pembeli tidak perlu menunggu terlalu lama.

Photobucket Pictures, Images and Photos

“Kakitangan awam hanya perlu membayar minimum RM2,000 sebagai deposit dan mula membuat bayaran apabila mula mendiaminya. Pembeli akan ditentukan menerusi cabutan undi di kalangan mereka yang layak supaya proses pengagihan dilakukan secara adil.

Undian pusingan kedua

“Kalau tidak berjaya kali pertama kita akan adakan undian pusingan kedua supaya tiada yang terkecuali, khususnya kakitangan awam yang sangat memerlukan rumah bermutu dengan harga mampu dimiliki,” katanya.

Serentak pengumuman itu, projek PPA1M di Putrajaya dimulakan dengan cadangan pembangunan 1,000 unit rumah di Presint 17 dan 256 unit di Presint 11, yang dibuka untuk jualan kepada semua kakitangan awam dan badan berkanun.

Majlis pecah tanah di Presint 17 dihadiri lebih 2,000 penjawat awam. PPA1M adalah inisiatif kerajaan untuk menyediakan rumah mampu milik khusus untuk penjawat awam di bandar utama seperti Putrajaya, Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor Baharu.

Kerjasama awam-swasta

Projek perintis PP1M di Putrajaya itu dibangunkan menerusi kerjasama awam-swasta membabitkan SP Setia Bhd, Perbadanan Putrajaya (PPj) dan Putrajaya Holdings Sdn Bhd atas tanah milik kerajaan yang membolehkan kos pembangunan dikurangkan sehingga 10 peratus, sekali gus mengurangkan harga rumah.

BACA  Semalam dia hampir dilanggar | Al Fatihah

Photobucket Pictures, Images and Photos

Presiden PPj, Tan Sri Aseh Che Mat, berkata mereka yang berminat boleh mengisi borang PPA1M yang boleh dimuat turun daripada laman web PPj di www.ppj.gov.my atau mengambilnya di kaunter PPj.

Borang boleh di download di link ini

http://www.ppj.gov.my/cpnavigation/general/PPA1M.pdf

Borang yang lengkap diisi hendaklah dikembalikan ke kaunter PPA1M di kompleks PPj, sebelum jam 5 petang 9 Mei ini.

11 thoughts on “Borang Permohonan Program Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M)”

  1. Nak apply juga… dpt x dpt belakang kira kan…

    Ambil pekuang mana yg dtg..memandangkan rumah sekarang mahal

  2. Kakitangan badan berkanun macam saya pun nak jugak.. Hehe… Tapi dengar diutamankan untuk yang bekerja di sana je.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: