Proses beli tanah untuk buat rumah di Selangor. Wajib buat di usia muda.

Proses beli tanah untuk buat rumah di Selangor. Wajib buat di usia muda | Pada yang berkira-kira nak beli tanah untuk bina rumah di usia muda ni memang keputusan tu sangat bijak dan berbaloi. Pada saya pelaburan hartanah ni sesuatu yang sangat menguntungkan jika kita tahu caranya.

Pada usia muda dan punya kerjaya, fokus anda semestinya adalah untuk jangka panjang dan memiliki rumah mengikut citarasa sendiri.

beli tanah untuk buat rumah banglo

Proses beli tanah untuk buat rumah di Selangor.

Angan-angan saya sejak dulu, rumah idaman saya tu mestilah rumah setingkat. Sebab apa? sebab bila dah berumur nanti sure tak larat nak panjat tangga.

Ada 4 bilik tidur, 2 bilik air, dapur yang luas, ruang tamu dan ruang solat sekeluarga. Wah memang idaman betul kan? Tapi yang pasti, kita memang kena tahu prosedur beli tanah untuk bina rumah idaman.

Jika ikutkan saya sukakan kawasan persekitaran di Shah Alam. Banyak kemudahan sedia dan yang akan dibangunkan contohnya MRT, lebuhraya dan juga komunitinya yang mendamaikan 😊. Ok jom saya ceritakan cara untuk membeli tanah dan membina rumah di Selangor.

Panduan membeli tanah di Selangor

  • Lebih baik jika kita membeli tanah dengan geran individu dan tanah tersebut berstatus tanah kediaman. Ataupun sekiranya anda membeli tanah tersebut bersama-sama pasangan suami isteri, nama anda berdua akan dipindah milik di dalam geran tersebut. Seterusnya, pembiayaan membina rumah dari bank ataupun LPPSA akan memerlukan nama anda berdua berada di dalam kontrak pembiayaan rumah untuk melindungi kepentingan bersama. 
  • Selain itu, pastikan juga pembelian tanah tersebut dengan geran individu yang berasingan. Bukan geran individu dibawah “master title”. Ini kerana pembiayaan bank tidak boleh diperolehi untuk geran individu di bawah master title.
  • Jika diberi pilihan, lebih baik kita memilih tanah jenis freehold. Memang benar harganya lebih mahal berbanding tanah pajakan, tetapi harga tanah tersebut akan meningkat naik dengan masa dan kita mempunyai hak milik kekal untuk diturunkan kepada waris kita.
  • Pastikan tanah yang kita ingin membeli mempunyai infra yang lengkap. Semasa kita melawat tanah tersebut, periksa kedudukan longkang, jalan raya, tiang elektrik & paip air terdekat.
  • Elakkan membeli tanah di dalam zon industri kerana selain pembinaan rumah tidak dibenarkan, ia juga hampir dengan kawasan kilang yang semestinya sesak trafik kawasan tersebut dengan kenderaan berat dan juga pencemaran. Persekitaran yang pastinya tidak sesuai untuk keluarga kita.
  • Penting jika kita mengupah peguam untuk menyediakan dokumen perundangan. Peguam tersebut akan melaksanakan semakan tanah sama ada menurut undang undang dan syarat syarat yang ditetapkan sebelum pembelian dijalankan. Semua dokumen ini boleh menjadi bukti jika apa yang dirancangkan menjadi sebaliknya.
  • Selepas persetujuan dicapai oleh kedua-dua pihak dan proses jual beli tanah telah dimuktamadkan, salinan IC anda dan penjual tanah diperlukan berserta bayaran duti setem. Status anda sebagai tuan baru hak milik tanah perlu dikemaskini di Pejabat Pendaftaran Tanah Malaysia.
BACA  Pendaftaran Online Murid Darjah 1 sesi 2012

Bagus melabur  hartanah semasa muda, boleh jadikan Homestay tinggal sendiri

Selain membina rumah untuk didiami, kita juga boleh menjana pendapatan sampingan darinya. Idea menjadikan rumah tersebut sebagai Homestay juga tidak kurang hebatnya.

Saya boleh membayangkan prospek penyewa yang datang untuk menginap sekiranya ada event, kenduri dan untuk percutian keluarga. Zaman sekarang pelbagai medium pengiklanan yang boleh digunakan untuk mengiklankan penginapan homestay ini.

beli tanah untuk buat rumah

Saya pernah ternampak homestay mymomhouz yang terletak di Jasin, Melaka. Villa 4 bilik direka dengan rekabentuk senibina kolonial. Homestay ini dibina lengkap dengan dekorasi interior yang sangat menarik.

Ia boleh memuatkan lebih 20 orang dalam satu masa. Selain kemudahan yang lengkap dengan BBQ dan kolam renang, di sini juga terdapat gelanggang bola keranjang dan badminton untuk beriadah. Permainan indoor seperti carrom, chess dan kad juga disediakan.

Menarik kan? Sebab itu idea untuk menjadikan hartanah kita kepada homestay adalah idea yang bernas jika kita tahu cara untuk menjadikannya menarik dan percuma kos pengiklanan.

Zaman sekarang orang suka untuk berkongsi lokasi menarik di instagram dan facebook, jadi secara tak langsung pengusaha mendapat pengiklanan percuma dari pelanggan mereka sendiri.

Saya pernah menginap bersama keluarga di salah sebuah homestay yang ada di Melaka. Ianya besar dan selesa untuk kami yang bercuti lebih kurang 14 orang waktu tu. Harganya berpatutan, berdekatan dengan bandar dan destinasi makan yang viral masa kini.

Hiasan dalaman rumah perlu menarik, minat style hotel di Melaka.

Memiliki rumah yang cantik dan besar pastinya lebih lengkap jika interior di dalamnya setanding dengan hotel bertaraf 5 bintang. Proses beli tanah untuk buat  rumah dah cerita kan? So jom cerita tentang interior pula.

Kita sendiri kalau berada jauh dari rumah. Menginap pula di tempat yang selesa, rasanya seperti berada di rumah sendiri kan. Lebih-lebih lagi jika dekonya seperti hotel, sememangnya melihat dari gambar saja pun sudah terpikat. 

Anak-anak pula kalau sebut tentang bercuti, suka betul nak mandi kolam. Jadi saya memang terfikir kalaulah ada rezeki untuk saya membina rumah sendiri, saya pastikan ada kolam untuk mereka bercanda ria 😄.

Pastikan ada tanaman pokok buah-buahan di sekitar rumah. Barulah berbaloi makan hasil tanaman sendiri bila tiba musimnya. Rumah juga mesti sesuai untuk mereka yang OKU atau berkerusi roda. Barulah tiada halangan nak bawa atuk nenek bercuti sekali sekala.

Sebut tentang deko, saya memang sukakan style hotel Double Tree di Melaka. Pemandangan dari hotel ini memang best, boleh nampak keseluruhan bandar Melaka, atau boleh pilih bilik yang menghadap ke laut untuk menikmati pemandangan matahari terbit dan terbenam dari bilik.

Idea untuk menghias rumah ni tak susah nak cari. Kita boleh ceduk dari hotel atau homestay yang sedia ada yang kena dengan citarasa. Dan pastikan anda mencari kontraktor yang berpengalaman membina rumah agar tidak tertipu dan wang anda lebur begitu sahaja.

Semoga entri ini memanfaatkan dan sedikit sebanyak memberi idea untuk anda memiliki rumah sendiri mengikut reka bentuk yang diingini. So dah clear ya tentang proses beli tanah untuk buat rumah? Bagus!!proses beli tanah untuk buat rumah

20 thoughts on “Proses beli tanah untuk buat rumah di Selangor. Wajib buat di usia muda.”

  1. Sis dan Suami memang impikan nak gak ada sebidang tanah dan bikin rumah sebesar-besarnya dan dilengkapi semuanya..puashati kalau buat gitu sebabnya tanah sendiri kan…

    Tapi dah tua ni, adeii malas nak menambah hutang..makanya syukur aje apa yang ada ni haa..

  2. harap-harap zul boleh beli rumah atas tanah juga. terima kasih kongsikan proses beli tanah ni. teringin nak ada tanah sendiri n design rumah sendiri.

  3. Sis pun impikan rumah setingkat aje..sb dah puas dok umah bertingkat tingkat ni..memang tak larat nak turun naik n berkemas. Nanti kalau ada rezeki..bolehlah hias cecantik dgn design yg kita nak

  4. Bagusnya dapat beli tanah usia muda. Tapi ekonomi Qiss sekarang tak membantu. Harap dapat menyimpan untuk beli tanah dan buat rumah satu hari nanti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: