9 petua doa mustajab. Jom amalkan bersama.

9 petua doa mustajab
9 petua doa mustajab.
BERIKUT antara sembilan petua daripada Rasulullah s.a.w. untuk mencapai doa mustajab. Jom kita sama-sama rebut peluang ini supaya apa yang kita hajati dimakbulkan Allah.
 • Anas bin Malik meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda: “Doa antara azan dan iqamat tidak akan ditolak.”
 • Sesungguhnya Rasulullah bersabda: “Allah akan turun ke langit dunia setiap malam iaitu sepertiga malam yang terakhir, seraya berfirman: “Sesiapa yang berdoa kepada-Ku, maka aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan daripada-Ku maka Aku akan mengampuninya.
 • Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda: “Tiga orang yang tidak ditolak doanya iaitu pemimpin yang adil, orang berpuasa ketika dia berbuka dan orang yang dianiaya. Allah mengangkat doa-doa itu ke awan dan pintu-pintu langit dibuka.”

Baca juga : Doa untuk kebahagiaan suami dan isteri

 • Ibnu Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda: “Aku dilarang membaca al-Quran ketika sujud dan rukuk. Waktu yang paling dekat antara hamba dan Tuhan-Nya adalah ketika sujud, maka perbanyakkanlah doa ketika itu.”
 • Hadis Abu Hurairah r.a, Nabi s.a.w bersabda: “Jika kamu mendengar ayam jantan berkokok, pohonlah kurnia daripada Allah kerana sesungguhnya binatang itu melihat malaikat. Jika kamu mendengar keldai memekik, pohonlah perlindungan daripada Allah daripada godaan syaitan kerana binatang tersebut melihat syaitan.”
 • Ubadah bin As-Shamit berkata bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: “Sesiapa yang bangun pada malam hari dan mengatakan atau berdoa, doanya akan dimakbulkan. Apabila beliau berwuduk (dan mengerjakan solat malam), solatnya akan diterima Allah.”
 • Ata bin Abi Rabah berkata: “Telah sampai padaku bahawa Rasulullah bersabda: “Sesiapa yang membaca surah Yasin pada permulaan hari maka segala hajatnya akan dipenuhkan.”
 • Hadis daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda: “Doa seseorang itu akan dikabulkan selagi dia tidak terburu-buru menyebabkan dia berkata: “Aku berdoa tetapi tidak dimakbulkan.”
 • Hadis daripada Abu Hurairah: Rasulullah memperkatakan mengenai hari Jumaat. Lalu baginda bersabda: “Pada hari Jumaat itu ada suatu saat bila mana seorang Muslim dapat menepatinya dalam keadaan sedang berdoa, memohon sesuatu daripada Allah, pasti dia akan dianugerahkan apa yang dipohonnya itu.”

Rebutlah peluang ini untuk mohon yang baik-baik untuk kita semua. Semoga entri 9 petua doa mustajab ini bermanfaat untuk semua.

13 thoughts on “9 petua doa mustajab. Jom amalkan bersama.”

 1. Salam Aju,

  Semoga kita berusaha untuk melakukan apa yang Rasulullah s.a.w dah berikan panduan kepada kita.

  Dengan mengamalkan apa yang diajar oleh Rasulullah semoga doa kita akan Allah makbulkan.

 2. Alhamdulillah!!!
  Aju & anak2 sihat..
  Rasa mcm dah lama ina x jenguk Aju..
  Rindu!! ;D
  Take care & happy weekend yer.. 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: