10 Makanan Tradisional Yang Popular Di Malaysia

10 Makanan Tradisional Yang Popular Di Malaysia.

Apa maksud makanan tradisional ni? Umumnya makanan tradisional ni adalah makanan yang diwarisi turun temurun dari nenek moyang kita. Ianya mempunyai citarasa yang tersendiri yang digemari oleh pelbagai kaum dan lapisan masyarakat.

Makanan Melayu sangat unik. Ia mempunyai aroma yang sangat kuat, pedas, beraroma, menggabungkan rasa kaya dengan banyak ramuan dan rempah. Malaysia menjadi negara yang mempunyai pelbagai budaya sehingga bersama makanan Cina dan India, ia terus menarik pengunjung dari luar negara.

Rakyat Malaysia juga suka mengadakan acara berkumpul, jadi ianya adalah perkara biasa untuk melihat pelbagai jenis makanan seperti rendang daging atau ayam masak merah. Fakta yang menyeronokkan adalah bahawa semua makanan ini dimakan dengan tangan, tiada sudu dan garpu yang diperlukan.

Antara contoh makanan tradisional adalah roti canai, lemang, nasi lemak, rojak, rendang,

10 Makanan Tradisional Yang Popular Di Malaysia

1. Nasi Lemak

nasi lemak, gambar makanan tradisional, gambar makanan tradisional melayu

Credits to rojakdaily

Nasi Lemak terkenal sebagai hidangan kebangsaan Malaysia dan kegemaran orang ramai sepanjang masa. Hidangan ini adalah beras yang direndam dalam santan, disajikan dengan sambal, ikan bilis goreng renyah, kacang panggang dan timun.

Ia dibungkus dengan daun pandan untuk memberi nasi lemak rasa yang sangat harum.

Nasi lemak adalah makanan yang wajib dicuba di Malaysia. Ia biasanya dimakan semasa sarapan tetapi jangan berfikir bahawa tidak biasa untuk makan siang atau makan malam.

2. Rendang

rendang makanan tradisi malaysia, gambar makanan tradisional melayu

Credits pinterest rasa malaysia

Kari kering yang dimasak perlahan yang dicampurkan dengan halia dan kunyit, limau purut dan cabai adalah satu hidangan kegemaran Malaysia yang dimasak dengan ayam. Ini menggabungkan unsur manis, masam dan pedas.

BACA  Ibu-ibu jom serbu Giant jom!!

Perbezaan kari dan rendang ini adalah rendang perlahan-lahan dididihkan sehingga membiarkan daging menyerap rempah-rempah sehingga teksturnya menjadi lembut dan mudah untuk dimakan dengan apa jua hidangan.

3. Nasi Daun Pisang

10 Makanan Tradisional Yang Popular Di Malaysia

Credits Selinz Flickr

Hidangan ini adalah salah satu masakan India selatan yang lazat disajikan setiap hari. Ini adalah nasi putih yang disajikan di atas daun pisang dengan berbagai macam sayur-sayuran, kari ayam / daging / ikan, acar dan papadum yang merupakan sejenis keropok.

4. Asam Laksa

asam laksa, 10 makanan tradisional malaysia, gambar makanan tradisional melayu

Credits Poskod

Asam laksa adalah sejenis sup mie, dimasak dengan kuah yang diperbuat dari isi ikan bersama mi di bahagian paling bawah. Ia turut dihiasi dengan timun dan nenas bersama hirisan halus bunga kantan sebagai pelengkap rasa.

5. Satay atau Sate

sate, makanan tradisi malaysia sate

Credits tourism

Pada dasarnya, ianya seperti shish kebab tetapi ini adalah isi daging yang dicucuk dan dipanggang di atas api kayu atau arang. Ia disajikan dengan sos kacang pedas atau kuah kacang, disamping dengan kepingan bawang dan timun dan juga nasi impit.

Hidangan ini seimbang dengan karbon, protein, lemak dan sayur-sayuran dan rasanya sangat unik dan sedap.

6. Roti Canai

roti canai makanan tradisional

Credits Rojak Daily

Ini adalah salah satu hidangan yang paling biasa untuk dimakan untuk sarapan dan juga pada tengah malam bersama rakan-rakan. Ia mempunyai sedikit pengaruh India.

Roti canai pada dasarnya adalah sejenis roti rata yang mempunyai variasi yang sedap dan manis.

Roti canai biasanya dimakan dengan kuah dhal atau kari jenis lain tetapi kadang-kadang bergantung pada citarasa setiap orang, terdapat juga orang yang menikmatinya dengan celupkan ke dalam susu pekat dan gula.

7. Char Kuey Teow

Credits Sham Hardy Flickr

BACA  Hadiah contest dah sampai dari Stabilo dan Drypers

Dibuat dengan mi beras leper, ini adalah salah satu hidangan mi paling popular di Asia Tenggara. Ia dimasak dengan kicap gelap dan ringan, cabai, isi kerang, pelbagai jenis sayuran dan kadang-kadang dicampurkan dengan telur atau udang.

Char Kuey Teow biasanya merupakan makanan ringan yang biasa dinikmati pada waktu malam.

8. Murtabak

Credits Eddie Putera Flickr

Hidangan ini adalah sejenis lempeng yang disumbat inti, berasal dari Arab Saudi dan India. Biasanya dijual di pasar malam. Dalam bahasa Arab, ‘Murtabak’ bermaksud ‘dilipat’ sesuai dengan lempeng ini yang perlu dilipat.

Diisi dengan daging cincang sama ada ayam atau daging membuatkannya bertambah sedap bila dipadankan dengan bawang, telur dan sebagainya.

9. Rojak

Credits PN Lam Flickr

Rojak adalah hidangan yang sangat unik yang ada kaitan dengan campuran. Dalam hal ini rojak adalah salad pedas yang terdiri daripada campuran buah-buahan dan sayur-sayuran tropika.

Antara yang sering digunakan  ialah timun, sengkuang, nenas, jambu bol, tauhu, epal, mangga dan banyak lagi. Variasi lain mungkin termasuk sotong dan tauhu goreng yang garing dan rangup.

10. Mee Goreng Mamak

Credits Alpha Flickr

Hidangan India Muslim ini pada dasarnya adalah mi kuning dengan daging lembu, ayam atau udang yang dimasak dengan kicap, sayur-sayuran dan telur. Sedikit cili dicampurkan untuk kejutan yang tidak dapat ditahan. Mamak pada dasarnya adalah restoran yang sangat biasa yang terdapat di hampir semua tempat yang menyajikan banyak makanan kegemaran seluruh rakyat Malaysia.

Menu Malaysia Boleh Order Online Dengan Mudah

Banyak lagi menu makanan tradisional yang popular di Malaysia. Satu lagi perkara yang popular berkaitan makanan ini adalah cara untuk mendapatkannya. Sesuai dengan keadaan pandemik sekarang, rakyat Malaysia lebih senang untuk order food dengan cara delivery.

BACA  Kepala luka berdarah gara-gara terjatuh dalam bas sekolah

Salah satu pihak servis penghantaran yang sering digunakan adalah Foodpanda Malaysia.

Dengan Foodpanda nak makan apa semuanya senang. Hanya perlu buat pilihan makanan, sahkan tempahan, kemudian buatlah bayaran supaya makanan akan segera tiba di lokasi masing-masing.

3 thoughts on “10 Makanan Tradisional Yang Popular Di Malaysia”

Leave a Comment

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: