Breastfeeding Risiko darah rendah semasa menyusukan bayi January 19, 2018

Alhamdulillah masih lagi diberikan rezeki untuk menyusukan bayi Ammar. Pejam celik pejam celik dan 11 bulan pun budak kecik ni. Dan pertama kalinya baru saya tahu ada risiko darah rendah semasa menyusukan bayi. Patutla kadang-kadang rasa pening je kepala. Perkembangan Ammar sekarang? Sangat aktif melasak, memanjat sana sini dan suka menempel kat ibu. Normallah kalau...

Cara saya maintain penyusuan bayi di bulan puasa May 27, 2017 in Breastfeeding

Kebaikan penyusuan susu ibu Alhamdulillah anak bongsu saya, Ammar masih lagi menyusu badan sepenuhnya even di bulan puasa. Nanti saya ceritakan cara saya maintain penyusuan bayi di bulan puasa ya. Hmm itulah matlamat utama saya setiap kali mengandung dan semestinya korang pun sama kan. Kita...

5 Sebab kenapa saya memilih susu MOMMA® Pregolact... May 3, 2017 in Breastfeeding

Setiap kali sesi mengepam susu, pasti saya akan tertanya-tanya berapa oz agaknya susu saya kali ni? Adakah kurang atau lebih dari sesi sebelumnya? Cukup tak agaknya nak menampung bekalan Ammar untuk dihantar kepada pengasuh nanti? Apakah milk booster yang saya perlu makan? Setiap hari...

Mengumpul stok EBM seawal 3 hari selepas bersalin March 15, 2017 in Breastfeeding

Mengumpul stok EBM Bila cakap tentang menyediakan stok EBM ni, saya sudah mula mengumpul stok EBM seawal 3 hari selepas bersalin, untuk stok kegunaan Ammar bila saya bekerja nanti.Alhamdulillah hari ini genap 34 hari usia bayi bongsu saya ni. Kuat betul menyusunya, malam bangun...

Bra menyusu online yang selesa dan berkualiti January 24, 2017 in Breastfeeding

Bra menyusu online yang selesa dan berkualiti | Sebelum melahirkan bayi ke 5 saya ni, bra menyusu adalah antara perkara yang ada dalam checklist saya dan bayi sebelum bersalin. Paling kurang mesti ada 5 helai untuk memastikan ianya sentiasa ditukar dan bersih. Sangat penting...

‘Spare part’ pam susu Spectra M1 February 17, 2016 in Breastfeeding

Baby Dzar masih menyusu badan secara eksklusif. Alhamdulillah murah rezeki si kecik ni, dan syukur juga sebab saya diberikan peluang untuk menyusukan Dzar. Tq Allah. Doa, Usaha dan tawakal, inilah the 3 main things yang saya pegang. Mengepam susu dengan pam susu Spectra M1...

Kempen penyusuan susu ibu eksklusif 6 bulan November 9, 2015 in Breastfeeding

Kempen ini dibawakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia Umum tahu yang mana susu ibu adalah susu yang terbaik buat bayi anda. Bayi yang menyusu susu ibu secara eksklusif sehingga berumur enam bulan akan membesar dengan sihat dan tidak memerlukan makanan lain. Pakar dalam pemakanan bayi...