Parenting Cara saya maintain penyusuan bayi di bulan puasa May 27, 2017

Alhamdulillah anak bongsu saya, Ammar masih lagi menyusu badan sepenuhnya. Hmm itulah matlamat utama saya setiap kali mengandung dan semestinya korang pun sama kan. Kita ni kalau boleh nakkan yang terbaik untuk anak-anak. Dan selain bertindak sebagai antibodi badan mereka, ianya juga menjimatkan duit hahaha. Mana taknya susu bayi kan memahal kan, jadinya sebagai cara...

‘Spare part’ pam susu Spectra M1 February 17, 2016 in Parenting

A’ah baby Dzar masih menyusu badan secara eksklusif. Alhamdulillah murah rezeki si kecik ni, dan syukur juga sebab saya diberikan peluang untuk menyusukan Dzar. Tq Allah. Doa, Usaha dan tawakal, inilah the 3 main things yang saya pegang. Kalau nak sesuatu misi tu berjaya,...

Mengepam susu di pejabat October 12, 2015 in Parenting

Entri ini untuk ibu menyusu yang ingin tahu tips dan maklumat tentang penyusuan susu ibu. Nak pulak bila dah start kerja, so nak tau macamana tips mengepam susu di pejabat. Tak susah, Insha allah kalau dah set minda kita, Allah permudahkan. Janji ada usaha!!...

Hari pertama bekerja selepas cuti bersalin September 28, 2015 in Parenting

Wahh panjangnya tajuk hari ni.. Jam ini, minit ini, saat ini Dah mula rindukan Dzar. Pagi tadi masa hantar Dzar ke rumah Umi (kakak tu bahasakan dirinya umi dengan anak-anak). Masa hantar tu, pastinya ibu ni rasa sayu, berat hati, dan sedih nak tinggalkan...

Khasiat minum air kunyit, halia dan madu September 17, 2015 in Umum

hai uols!!! Owh kay, hari ni saya nak kongsikan air minuman dalam pantang ya, walaupun pantang dah berlalu, tapi baru boleh nak minum air kunyit dan halia ni. Yelah awal-awal tu risau baby jaundice, makanya dah 52 hari selepas bersalin ni baru boleh nak...

Ajar baby menyusu botol September 11, 2015 in Parenting

Haii Pejam celik pejam celik, alaaaa lagi 2 minggu nak mula kerja. Sekejapnya masa berlalu, tak puas lagi nak bercuti dan bergomol dengan baby Dzar. Mesti rindukan rutin pagi kami berdua. Hari ke 49 usia Dzar, matanya dah nampak orang di sekeliling, tapi masih...

Sudah 30 hari hulala August 25, 2015 in Parenting

Alhamdulillahhhhhh Sudah 30 hari. 30 hari umur Dzar Harith. 30 hari berpantang. 30 hari Dzar minum susu ibu sahaja. Pejam celik pejam celik rupanya dah cukup 30 hari ya. Hmmm adalah tak sabarrrr nak menempuh semua ini. Untuk pengetahuan, Dzar memang menyusu badan je....