Parenting Kebaikan amalan bertungku bukan sekadar semasa berpantang March 8, 2017

Hari ini sudah pun hari ke 27 saya berpantang. Alhamdulillah sudah rasa sihat dan kuat rasa badan ni. Tapi masih belum buat kerja-kerja berat lagi ya. Belum angkat benda berat, tidak mengemop, vakum semua tu. Saya berpantang sendiri je sekarang ni sebab emak saya baru lepas operate sebelah matanya untuk buang katarak. Alhamdulillah mak sihat...

Bacaan jaundis di hari ke 18 March 3, 2017 in Parenting

Anak-anak saya kelima-limanya lahir dan mempunyai jaundis paling lama sebulan lebih. Untuk anak yang ke 5 ni, pun samalah kuning juga.  Masa mengandung anak ke 4 dulu, saya kerap amalkan minum susu kambing, kata orang usaha tak salah kan, dan bila Dzar lahir, masih...

Sakit tulang punggung atau pinggul semasa hamil December 20, 2016 in Parenting

Dari pembacaan saya, sakit tulang punggung atau pinggul semasa hamil adalah normal buat ibu-ibu yang hamil. Tetapi bagi saya pula ianya adalah pengalaman baharu kerana saya tidak pernah mengalaminya semasa mengandungkan 4 orang anak saya sebelum ni. Saya risau sakit slip disc yang saya...

Tak nak operate tonsil!! May 16, 2016 in Umum

Hmmmm Setelahh lebih dari 12 hari demam berturut-turut, bukan setakat demam malahan demam sakit urat dan sakit tekak sepertinya ada bola ping pong di tekak. Nak makan tak selera, nak makan macam-macam tapi bila disuap, takde rasa dan tekak tak boleh nak menerimanya, sakit...

Dipaksa bersenam April 20, 2016 in Parenting

Hai uolsss Hmmm korang watpe tu? Dah mamam? Bestnya kalau dapat makan tak payah nak sekat-sekat ni kan. Biasalah pompuan, nak kurus tapi kuat makan pastu bising acaner nak kurus ni? Alamak berat naik 500gm lahh. Adoiii pening nak fikir, kalau tak nak fikir...

Akhirnya…Slip Disc March 25, 2016 in Parenting

Ingat lagi entri sakit belakang aritu? Selepas menahan sakit teramat sangat, jalan menyenget dan saya dirujuk oleh doctor ke pakar ortopedik. Selepas Doktor pakar ortopedik iaitu Dr. Mahamud (Hospital DEMC, Shah Alam) meneliti keputusan x-ray saya, beliau mengarahkan supaya saya menjalani ujian MRI untuk melihat...

Applikasi monitor berat badan ideal December 3, 2014 in Umum

Haii Macamana azam nak kurus tahun ni tercapai dah? Kalau sudah, tahniah!!! Kalau belum, meh nak hi five sikit!!! Kita serupa kekekekeke. Takpe azam boleh dibawah ke tahun hadapan. Amboihhh macam ni sampai bilalah nak capai sasaran berat badan ideal kan? ;). Kira nak...