Umum Bagaimana bina rumah banglo tunai sebelum pencen July 12, 2020

Bagaimana bina rumah banglo tunai sebelum pencen | Impian nak bina rumah banglo memang menjadi impian semua orang. Pernah terfikir nak miliki banglo sendiri? Mesti pernah ada angan-angan kan? Sebenarnya boleh nak tunaikan impian ni. Bukan orang kaya je boleh miliki banglo, tapi yang kerja kerajaan atau kerja swasta pun boleh bina rumah banglo secara...

Berkebun Kenapa ibu suka menanam? Soalan cepumas dari anak 5 tahun July 8, 2020

Kenapa ibu suka menanam? Soalan cepumas dari anak 5 tahun | Pagi dan petang, inilah rutin sekarang. Sebelum pergi kerja akan menjenguk pepokoks tepi rumah ni. Belek-belek tumbesaran dia, daun, buah dah ada ke belum?. Kot ada siput ke, ulat daun, ulat warna putih. Perubahan faktor umur agaknya 😆. Dulu mana kisah sangat pasal pokok ke...

Umum Proses beli tanah untuk buat rumah di Selangor. Wajib buat di usia muda. July 5, 2020

Proses beli tanah untuk buat rumah di Selangor. Wajib buat di usia muda | Pada yang berkira-kira nak beli tanah untuk bina rumah di usia muda ni memang keputusan tu sangat bijak dan berbaloi. Pada saya pelaburan hartanah ni sesuatu yang sangat menguntungkan jika kita tahu caranya. Pada usia muda dan punya kerjaya, fokus anda...

Parenting Kembali bersekolah selepas PKP, banyak SOP perlu patuhi July 1, 2020

Kembali bersekolah selepas PKP, banyak SOP perlu dipatuhi | Semua perasaan bercampur baur. Risau, gembira, sedih dan macam-macam lagi. Kembali ke sekolah Akhirnya sesi persekolahan 1/7/2020 pun bermula. Paling tak boleh tahan bila pagi-pagi lagi Dzar menangis taknak pergi sekolah. Dia buat hal dah!! 😂. Ibu faham perasaan 3 bulan bercuti. Bangun lewat, tengok kartun,...

Umum Shopping online di Cmasa.my dan Menang Gold Bar June 26, 2020

review cmasa.my Seronok kan sambil shopping online dan boleh berpeluang menang Gold Bar. Korang pernah shopping online di Cmasa.my? Apa tu Cmasa.my? Pertama sekali jom kita tengok apa yang ada kat website Cmasa.my. Kat sini adalah platform yang menjual produk seperti pakaian, barangan rumah, kosmetik termasuklah pakaian dan keperluan kanak-kanak. Saya suka sebab banyak produk muslim contohnya...

Blogging PG Mall Birthday Sale, diskaun berganda dengan Penghantaran PERCUMA dan menangi gold bar! June 25, 2020

Sambil scroll dan mencari periuk dan kuali non stick yang menjadi rebutan mak-mak, terus saya ternampak PG Mall Birthday Sale. Alahai macam tau-tau je i nak shopping. Almaklumlah during PKP ni selalu masak dan cuba resepi baru. Sekali cuba terus menjadi, setakat ni takde lagi menu saya yang masuk group masak tak jadi hari ini...

Umum Petik buah salak madu fresh dari pokok, manisnya! June 22, 2020

Petik buah salak madu, korang pernah? Pokok salak ni kat belakang rumah mak saya je, memang pokoknya tu banyak duri dan ngilu tengoknya. Tapi buahnya manis sangat! Rupa pokok salak madu Macamana pokok salak madu tu? Owh ha macam inilah rupanya. Lebih kurang macam daun pokok kelapa sawit sikit. Tapi taklah tinggi macam kelapa sawit....