Parenting Pengalaman pertama Dzar bersekolah tadika January 16, 2020

“Ibu, Dzar tak nak pergi sekolah”… “Kenapa tak nak sekolah?”, tanya saya. “Dzar tak nak duduk dalam kelas”, “Abis tu Dzar nak duduk mana?”, “Dzar nak duduk rumah!!!”. Hadoillaahhhh anak!!!! Dah 2 minggu pun persekolahan berjalan kan. Dan selama itu jugalah saya mendengar teriakan dan tangisan Dzar yang 5 tahun tu. Itu jelah ayatnya yang...

Keputusan exam akhir tahun Najiha buat ibu tersenyum... November 7, 2019 in Parenting

Alhamdulillah. Petang semalam, ustazah Najiha whatsapp saya keputusan exam akhir tahun sekolah agama. Walau PSRA dah berlalu, tapi exam akhir tahun tetap dijalankan juga. Selepas baca whatsapp tu saya memang tersenyum, Alhamdulillah dalam hati. Tersenyum bukan sebab apa, teringat kes pagi tu sebelum ke...

Prosedur pertukaran sekolah rendah October 30, 2019 in Parenting

Berpindah ke rumah baru Alhamdulillah prosedur pertukaran sekolah rendah anak-anak sudah diluluskan oleh Pejabat Pelajaran Daerah. Dan paling seronok saya sudah pun selamat mendaftarkan mereka ni ke sekolah yang baru. Proses yang diambil agak cepat dan pantas!! Saya amat berpuas hati dengan servis dan...

Adam dah pandai iron baju sendiri October 3, 2019 in Parenting

Sekejapnya masa berlalu. Tahun ni anak lelaki pertama saya, si Adam, dah pun darjah 3. Dah besar uolss!! Malam tadi masa saya nak iron baju sekolah, Adam tanya saya. “Ibu, Adam nak iron baju sendiri boleh?” Ya ampun, boleh nak!! Boleh sangat!! Kenapa pulak...

UPSR dah selesai sambung dengan PSRA September 19, 2019 in Parenting

Alhamdulillah selesai dah UPSR pada 11/9/2019 lepas. Memang agak terasa stress dengan peperiksaan besar ni untuk Najiha dan saya. Walau anak yang ambil periksa, ibu abah sure rasa tempias juga. Bila UPSR dan selesai, bagi yang tinggal di Selangor, ada satu lagi peperiksaan besar...

Cara penjagaan fiddle leaf fig indoor plant September 10, 2019 in Parenting

Hai korang pencinta pepokok indoor dan outdoor!! Boleh gitu? Hahaha..Dah 3 minggu mood I terlebih happy. Sebab apa? Sebabnya kat rumah kita dah ada pokok fiddle leaf fig indoor plant!! Yeay!!! Dah lama sangat saya mengidamkannya. Plan awal nak beli pokok palsu Dah berbulan-bulan...

Mandi air terjun Ulu Yam August 21, 2019 in Parenting

Jarang sekali nak cerita bab-bab mandi manda ni. Bukan apa, memang dah lama tak bermandian di pantai atau air terjun dengan anak-anak. Kesiannya anak-anak, bukan ibu abah taknak. Kekadang cuaca tak ok, kekadang fikir orang yang sesak. Kekadang fikir ramai couple muda mudi yang...